DEFINITIVNO: Jorgovanka Tabaković novi guverner NBS!

Uprkos najavama Dejana Šoškića da neće podneti ostavku, njegova smena uslediće neposredno nakon sastavljanja nove Vlade Srbije

  • 11

Funkcionerka i poslanica Srpske napredne stranke Jorgovanka Tabaković biće novi guverner Narodne banke Srbije - potvrđeno je za Telegraf iz samog vrha Srpske napredne stranke, što je naš portal najavio još krajem prošlog meseca.

Ona će funkciju guvernera preuzeti od sadašnjeg prvog čoveka NBS Dejana Šoškića, koji je postavljen na tu funkciju za vreme prethodne Vlade Mirka Cvetkovića, kao nestranački kadar, ali je više puta optuživan od strane v.d. predsednika SNS Aleksandra Vučića da je "čovek Demokratske stranke".

Kako saznajemo, njegova smena će uslediti neposredno nakon sastavljanja nove Vlade Srbije. Šoškiću će biti predloženo da podnese ostavku, a ako odbije da to učini, kako je to nedavno i najavioprav­ni osnov za njegovo smenjivanje će se naći u Za­ko­nu o Na­rod­noj ban­ci Sr­bi­je, gde se ka­že da gu­ver­ner mo­že bi­ti raz­re­šen uko­li­ko ugro­zi osnov­ni cilj NBS.

Kako je saopštio v.d. predsednika SNS Aleksandar Vučić, najveći propust aktuelnog guvernera se dogodio u oblasti supervizije banaka.

On je danas posle sednice Glavnog odbora ove stranke u beogradskom Sava centru izjavio da će potpredsednica SNS Jorgovanka Tabaković "biti na jednom od najvažnijih mesta u državi", mada nije rekao na kojem.

Jorgovanka Tabaković će biti druga žena u istoriji ove institucije, koja će biti imenovana na njeno čelo. Prva je bila Kori Udovički, koja je tu funkciju obavljala veoma kratko, od 2003. do 2004. godine.

Jorgovanku Tabaković smo pokušali da kontaktiramo u nekoliko navrata kako bi nam potvrdila ovu vest, ali je ona bila nedostupna.

BiIOGRAFIJA NOVOG GUVERNERA NBS

Jorgovanka Tabaković rođena je 1960. godine u Vučitrnu, gde je provela detinjstvo. Ekonomski fakultet u Prištini završila je kao najbolja studentkinja. Na tom fakultetu je i magistrirala. Karijeru je započela u prištinskoj gimnaziji.

Nakon toga, zaposlila se u trgovinskom preduzeću, odakle je prešla na funkciju pomoćnika direktora Prištinske banke. Pošto nije htela da napusti mesto nosioca liste Srpske radikalne stranke (SRS), dobila je otkaz 1994. godine. Iz "bankarskog" perioda najdraže joj je poznanstvo sa Borkom Vučić.

U SRS se uključila 1992. godine. U više navrata birana je za narodnu poslanicu te partije. U drugoj Vladi Mirka Marjanovića (SPS-JUL-SRS) bila je na funkciji ministarke za ekonomsku i vlasničku transformaciju.

Nakon razlaza sa radikalima 2008. godine, prešla je u Srpsku naprednu stranku. Majka je dve ćerke i sina. Živi u Novom Sadu.

(I. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA