POVAMPIRENJE SJENIČKE DEKLARACIJE: Opasan plan za razbijanje Srbije

Srbija je u vreme usvajanja “Sjeničke deklaracije“ bila pod okupacijom i podeljena na tri dela, između Nemačke, Austrougarske i Bugarske

  • 97

Sulejman Ugljanin, koji se nalazi na čelu Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV), planira da u oktobru naučnim skupom obeleži stogodišnjicu takozvane Sjeničke konferencije. Naime, 13. i 14. avgusta 1917. gradonačelnici i predsednici 12 sandžačkih opština usvojili su deklaraciju kojom se od Austrougarske traži da se Sandžak otcepi od Srbije i Crne Gore i pripoji Bosni i Hercegovini. Ugljanin taj dokument od pre sto godina opisao kao najvažniju političku platformu sandžačkih muslimana, čime defakto želi da naruši ustavni i politički poredak Srbije.

Srbija nema originalni Dejtonski sporazum, ni papir na kom piše da Amerikanci nikada neće priznati Kosovo

Ivanović predlaže "kiparski model" za rešenje pitanja Kosova

Još pre dve godine BNV je donelo odluku kojom se 2017. godina proglašena za godinu obeležavanja stogodišnjice Sjeničke konferencije.

- Davne 1917. godine srelo se 12 gradonačelnika Bošnjaka, da razmotri ono što i mi danas radimo, a to je težnja da obezbedimo dugotrajan mir i razvoj Sandžaka za sve građane koji u njemu žive, kao i da sprovedemo važnu reformu političkog sistema Srbije - kazao je tada Ugljanin.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Iako je Sjenička konferencija održana u vreme okupacije Srbije u Velikom ratu, a potpise na deklaraciju stavili su gradonačelnici koje je imenovala okupatorska austrougarska vlast (uglavnom su to bili age i begovi), Ugljanin smatra da je to bio „civilizacijski čin legitimno izabranih predstavnika građana Sandžaka”.

Predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović ocenio da Sulejman Ugljanin zloupotrebljava funkciju i nanosi štetu bošnjackom narodu.

Omerović u izjavi za javnost ističe da je posebno opasno što Ugljanin, koji je na čelu Bošnjačkog nacionalnog veća, namerom da obeleži godišnjicu Sjeničke deklaracije želi da podseti na odvajanje dela teritorije ne samo Srbije nego i Crne Gore.

Foto: Telegraf

- Taj čovek nas stalno vraća u prošlost. Taj čovek svojim postupcima odvraća svakog potencijalnog investitora u Sandžak. Taj čovek upravo zloupotrebljavajući funkciju nanosi veliku štetu bošnjačkom narodu i sramoti instituciju BNV - ocenio je Omerović.

On smatra i da smišljena provokacija kroz nekakve konkurse kojim se obeležava Deklaracija iz perioda od pre 100 godina, nije nista drugo do grubo kršenje zakona o savetima nacionalnih manjina.

Foto: Wikimedia/PANONIAN

To je kvisliška deklaracija koju su doneli gradonačelnici jednog dela gradova u Raškoj oblasti postavljeni od strane okupatora, podseća za Telegraf.rs, politički analitičar Dragomir Anđelković.

- To bi bilo isto kao da se neko pozove na deklaraciju koju je donela NDH ili albanski balisti. Naprosto je neshvatljivo da se u modernom evropskom društvu, koje je zasnovano na antifašizmu, neko poziva na okupacione deklaracije iz Prvog svetskog rata - rekao je Anđelković.

Foto: mc.rs

Ta deklaracija ima separatističku prirodu i ideja je izdavanje delova Raške oblasti iz Srbije i Crne Gore, ukazao je Anđelković.

- Mislim da bi taj Ugljaninov potez trebalo da osude ne samo Beograd i Podgorica, već i EU, jer je ovo kršenje evropskih vrednosti - smatra Anđelković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Raška Srbija

    15. avgust 2017 | 13:13

    Ljudi sandžak ne postoji, postoji raška oblast, ako hoće da im BiH bude država, srećan im put. Sve su to poturice, Ugljaninu kako ti se deda zvao...

  • Земунац Алекса

    16. avgust 2017 | 00:36

    Зашто је проблем објавити мој одговр Адему и Пазарцу? Зашто је проблем објавити чињенице да су муслимани од настанка до данас окупатори? Зашто је проблем рећи да су Себи староседоци, а да ли је Сллавен Билића то није доказано? Зашто је проблем објавити да је аксиом да муслимани лажу? Пазарац пише да су се православци одрекли вЈере, а у Курхану му пише да су јевреји, хришћани и муслимани људи од књиге? Како се онда пагани, невЈерници могу одрећи Вјере? Аксиом је да муслимани лажу.

  • Perun

    15. avgust 2017 | 13:09

    Nece da može...to je stara Srbija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA