• 0

Čelično prijateljstvo Srbije i Kine: Važne poruke Ane Brnabić sa Samita "16 + 1" u Bugarskoj (FOTO)

- Srbija je posvećena aktivnom učešću u ovim inicijativama koje su važne za našu zemlju i za ceo region i koje su doprinele boljem povezivanju i jačanju saradnje - naglasila je predsednica Vlade

  • 0

Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić govorila je na Samitu Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, koji se danas održava u Sofiji.

Samit Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope: U Sofiji počeo skup čiji cilj nije podela, već razvoj (FOTO)

Samit su prethodno otvorili premijeri Kine i Bugarske, Li Kećijang i Bojko Borisov.

Obraćajući se učesnicima Samita, predsednica Vlade istakla je da je za našu zemlju izuzetno važno svevremeno i čelično prijateljstvo Srbije i Kine.

- Predsednik Aleksandar Vučić, dok je predvodio Vladu Srbije, prepoznao je značaj osnaživanja naših odnosa sa Kinom i inicirao jačanje prijateljskih odnosa i saradnje u svim segmentima - reči su kojima se premijerka Brnabić
obratila.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije

Predsednica Vlade posebno je zahvalila kineskom premijeru Li Kećijangu na ličnoj podršci u okviru mehanizma 16+1 i kineskoj globalnoj inicijativi „Pojas i put“, koju je pokrenuo predsednik Kine Si Đinping.

- Srbija je posvećena aktivnom učešću u ovim inicijativama koje su važne za našu zemlju i za ceo region i koje su doprinele boljem povezivanju i jačanju saradnje - naglasila je predsednica Vlade, i dodala da su, pored infrastrukturnih projekata, značajni i projekti u oblasti energetike, privrede, ekonomije i kulture.

- Modernizacija železničke pruge Beograd – Budimpešta, koju zajednički realizuju Srbija, Mađarska i Kina, što je prvi prekogranični projekat u okviru ovog mehanizma saradnje, ključan je za infrastrukturno povezivanje - istakla je Brnabić i dodala da je upravo zato, za Srbiju danas najvažnije to što će se potpisati Komercijalni ugovor o modernizaciji i rekontrukciji mađarsko-srpske železničke veze na teritoriji Republike Srbije na deonici Novi Sad-
Subotica- državna granica (Kelebija), koji je vredan 943 miliona evra.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije

Ona je naglasila da je time u potpunosti pokriveno finansiranje i izvođenje radova na projektu.

Predsednica Vlade je rekla da su regionalni infrastrukturni projekti najvažniji za našu zemlju i da će oni doprineti povezivanju i podstaći ekonomski napredak regiona. Upravo zato, za Srbiju su ključni „Autoput mira“ do albanske
luke Drač, autoput koji će povezati Beograd i Sarajevo i autoput do Bugarske.

Predsednica Vlade naglasila je da je izuzetan politički značaj mehanizma 16+1 to što je snažna spona između Istoka i Zapada i Kine i Evrope.

- Želim da zahvalim narodu Kine, predsedniku Si Đinpingu i premijeru Li Kećijangu, na snažnoj podršci koju pružaju u sprovođenju projekata. To olakšava razmenu dobara i mobilnost ljudi i pozitivno utiče na stabilnost
celog regiona i dalji napredak - istakla je Brnabić.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije

Brnabić je zaključila da su Vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić posvećeni nastavku aktivnog učešća u mehanizmu 16+1 i jačanju strateškog partnerstva i čeličnog prijateljstva između Srbije i Kine.

U delegaciji na Samitu u Sofiji, koju predvodi premijerka Ana Brnabić, su i potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Premijerka je zahvalila domaćinu, bugarskom premijeru Bojku Borisovu, na uspešnoj organizaciji dva izuzetno važna sastanka u Sofiji u ovoj godini.

- Posebno želim da se zahvalim što ste vratili u fokus region Zapadnog Balkana tokom bugarskog predsedavanja Savetu EU i to u pozitivnom svetlu - rekla je Brnabić.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije

Kao i na prethodnom Samitu 16+1 u Budimpešti, održanom u novembru prošle godine, Srbija je i u Sofiji dobila priznanje za pripremu projekata.

Pored Komercijalnog ugovora za prugu Beograd – Budimpešta, na Samitu će biti potpisani i Memorandum o razumevanju o zajedničkom formulisanju plana bilateralne saradnje Kine i Srbije u okviru inicijative „Pojas i put“, koji će potpisati ministar Aleksandar Antić, zatim Memorandum o razumevanju o zajedničkoj podršci izgradnje Industrijskog parka za voće i povrće, kao i Memorandum o razumevanju o saradnji na projektima rekostrukcije deonice na Koridoru 10 na pruzi Beograd-Niš-Preševo-Republika Makedonija, koje će potpisati potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović.

VIDEO: Obeleženo prvih godinu dana Vlade Srbije

(Telegraf.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima