Konačno rešenje "pada" u Rambujeu: Kakve su šanse za međunarodnu konferenciju o Kosovu?

Povod za ideju o održavanju Rambujea 2 bio nedavni sastanak Kvinte u Njujorku

  • 42

Rešavanje kosovskog problema moglo bi se desiti organizovanjem međunarodne konferencije na kojoj bi Beograd i Priština pregovarali uz učešće "najvećih svetskih igrača" gde bi, pored zemalja Kvinte, učestvovali predstavnici Rusije, Kine čak i Turske. Može li Rambuje 2 rasplesti "kosovski čvor" i šta bi Srbija dobila održavanjem nove međunarodne konferencije?

Bićemo u stanju da zaštitimo našu zemlju, građani Srbije da se ne plaše zveckanja oružja iz Prištine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekao je da je najbitnije Srbima na KiM obezbediti budućnost, mir i bezbednost, ali i zaštititi interese Srbije

Želimo da vidimo rešenje, a da Srbija hoće i može da ga prihvati, sačuva obraz, da se narod ne oseća poniženim. Kada to budemo videli mogu da zakažu konferenciju gde god hoće, u Los Anđelesu ili Tokiju, ili bilo gde drugo. Nije bitno mesto, već sadržaj predloga - naglasio je i dodao da onim što je do sada dobijao nije bio zadovoljan, pa nije ni iznosio u javnost.

Aleksandar Vučić-Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Povod za ideju o održavanju Rambujea 2 bio nedavni sastanak Kvinte u Njujorku.

Iz diplomatskih krugova Zapada poručuju da je "ključ za rešavanje kosovskog pitanja "u rukama Amerikanaca koji ne odbacuju u potpunosti rešenje koje bi podrazumevalo da Srbija dobije sever Kosova i manastire, nije neprihvatljivo".

Za razliku od Zapada, Nemaci ne prihvataju rešenje problema između Beograd i Prištine eventualnom podelom Kosova već smatraju da bi Priština trebalo da dobije stolicu u UN.

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da je pitanje koliko bi Zapad bio spreman da u pregovore uvede nove igrače, ali je moguće  da su spremni na eventualni kompromis, ukoliko je informacija zaista potekla od predstavnika diplomatskih krugova.

Politički analitičar Dragomir Anđelković-Foto: Medija centar Beograd

- Za sada je potrebno postići kompromis između Beograda i Prištine, ali u slučaju održavanja nove međunarodne zajednice, kompromis bi bilo neophodno postići i između zemalja Kvinte, Rusije, Kine - objasnio je on za Telegraf.rs.

Anđelković smatra da bi Rambuje 2 bio dobar model za Srbiju, jer bi se u tom slučaju tu našle i velike sile poput Kine i Rusije.

- Na pregovorima vođenim februara 1999. godine, velike zapadne sile su imale već pripremljen dogovor, dok je Rusija bila samo protokolarna učesnica. To sada nije slučaj, jer vodi autonomnu politiku - smatra Anđelković.

On pretpostavlja da bi pregovore u ime Srbije vodilo Ministarstvo spoljnih poslova, a ukoliko se ideja realizuje, da će i sam predsednik Aleksandar Vučić stati ispred Srbije.

Osnivač Foruma za etničke odnose Dušan Janjić objašnjava da je ovaj scenario teško ostvariv, ali ne i neverovatan.

Osnivač Foruma za etničke odnose Dušan Janjić-Foto: Medija centar Beograd

- Novi Rambuje nije potpuno nerealan. Ipak mislim da su to više želje i nadanja aktera dijaloga da će nova međunarodna konferencija rešiti ono što su oni morali sami. Postoje predlozi političara i diplomata kako da se ova "neugodna priča o kosovskom problemu" okonča - objasnio je.

Prema njegovim rečima, normalizacija odnosa između Beograda i Prištine se odvija uz saglasnost Generalne skupštine UN i Evropska unija nema razloga da napušta pregovore.

- To je bilo primenjivo samo u slučaju Dejtona ili Rambujea 1999. godine, ali tada smo imali rat. Sada to nije slučaj i ovo bi zapravo samo alibi za promašenu politiku - rekao je Janjić i dodao da Rusija zbog Krima nema interes da se ponovo uključuje.

U dvorcu Rambuje u Parizu februara 1999. godine, predstavnici Vlade Srbije i kosovski Albanci pokušali da, uz prisustvo stranih zvaničnika, reše problem kosovske krize na mirovnoj konferenciji o Kosovu. Na konferenciji, koja je trajala 17 dana, učestvovali su predstavnici vlasti u Srbiji i kosovskih Albanaca, uz posredovanje izaslanika SAD, Rusije i EU, Kristofera Hila, Borisa Majorskog i Volfganga Petriča. Krah konferencije označio je kraj nastojanja da se kosovska kriza reši mirnim putem. Dve strane nisu uspele da nađu zajednički jezik, a rezultat toga je bila NATO agresija na SR Jugoslaviju.

(Jelena Nikolić/ j.nikolic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA