TUŽBA PROTIV NATO: Ima li pravde za srpske žrtve?

U toku je formiranje pravnog tima koji će za najkasnije dve godine tužiti 19 država članica NATO, koje su, na bilo koji način, učestvovale u bombardovanju Srbije 1999. godine

  • 42

Da li je konačno došlo vreme da srpske žrtve NATO bombardovanja dobiju odštetu, kako porodice onih, čija su deca, braća, sestre, majke, očevi živote izgubili tokom agresije, tako i oni građani koji su posle smrtonosnog tovara "Milosrdnog anđela" oboleli od karcinoma? U toku je formiranje pravnog tima koji će za najkasnije dve godine tužiti 19 država članica NATO, koje su, na bilo koji način, učestvovale u bombardovanju Srbije 1999. godine. Kao oštećeni u ovim tužbama, pojaviće se građani Srbije oboleli od raka, za koje mogu da se izvedu čvrsti dokazi da je bolest direktno uzrokovana bombardovanjem.

PRED VAMA JE ISTORIJSKA ODLUKA: Vučić pozvao Srbe sa Kosova da podrže Srpsku listu

VULIN PRKOSI PRIŠTINI: Mogu da uđem na Kosovo kada hoću

Na predlog Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika, a uz blagoslov srpskog patrijarha, u toku je formiranje pravnog tima čiji je zadatak da u ime Srbije sačini tužbu protiv NATO-a za materijalnu i nematerijalnu štetu nanetu građanima koji su lično pogođeni zbog bombardovanja 1999. godine.

Tim će ujediniti najbolje advokate iz naše zemlje, ali i iz zemalja Evropske unije, Rusije, Kine i Indije. Ekspertski tim vodiće Srđan Aleksić, poznati niški advokat.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

- Podnećemo tužbu protiv zemalja-članica NATO-a, učesnica u agresiji na SR Jugoslaviju 1999. godine. Protiv 20 zemalja koje su posredno ili neposredno učestvovale u agresiji. Tužbe će biti podnesene protiv pojedinačnih zemalja-članica Alijanse - rekao je za Sputnjik advokat Srđan Aleksić.

Postupci se neće voditi pred Međunarodnim sudom pravde, već u svakoj tuženoj zemlji pojedinačno. Pravni tim treba da sačini blizu 20 predmeta za koje postoje čvrsti materijalni dokazi potkrepljeni medicinskom dokumentacijom koja će ukazati na uzročnu vezu između povećanog broja obolelih od kancera i korišćenja uranijumske municije.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Moramo da pripremimo 19 tužbi za koje postoje čvrsti dokazi, potkrepljeni medicinskom dokumentacijom, koja će ukazati na uzročnu vezu između povećanog broja obolelih od kancera i korišćenja uranijumske municije - navodi Aleksić.

Osim pravnog, biće oformljen i stručni tim, u kojem će biti angažovani istaknuti naučnici, lekari, onkolozi, a među njima će biti i doktorka Danica Grujičić, kao i poznati toksikolog Radomir Kovačević, koji se godinama bave ovim istraživanjima.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Prema nekim podacima, na teritoriju tadašnje Jugoslavije bačeno je između 10 i 15 tona uranijuma. Broj obolelih od karcinoma je alarmantan. Od malignih bolesti u Srbiji svake godine oboli 2,5 odsto stanovništva, odnosno 33.000 ljudi. Svakog dana od ove opake bolesti dnevno oboli jedno dete. Od ′99. godine do danas broj obolelih od kancera je petostruko porastao. Stanovništvo masovno oboljeva, pre svega na jugu Srbije i na Kosovu i Metohiji.

Foto: Profimedia/TASS Foto: Profimedia/TASS

Međutim, do sada nije prošla nijedna tužba koje je podnošena iz Srbije protiv država NATO-a. Za slučaj male Milice koja je poginula u bombardovanju nemački sud je odbio tužbeni zahtev. Porodice poginulih radnika RTS-a podnele su tužbu pred italijanskim kasacionim sudom, ali se on proglasio nenadležnim i sada se ova slučaj nalazi pred Međunarodnim sudom u Strazburu.

- Nije nemoguće da tužba prođe, ali već imamo primer nemačkih advokata koji su pokušali da podnesu tužbu zbog žrtava bombardovanja u Varvarinu. Oni nisu dozvolili mogućnost da ih tužiš. Oni smataraju da to što su nas napali, da su u pravu - napominje za Telegraf.rs, poznati advokat Toma Fila.

Foto: Medija centar Beograd Foto: Medija centar Beograd

On smatra da dokumentaciju treba sačuvati za neki naredni period, kada eventualno SAD budu u težem položaju i budu promenjene svetske okolnosti.

- Šut sa rogatim ne može - zaključio je Fila.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • EL...

    9. jun 2017 | 16:36

    Tužno i pretežno da se ubice smeju u lice ! NATO je zakopao pola Srbije u crno , ubijao nedužan narod , rušio fabrike mostove ! I dan danas se od toga ne može oporaviti ...:( NATO - najveće ubice !!! Koja je razlika izmedju njih i ovih koji danas krvološu po Evropi i Svetu ?

  • Ђура

    9. jun 2017 | 17:52

    Издајник Вук Драшковић је повукао тужбу против Нато пакта.

  • OO7

    9. jun 2017 | 16:26

    Ajmo Klintone u Hag .... A po tebe Bler, Kuk, pa redomm .... Da ima pravde i zakona tako bi bilo .... Ovako nazalost nema nista od toga .... Daj boze da ih stigne kazna .... Ali kad Haradinaja pustaju, sta tek reci za njih ....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA