Gojković pozvala Šabića da podnese ostavku

Predsednica Skupštine Srbijepozvala jepoverenika za informacije od javnog značaja da podnese ostavku na tu funkciju i krene u kampanju za mesto gradonačelnika Beograda

  • 52

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković pozvala je danas poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića da podnese ostavku na mesto poverenika i krene u kampanju za mesto gradonačelnika Beograda ističući da zakon ne predviđa da se zaštitnici građana i poverenici bave politikom.

POSLANICI PITAJU VLADU o Fijatu, ubistvima žena, "umrlici" za Vučića, ali i koliko se radi u skupštinskom restoranu

Opozicija protiv Pašalića - JEDNU STAVKU iz biografije mu ne praštaju, vlast kaže da su svi bolji od Jankovića

- Molim vas da date ostavku na mesto poverenika i da danas krenete u kampanju za gradonačelnika Beograda, više će vas poštovati građani Beograda - rekla je Gojković u Skupštni Srbije tokom rasprave o izboru zaštitnika građana, povodom izjave Šabića da je za uspeh opozicije u Beogradu ključni izborna kontrola i jedinstvo.

Ona je rekla da je šokirana, da radni dan počinje tako što poverenik Šabić daje intervju i priča o politici i kandidovanju za gradonačelnika Beograda.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Gojković, koja je debatovala u skupštinskoj raspravi iz poslaničke klupe, rekla je i da očekuje da će parlament danas izabrati novog zaštitnika građana i zamolila Zorana Pašalića, kandidata na tu funkciju, o kom Skupština raspravlja, da se kao novi zaštinik ne bavi politikom kako je to radio njegov prethodnik.

- Molim (Zorana )Pašalića da bude drastično drugačiji od Saše Jankovića, da se ne bavi politikom, da njegovi izveštaji budu samo u okviru nadležnosti koje ima Zaštitnik građana, definisane zakonima i da ne dođe ni slučajno pod uticaj bilo kojih političkih struktura -rekla je Gojković.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ona ga je zamolila i da omogući da o njegovim izveštajima i diskutujemo, "a ne da ovde komentarišemo političke pamflete šta se sviđa Saši Jankoviću, a šta se ne sviđa u državi i koji politički potezi mu se sviđaju ili ne sviđaju, pošto je to protivno zakonu".

Ističući da u zakonu nigde nema da Zaštitnik građana vodi politiku, Gojković je navela da je bivši zaštitnik građana "drugi mandat potpuno posvetio polju politike i na kraju nije izdržao i počeo je da vodi izbornu kampanju za predsednika Republike".

- Takvi zaštitnici, poverenici kao što su Janković i Šabić su političari koji odlaze u prošlost Srbije i time je Srbija napravila izuzetno veliki korak - ocenila je Gojković.

Šabić je prethodno izjavio da je Beograd, sa stanovišta izbora, nesporno i veoma važan i specifičan, a šanse opozicije na lokalnim izborima nisu nerealne, samo je pitanje da li će ona umeti da ih iskoristi.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Do njega su, kaže, dolazili predlozi da se kandiduje za gradonačelnika, ali je jasno rekao da o njima zasad nije ozbiljno razmišljao.

- Dakle, nisam razmišljao ni o uslovima pod kojima bih prihvatio kandidaturu, bar ne za sada  -rekao je Šabić i dodao da naša politička javnost nikad ne oskudeva u spekulacijama, te da su ga, pored ostalog, neki tabloidi i neki "marketinški stručnjaci" već proglašavali i predsedničkim kandidatom i kandidatom za zaštitnika građana.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA