55

Vučićevo upozorenje za Kosovo: Srbija je za fer-kompromis, u suprotnom bi mogao da ojača srpski nacionalizam

- Rešenje mora biti za većinu prihvatljivo, inače ćemo odmah doživeti novi talas srpskog nacionalizma - rekao je Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u intervjuu nemačkom dnevniku ''Rajniše post'' naglasio da je Srbija za fer-kompromis u rešenju kosovskog pitanja i upozorio da bi, ukoliko se ne nađe rešenje prihvatljivo za većinu, moglo doći do novog talasa srpskog nacionalizma.

(UŽIVO) Izuzetna čast za Srbiju na Samitu u Sofiji! Vučić govorio prvi, brojni sastanci sa evropskim liderima: Evo šta su ključne poruke (VIDEO) (FOTO)

- Rešenje mora biti za većinu prihvatljivo, inače ćemo odmah doživeti novi talas srpskog nacionalizma - rekao je Vučić.

Na ocenu ovog diseldorfskog lista da Beograd do danas ''izbegava da prizna nezavisnost svoje bivše provincije'' i pitanje, ne mora li se ta cena platiti, ako Srbija želi u EU, Vučić je rekao da je ''potpuno nezamislivo da Srbija, pri rešenju konflikta, na kraju stoji praznih ruku''.

- Nama je potreban fer-kompromis i to znači da bi obe strane morale da ucine ustupke - rekao je Vučić i, ocenjujući da bi moglo biti da Srbi prinesu vecu žrtvu, upozorio da se kompletno poniženje u tom pitanju od Srba, jednostavno, ne može zahtevati.

Foto: Telegraf

On je naglasio da je Kosovo za Srbe jedna ekstremno osetljiva tema i podsetio da su svi njegovi prethodnici, na jedan ili drugi način, politički na toj temi propali.

Upitan da kaže kako bi jedan kompromis rešenja kosovoskog pitanja mogao da izgleda, Vučić je rekao da o tome još ne može da govori.

- Molim Vas, imajte razumevanja za to da ja još nikakve detalje ne mogu da navedem.To bi moglo da slabi našu pregovaracku poziciju. Ali, budite uvereni-cim pocnu ozbiljni razgovori, mi cemo biti spremni za kompromis. Voleo bih kada bih mogao to da tvrdim i za drugu stranu.... - rekao je Vučić.

Na pitanje da li su njegovi sunarodnici zaista spremni na ustupke oko Kosova, Vučić je odgovorio da nisu.

Foto: Facebook/Hashim Thaçi

- Ne, za to se moramo boriti. Danas bi oko tri cetvrtine Srba želelo rade da se konflikt zamrzne, nego da se prihvati kompromis. Ali ce jednom, iznenada, taj konflikt da se odmrzne i to je jedna vremenska bomba, jedna politicka hipoteka za moju zemlju i ceo region. Ne, mi moramo taj problem da rešimo i to ne tek za 100 godina.Mi moramo sada i ovde da stvorimo temelj za bolju buducnost'''', rekao je Vučić i dodao da bi on želeo da njegovi sunarodnici ''prime k''srcu'', reči pisca Borislava Pekića - volite zemlju svoje dece, a ne svojih predaka''.

Na ocenu da je do pre desetak godina bio tvrdi srpski nacionalista, a danas važi kao prozapadni reformator koji svoju zemlju, što je moguce pre, želi da uvede u EU i pitanje da li može da razumete da neki ljudi ne mogu potpuno da veruju u tu radikalnu promenu, Vučić je naglasio da on svoju politicku prošlost ne sakriva i ne negira da je tada pravio velike greške.

- Ali, ja se ne stidim zbog toga, što sam se promenio. Samo se budale ne menjaju. Ponosan sam da svaki dan učim nešto novo. I, molim, procenjujete me na osnovu mojih delovanja - danas i ovde - rekao je Vučić.

Foto: A. Nalbantjan

Na ocenu lista kako u Nemačkoj nije baš veoma popularna ideja o Srbiji u EU, Vučić je rekao da on zna da Srbija privredno i politički, iz nemačke perpektive, nema, naravno, veoma veliku težinu.

- Ali moja zemlja, na osnovu svog položaja, ima strateški veliki značaj. Ona je mala, ali je najveca od svih balkanskih zemalja. Mir i stabilnost u regionu su, bez ukljucenja Srbije, nezamislivi. I dok je Nemačka na kraju milenijuma mnogim Srbima bila još omražena, danas je ona, među mojim sunarodnicima, jedna od najomiljenijih zemalja - naglasio je srpski redsednik i podsetio da je Srbija u izbeglićkoj krizi 2015. godine pomogla, koliko god je mogla.

- I potpuno drugačije od nekih EU zemalja, koje su se ogradama štitile - podsetio je Vučić.

On je ocenio da to i u Srbiji na početku nije bilo baš popularno i istakao da bi se on, međutim, ''stideo, da mi nismo učinili, onoliko koliko smo mogli''.

Foto: Milena Đorđević

Povodom današnjeg samita EU i balkanskih zemalja u Sofiji i njegovih očekivanja, Vučić je naglasio da bi on bio srećan već, ako bi objektivno i racionalno jedni sa drugima mogli da razgovaraju o narednim koracima.

- Mi želimo jedan što je moguce jasniji koncept i plan i želimo da znamo šta EU od nas ocekuje.Važno je, takode, da pomoc EU za ljude u regionu konacno postane konkretno vidljiva - rekao je Vučić i dodao da bi se, na primer, vec sutra moglo početi sa gradnjom planiranog ''''autoputa mira'''' od Prištine do Niša, kada bi sada bila zakljucena odluka o finansiranju.

Upitan da oceni da li bi tradicionalno tesni odnosi Srbije i Moskve mogli postati prepreka za pristup Srbije EU, Vučić je rekao da od ruskog predsednika Vladimira Putina nikada nije čuo prigovor o srpskoj orijentaciji da bude član EU.

- Ja sam se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom sreo toliko puno puta, kao skoro nijedan drugi evropski političar i ni jedan jedini put od njega nisam čuo prigovor protiv srpske želje za članstvo u EU. Jedno članstvo Srbije u NATO bi, naravno, bio problem za Rusiju, ali to se ne postavlja, jer Srbija želi da ostane vojno neutralna - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/AP

Zamoljen da opiše lične odnose sa Putinom, srpski predsednik je istakao da on šefa Kremlja poznaje veoma dobro i ima veliko poštovanje za njega.

- On je veoma inteligentan covek i znam da se Srbija na njega može osloniti. Meni je tri puta zaista hitno bila potrebna njegova pomoc i tri puta sam ga odmah dobio telefonom. Ali to važi, takode, i za Angelu Merkel. Njoj sam još i danas najdublje zahvalan, da je ona 2015. godine posegla za telefonom, kako bi okoncala bivšu hrvatsku blokadu granica protiv moje zemlje. Mi, Srbi, to njoj nikada necemo zaboraviti. Isto kao što ne zaboravljamo ni Rusima njihovo prijateljstvo. Upravo zato uvek i govorim da se nikada necemo prikljuciti sankcijama EU protiv Rusije - naglasio je Vučić.

Na pitanje da li to znači da prihvata rusku aneksiju Krima, Vučić je rekao da Srbija nije priznala Krim kao deo Rusije i da to, takode, neće ni učiniti.

Foto: Tanjug/Kabinet predsednika Srbije

''Rajniše post'', dnevnik iz Diseldorfa, glavnog grada nemačke pokrajine Severna Rajna Vestfalija (NRW), koju je Vučić nedavno posetio, učestvovao na zajedničkom poslovnom forumu Srbija - NRW i razgovarao sa Arminom Lašetom, šefom pokrajinske vlade i bliskim saradnikom Merkelove, piše da srpski predsednik želi svoju zemlju da odvede u EU i da zato od Evropljana ocekuje jasan ''plan vožnje'', kao i pomoć za fer - rešenje kosovskog konflikta.

Dnevnik ukazuje i na to da se Vučić ceo dan u Diseldorfu trudio i zalagao za nemačke investicije u svoju zemlju, ''koja u međuvremenu prezentuje impresivne privredne podatke''.

- Ali, srpski predsednik zna da su, bez politicke stabilnosti na Balkanu, ti uspesi u opasnosti - piše ovaj Dnevnik, navodeći da "Vučić govori tihim, mekim glasom, ali da ono, što kaže, pokazuje odlučnost".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Tagovi: Aleksandar Vučić, Kompromis, Kosovo, Nacionalizam

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (55)
Poređaj komentare:
 • V
  Vanja

  Očekujemo da će do fer-kompromisa doći.

 • M
  milica

  Moramo dogovorom do rešenja

 • D
  Danica

  Nadamo se dobrom resenju za sve.

Poseta Makrona Srbiji je simbolično i strateški važna! Prvi dolazak predsednika Francuske posle 17 godina

Zukorlić "sazreo" za ministra, sa Vučićem razgovarao o funkciji: Ne isključujem mogućnost, mada nisam takvog psihomentalnog karakternog profila

Najveće prepreke za uspeh dijaloga se nalaze u Prištini: Dačić objasnio sudbinu UNMIK-a, "Vojske Kosova" i prijema u Interpol

SNS unela život u svaki deo Srbije, od Subotice do Vranja: Naprednjaci danas proslavljaju 10 godina postojanja stranke

Veličanstvena pobeda, nacija se ponosi vama! Državni vrh Srbije čestitao osvajanje zlata odbojkašicama (FOTO)

Makedonija rešena, sva pažnja usmerena na Kosovo: Slede pojačani pritisci na Beograd i Prištinu?

Svi dogovori ništavni pred silom terorista iz Prištine, Popović poručio: Beograd da prekine pregovore ako ne odustanu od "Vojske Kosova"

Šta se krije iza formiranja "Vojske Kosova"? Jelena Milić poručuje: Namera im je da Beograd isključe iz dijaloga sa Prištinom

Beograd i Priština će morati da preduzmu politički teške stvari, iz SAD poslata poruka: Obe strane moraju imati u vidu da je stvar hitna

2.700 socijalista će birati organe stranke na 10. Kongresu SPS: Odluka pada 22. decembra (FOTO)

Oni koji su narušili granice Srbije sada govore o teritorijalnom integritetu: Dačić upozorio na štetne poteze Prištine

Objavljeno sa koliko novca Priština pokušava da kupi mesto u Interpolu: Spremili evre za lobiranje

Oni umesto politike nude pretnje i nasilje, smeta im što se borim za Kosovo: Vučić odgovorio na napade opozicije

Rampa za "Vojsku Kosova" i prijem u Interpol iz Austrije! Vicekancelar Štrahe poručio: To je u suprotnosti sa Rezolucijom 1244

Pokušavamo da zatvorimo Pandorinu kutiju otvorenu proglašenjem nezavisnosti Kosova: Brnabić na panelu "Ka bolje povezanom regionu" (FOTO)

Pitam SAD na osnovu čega smatra da je pravno moguće stvaranje "Vojske Kosova"? Vučić poručio: Ako se to dogodi bićemo saterani u ćošak

"Vojska Kosova" i formalno od 28. novembra? Srpska lista: Zamislite šta će Tači raditi kada bude imao 5.000 do zuba naoružanih vojnika?

Beograd i Priština su pred istorijskom šansom, zvaničnik Stejt departmenta poručio: Rešenje za KiM mora biti "vin-vin" za obe strane

Palma krivi NATO za pad nataliteta u Srbiji i traži tužbu: Veliki broj tadašnjih devojčica, danas supruga, ne mogu da rađaju (FOTO) (VIDEO)

Zbog čega su finske kompanije zainteresovane za ulaganje u Srbiju: Sastanak Vučića i zvaničnika iz Helsinkija (FOTO)

Čeda objavio jezivu fotografiju na Instagramu: Nećete verovati u kakvom stanju su negova kolena (FOTO)

UNMIK se povlači sa Kosova? Gutereš razmatra američko pismo

Zahvalnost predsedniku Srbije na podršci koju pruža SPC: Patrijarsi antiohijski Jovan i srpski Irinej na sastanku sa Vučićem (FOTO)

Krim nije Kosovo: Putin poručio da Rusi nisu oteli ovo poluostrvo

Ko iz SNS-a traži hitne izbore od Vučića?

Danas razgovor sa KFOR-om zbog formiranja oružanih snaga Kosova: Ko može da zaustavi stvaranje nove vojske?

Formirao vojsku, a poziva na mir: Tači za rešavanje zamrznutog konflikta

Provokacije Albanaca se ne smiruju posle usvajanja zakona o transformaciji KBS u vojsku: To što Đurić govori nije ništa bitno!

Rama provokativnom porukom i fotografijom zlikovačke UČK podržao formiranje "Vojske Kosova": Evo šta je napisao na Tviteru (FOTO)

Brnabić i Palmer razgovarali, akcenat na Kosovu: Mir i stabilnost u regionu od ključne važnosti (FOTO)

Završetak skupštinske rasprave: 10 predloga zakona o saobraćaju i građevinarstvu i dalje na čekanju

Vojska Kosova se stvara da bi pretila Srbima i Srbiji! Vulin: To je prilika da nekažnjeni teroristi ponove svoje zločine

Kako NATO, SAD i Brisel vide pokušaj Prištine da formira kosovsku armiju? Nik Dučić odbio da odgovori

Albanci spremili 170 miliona evra za naoružavanje "Vojske Kosova": Skoro duplo će povećati i broj pripadnika!

Na korak od otvaranja Poglavlja 11: Vlada Srbije ispunila dva preduslova za uređenje oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja

Srđan Nogo se ne kaje: Ostaje pri svojim skandaloznim pretnjama

Panelisti Beogradskog bezbednosnog foruma otkrili ko pravi najviše problema na Balkanu: Ni Rusi ne vole Putina

Što ne želite za vas, ne želite ni drugima: Đurić u lice Nemcima na "Beogradskom bezbednosnom forumu"

Patrijarh Irinej: SPC ne menja svoj stav o Kosovu i Metohiji

Prvo dijalog, pa onda međunarodne organizacije: Dačić iz Strazbura prkosi Prištini

Da li će se Srđan Nogo posle skandalozne pretnje premijerki i predsedniku Srbije pozvati na poslanički imunitet u postupku tužilaštva?

Najvažnija vest iz Vašingtona stigla nam je sinoć! Trampov čovek za Balkan prelomio u vezi korekcije granica