≫ 

Mali: Računica prethodne vlasti je obmana javnosti

- Oni u svojoj računici gledaju samo javni dug i obaveze po kreditima koje su uzeli i koji su zajedno sa kamatama na kraju 2013. godine 662 miliona evra. Na to dodajem da bih građanima pokazao pravo stanje stvari i sve obaveze gradskih opština 18,2 miliona evra, obaveze javnih komunalnih i javnih preduzeća čiji je vlasnik grad Beograd 337 miliona evra – rekao je Mali

  • 55

- Ukupan dug Grada Beograda na kraju 2013. godine iznosio je je 1,118 milijardi evra, a građani ga vraćaju u protekle tri i po godine - rekao je gostujući na Hepi televiziji gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Mali pojasnio jučerašnju izjavu: Ostavka SAMO U SLUČAJU prevremenih izbora, Đilas svakom Beograđaninu ostavio dug od 630 evra

MALI OTVORENO: Zna se ko je vodio kampanju protiv mene

Prema njegovim rečima, podaci koje iznosi Dragan Đilas i prethodna vlast predstavljaju spinovanje i obmanu javnosti.

- Oni u svojoj računici gledaju samo javni dug i obaveze po kreditima koje su uzeli i koji su zajedno sa kamatama na kraju 2013. godine 662 miliona evra. Na to dodajem da bih građanima pokazao pravo stanje stvari i sve obaveze gradskih opština 18,2 miliona evra, obaveze javnih komunalnih i javnih preduzeća čiji je vlasnik grad Beograd 337 miliona evra – rekao je Mali i dodao da prethodna vlast računa samo javni dug, dug prema bankama, a ne sve ostale dugove koje moramo da vraćamo.

Prema njegovim rečima, u računici Dragana Đilasa nema stavki kao što su dospele, a neizmirene obaveze 51,3 miliona evra i obaveze nepokrivene budžetom 50 miliona evra.

Foto: Telegraf

- U oviru stavke dospele, a neizmirene obaveze su jednokratna novčana pomoć koja se preko Centra za socijalni rad isplaćuje socijalno ugroženim licima i tim ljudima je na kraju 2013. godine dug iznosio 120,6 miliona dinara. Dug prema trudnicama, na ime isplate zaostalih naknada zarada za vreme trudničkog odsustva 389 miliona dinara. Sve to govori o potpuno pogubnoj politici Dragana Đilasa – naglasio je gradonačelnik i dodao da sve ono što se vraća prethodne tri i po godine jeste dug.

On je podsetio da je grad teškom mukom i uštedama uspeo da prepolovi dug sa 630 evra po glavi stanovnika na oko 300 evra.

Govoreći o dugu javnih komunalnih preduzeća Mali je dao dva primera.

Foto: Beoinfo

- Oni su za nabavku 30 tramvaja uzeli kredit od 80 miliona evra i to tramvaja koji ne mogu da se voze po postojećim šinama. Kupljeni su Solarisovi autobusi, ne od domaće već od strane firme. Zloupotreba je bilo i prilikom rekonstrukcije Bulevara kralja Aleksandra i kupovine podzemnih kontejnera. Sve to je finansirano iz kredita i to sve mi moramo sada da vraćamo. Ovo je njihova želja da ponovo potpuno obmanu javnost i računaju javni dug samo u delu duga prema bankama – objasnio je Siniša Mali.

Gradonačelnik je pojasnio da ušteda koju je postigla ova gradska vlast iznosi 570 miliona evra, a ne deset puta manje kako govori računica prethodne vlasti koji se pozivaju na podatke Fiskalnog saveta.

- Ja se dvadeset godina bavim finansijama i stojim iza svake od ovih cifara. Đilas govori samo o bankarskim kreditima jer sve ostalo mu ne ide u prilog.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Pogrešna je i njihova tvrdnja da je ušteda postignuta na račun investicija jer se u Beogradu nije nikada više radilo, a to je ono što njih najviše boli. Ali radi se na onome što je u interesu građana kao što je vodovodna mreža, asfaltiranje puteva, izgradnju vrtića, domova zdravlja, sređivanje Slavije, Bulevara oslobođenja, Ruzveltove i sve to građani vide. Građani nisu videli da su uzeti krediti za podzemne kontejnere i rekonstrukciju Bulevara kralja Aleksandra – naveo je Mali.

On je naglasio da da razlog za manje investicije u 2014. godini je bila potreba za brzom finasnijskom konsolidacijom grada.

- Grad Beograd je do kraja 2013. godine bio prezadužen i morao je da nađe prostor za brže i znatne uštede u budžetu kako bi prešao u suficit. Sada kroz odgovornu socijalnu politiku grad Beograd nikome ništa ne duguje, sve što smo obećali isplaćujemo u dan i to je politika na koju sam ponosan. Zbog toga sam želeo da pokažem građanima kako prethodna Đilasova vlast zamenjuje teze. Jedan od njegovih kredita građani će vraćati do 2041. godine, i kamate predstavljaju dug jer moraju da se vrate – objasnio je Mali.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

On je ponovio da je reč o pljačkaškoj politici kada su se uzimali krediti što se naročito videlo u poslovanju komunalnih preduzeća i dodao da je njegov posao kao gradonačelnika da brani ove cifre i postignute rezultate.

- Ja želim da ukažem građanima na pogubnu politiku Dragana Đilasa koji ponovo želi da se kandiduje kao kandidat opozicije. On je finasirao napade na mene iz dva razloga: jedan je što ne može da podnese naše rezultate, a pre svega smanjenu nezaposlenost, broj gradilišta, uradili smo 200 fasada, biće završena Slavija, Bulevar oslobođenja, Ruzveltova, Kosančićev venac, 2013. godine postojala su tri javna gradilišta, a sada ih je 60. Jedina fasada koju je Đilas uradio je replika Terazija na Novom Beogradu koju je odneo vetar – istakao je Siniša Mali.

Foto: Beoinfo

Gradonačelnik je najavio da po predračunu tramvajski most preko Save košta 40 miliona evra. To je isti most po broju traka, širine i dužine kao most na Adi koji je koštao, bez pristupnih saobraćajnica, oko 160 miliona evra, a do sada je plaćeno sa kamatama više od 550 miliona evra.

- Moj posao je u protekle tri i po godine bio da Đilasove greške ne ponovim, vodimo računa o svakom dinaru, nijedan tender nije preplaćen i zbog toga i imamo smanjenje duga koje građani Beograda vide i imamo novca za investicije. Zato otvaramo Dom zdravlja u Rakovici, sledeće godine kreće izgradnja doma zdravlja u Borči, kilometara puteva, vodovoda i kanalizacije. To smo postigli povećanjem efikasnosti rada javnih preduzeća. Podaci govore da su javna preduzeća u budžet grada 2013. godine uplatila 680 miliona dinara, a prošle godine 5,1 milijardu dinara – rekao je Siniša Mali.

On je još jednom napmenuo da sve što je urađeno predstvlja zdravu osnovu za razvoj našeg grada i bolju budućnost njegovih građana.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ivanjan

    28. septembar 2017 | 20:14

    Rezultate koje postiže aktuelna vlast u Beogradu su toliki da zasenjuju sve prethodne.

  • Hedona

    28. septembar 2017 | 21:00

    Đilas u svojoj računici gledaju samo javni dug i obaveze po kreditima koje su uzeli i koji su zajedno sa kamatama na kraju 2013. godine 662 miliona evra. Siniša Mali je izneo građanima pravo stanje stvari i sve obaveze gradskih opština 18,2 miliona evra, obaveze javnih komunalnih i javnih preduzeća čiji je vlasnik grad Beograd 337 miliona evra.Siniša Mali je smanjio javnu dug grada Beograda tako da svaki građanin duguje ispod 300 a dugovaoa više od 900 eva.

  • Bobica

    28. septembar 2017 | 20:23

    Od kada je SNS na vlasti javni dug grada Beograda je prepolovljen i imamo vise gradilista,otvaramo fabrike,nova radna mesta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA