Sedište Transportne zajednice Zapadnog Balkana biće u Beogradu: Na samitu u Londonu potpisan sporazum (FOTO)

Na prvom panelu na samitu razgovaralo se o nadi za mlade, uz pitanja ko daje mladima, a ko im uzima nadu

Peti Samit Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa održava se 9. i 10. jula u Londonu, a glavne teme su unapređenje ekonomske stabilnosti, bezbednosti i političke saradnje.

Od Palme poseban poklon i poruka! Evo kako je predsednik JS čestitao Dačiću 10 godina od ulaska u Vladu Srbije (FOTO)

Na sastanku ministara spoljnih poslova danas učestvuje Ivica Dačić.

Stefanović u Londonu sa Majerom: Srbija najvažniji partner Nemačke na Balkanu u borbi protiv organizovanog kriminala (FOTO)

Srbija i Evropska komisija potpisale sporazum - sedište Transportne zajednice Zapadnog Balkana biće u Beogradu

Evropska komesarka za transport Violeta Bulc naglasila je da je ovo još "jedan važan međaš koji nas dovodi bliže potpuno funkcionalnoj transportnoj zajednici između EU i Zapadnog Balkana" i dodala da je to "ogromno dostignuće za ceo region".

Na potpisanom dogovoru čestitali su i evropski komesar za proširenje Johanes Han i zvaničnica Evropske komisije Henoveva Ruis Kalavera.

Han je na Tviteru napisao je "dobra vest za povezanost i saradnju na Zapadnom Balkanu, zapadnobalkanskih šest se dogovorilo o sedištu Transportne zajednice u Beogradu".

Srbija spremna da rešava sve probleme sa zemljama iz regiona

Dačić je na sastanku sa predstavnicima civilnog društva u okviru Samita o Zapadnom Balkanu u Londonu kazao da je potrebno da se prevaziđu političke razlike, te da je nemoguće u potpunosti graditi ekonomske odnose bez rešavanja političkih problema.

On je naglasio da je Srbija spremna da rešava sva otvorena pitanja sa drugim zemljama u okruženju.

Velika Britanija odvaja 10 miliona funti za Zapadni Balkan

Kako javlja portal Juropian Vestern Balkans, britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson najavio je da će Velika Britanija uložiti 10 miliona funti kako bi pomogla u izgradnji digitalnih veština i povećanja mogućnosti za zapošljavanje mladih na Zapadnom Balkanu kao i dodatnih milion funti za rešavanje pitanja nasleđa iz prošlosti, uključujući identifikaciju žrtava ratova tokom 1990-ih.

Prema navodima ministarstva, navedena sredstva obuhvataju obuku dece u više od 4.500 škola u cilju podsticanja digitalne pismenosti i veština širom regiona, koju će pružiti međunarodna organizacija za kulturne odnose i obrazovanje iz Velike Britanije "British Council".

- Obezbeđivanjem pristupa digitalnom obrazovanju, ova sredstva će pomoći u podsticanju nove generacije inovatora i preduzetnika, kako na Zapadnom Balkanu, tako i u Velikoj Britaniji - navodi se u saopštenju.

Najavljuje se i da će ministar "ponoviti posvećenost Britanije Zapadnom Balkanu time što će objaviti dodatnih milion funti za pomoć regionu u rešavanju teških pitanja nasleđa iz prošlosti".

AP Photo/Pavel Golovkin

Kako se dodaje, taj iznos uključuje "rad na pronalasku i identifikaciji 12.000 žrtava, koje se i dalje vode kao nestale u sukobima 1990-ih".

Džonson je ocenio da "nove finansije pokazuju trajnu posvećenost Britanije regionu Zapadnog Balkana", kao i "našu želju da pomognemo regionu da prevaziđe neke od najtežih poglavlja u svojoj istoriji i otvori put ka još prosperitetnijoj budućnosti".

Počeli paneli, Dačić seo u Hanovu stolicu?

Na prvom panelu na samitu razgovaralo se o nadi za mlade, uz pitanja ko daje mladima, a ko im uzima nadu. Kako je dodao direktor Jukoma Milan Antonijević na Tviteru, ovo je bila prilika da Dačić sedne u stolicu evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana.

Nakon ministarskog sastanka danas, u utorak će se održati sastanak premijera svih balkanskih država. Pored premijera Srbije, Albanije, Crne Gore, BiH, Makedonije i Kosova, Britanija je kao domaćin na samit pozvala EU partnere, uključujući Austriju, Hrvatsku, Francusku, Nemačku, Italiju i Sloveniju. Na samitu će učestvovati nemačka kancelarka Angela Merkel, austrijski kancelar Sebastijan Kurc, visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini, evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han, predsednik Evropske investicione banke Verner Hojer, predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti i drugi evropski zvaničnici.

Ministar posetio grob Karl Marksa

Prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić posetio je grob nemačkog političkog filozofa i teoretičara socijalističke misli Karla Marksa.

Marks je rođen u Triru 5. maja 1818, a preminuo je 14. marta 1883. u Londonu, gde je i sahranjen.

Bio je nemački politički filozof, zastupnik ideja dijaktičkog materiojalizna i socijalizma, ekonomista, istoričar, sociolog, kritičar kapitalizma i teoreticar socijalisticke misli, vođa radnickog pokreta i vodeća ličnost Prve internacionale.

O čemu će se danas razgovarati na Samitu?

Kako je saopštilo resorno ministarstvo, sastanak ministara spoljnih poslova sastoji se iz dva dela - panel diskusije sa mladima sa Zapadnog Balkana (Question Time) i plenarne sesije.

U okviru plenarne ministarske sesije, Dačić će predstaviti prioritete Beograda u regionalnoj saradnji, kao i činjenice o napretku koji je ostvaren u reformskim procesima i napretku Republike Srbije na putu evropskih integracija.

Predviđena je i diskusija o problemima nasleđa i izveštavanja o bilateralnim problemima, pitanjima od značaja za bezbednost regiona, kao i pitanjima migracija, u kojoj će šef srpske diplomatije aktivno zastupati interese Republike Srbije.

Ministar Dačić prisustvovaće i parafiranju Sporazuma o sedištu Sekretarijata Transportne zajednice, koje će biti u Beogradu, što je jedan od konkretnih rezultata postignutih nakon prošlogodišnjeg Samita o Zapadnom Balkanu u Trstu.

Tokom boravka u Londonu, na marginama Samita, ministar Dačić imaće i brojne bilateralne susrete, dodaje se u saopštenju.

Cilj samita: Dokazati da je proširenje EU na Zapadni Balkan i dalje prisutno na agendi EU

On smatra da suština predstojećeg Samita jeste da se, osim dogovora o konkretnim projektima o razvoju ekonomskih i političkih odnosa u regionu, pokaže da je tema proširenja EU još uvek aktivna i da je na njenoj agendi.

- Centralna stvar samita je da je što je pitanje pokrenuto i što se uopšte neko setio da pokaže da je proširenje EU na Zapadni Balkan i dalje prisutno na agendi EU - rekao je ministar za RTS.

Zahvalnost na inicijativi, ističe, dugujemo nemačkoj kancelarki Angeli Merkel.

Srpski ministar spoljnih poslova poručio je uoči samita i da postoje različiti stavovi i da se iznose ideje da treba zaustaviti dalji prijem novih članica u EU.

- Tako da je, u ovom slučaju konkretno za Srbiju i Crnu Goru od velikog značaja bila ideja da se 2025. godina definiše kao neki okvirni termin za moguće pristupanje - poručuje Dačić.

On je rekao i da se Velika Britanija trudi da se ovogodišnji samit ne odnosi samo na ekonomiju ili povezivanje, već i da se pokrenu neke političke teme, kao što je pomirenje u regionu, nestala lica...

Dačić je podsetio da je najavljeno da će sledeći samit biti u Poljskoj i da će se Berlinski proces nastaviti.

Berlinski proces je diplomatska inicijativa nemačke kancelarke Angela Merkel čiji je cilj da se podrži mirna, stabilna i demokratska budućnost Zapadnog Balkana i unaprede regionalna saradnja i evrointegracije regiona.

Kada je reč o ciljevima Samita, prvi se odnosi na povećanje ekonomske stabilnosti kroz unapređenje poslovnog okruženja, ohrabrivanje preduzetništva, rešavanje problema nezaposlenosti mladih i poboljšanje regionalne međupovezanosti.

Drugi cilj odnosi se na regionalnu bezbednosnu saradnju kako bi se odgovorilo na zajedničke pretnje, uključujući korupciju, organizovani kriminal, trgovinu ljudima, drogom i oružjem, terorizam i nasilni ekstremizam.

Lideri Zapadnog Balkana i evropski partneri radiće i na unapređenju političke saradnje radi rešavanja bilateralnih sporova i prevazilaženja problema koji su proistekli iz sukoba devedesetih, kao i sa ciljem jačanja demokratije i rodne ravnopravnosti. Posle zvaničnog završetka Samita o Zapadnom Balkanu, za sve šefove delegacija biće upriličen prijem, čiji će domaćin biti Čarls, Princ od Velsa.

Pogledajte i VIDEO: Dačić predstavio "Guči" kapu, deo uniforme prvih srpskih diplomata

(Telegraf.rs / Beta / Tanjug)

Tagovi: Berlinski proces, Ivica Dačić, London, Samit Zapadnog Balkana

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (1)
Poređaj komentare:
  • M
    Miami

    Nece Srbija biti bogata i razvijena drzava sa prijateljskim odnosima sa Evropom, sve dok se ne odrekne komunisticke zlocinacke proslosti i dok se ne odrekne neokomunisticke ideologije.

Od njega očekujem samo farsu i predstavu: Vučić o Haradinaju u Hagu

Američki ambasador u Prištini zatražio pravdu za ubijene Srbe u selu Staro Gracko

Razgovor o jačanju saradnje dve zemlje: Dačić se sastao sa japanskim ministrom

"Dijalog će se nastaviti, Haradinaj više nije Tačiju za vratom": Prognoze iz Prištine o pregovorima

Odnosi Francuske i Srbije na visokom političkom nivou: Odlazeći ambasador Mondoloni kod Ane Brnabić

Odnosi dve zemlje se razvijaju u dobrom pravcu: Dačić se sastao sa ambasadorkom Kine (FOTO)

Đilas tvrdi da ga policija prati, iz MUP-a tvrde da je to apsolutno netačno

Haradinaj na putu za Hag zaobišao Srbiju, leteo iznad Republike Srpske (VIDEO)

Vučić uputio čestitku novom britanskom premijeru i pozvao ga u posetu

Razgovor o pitanju KiM i bilateralnim odnosima: Dačić primio u posetu ambasadora Harčenka

Vučić i Brnabić primili u oproštajnu posetu holandskog ambasadora: Zahvalnost na podršci Srbiji

Haradinajeva žena poslala poruku suprugu pre polaska u Hag: Čeka ga, spomenula je i decu sa Kosova

Veselji i Tači uskoro u Hagu? Mediji prenose: Albanci "padaju jedan za drugim"

"Srbija je ključna u regionu za promociju mira": Vučić na sastanku sa japanskim diplomatama (FOTO)

Burna sednica u Skupštini Srbije: Poslanici o medijima, srpsko-ruskom humanitarnom centru

Haradinaj uskoro kreće u Hag: Detalji puta se kriju od javnosti

Ovo je spisak članova OVK koji će pred tužioce u Hag: Sumnjiče se za ubistva, silovanja i mučenja

"Ostavka je Haradinajev taktički potez": Dačić poručio da Pariza neće biti bez dogovora oko taksi

"Zaustavite antisrpsku histeriju na KiM": Srpska lista pozvala međunarodnu zajednicu da reaguje

Haradinaj potvrdio odlazak na ispitivanje zbog zločina: "Da, danas putujem u Hag"

Gojković kritikovala Šešelja zbog uvreda i predložila uvođenje novog Etičkog kodeksa

Dva moguća scenarija koja su pred Kosovom: A evo šta oni znače za dijalog

Iz SNS osudili uvrede na račun Biljane Popović Ivković

Funkcija ne amnestira nikoga: Političare u Prištini ne treba da iznenadi poziv Specijalnog suda

Poslanik Bundestaga poručio: Ostavka Haradinaja je važan signal

"Beg u napad ratnog zločinca iz trećeg pokušaja": Nemački mediji o Haradinajevoj ostavci

Jačanje veze dva naroda: Dačić na otvaranju trećeg počasnog konzulata Mađarske u Srbiji (FOTO)

"Gospodar Kosova" spreman za izbore: Očekujem pobedu

Bista američkog senatora u Prištini: Albanci pokrenuli inicijativu na dan njegovog rođendana

Sada i zvanično: Haradinaj podneo ostavku parlamentu tzv. Kosova i otkrio do kada će biti premijer

Porodica Karić uputila pismo dobrodošlice novom ambasadoru Rusije u Beogradu

Jovanović kritikovao predlog izmena Statuta grada, Mirković mu odgovorio: Vi ste tastatura opozicija

Haradinaj progovorio o raspisivanju izbora posle ostavke: Evo koje datume pominje

Očekujem kaznu za OVK zločine, ali ne znam koliko živih svedoka ima: Dačić o odlasku Albanaca u Hag

Španija ne menja stav po pitanju Kosova: Ambasador Molina razgovarao sa premijerkom Brnabić

Otkriveno koju je Putinovu poruku Harčenko doneo Vučiću (FOTO)

Napadnute stranačke prostorije POKS u Beogradu (FOTO)

Nećemo "Dodik Republiku" na Kosovu: Haradinaj provocira, oglasio se na Fejsbuku posle ostavke

U Prištini slave odluku Međunarodnog suda pravde: "Presuda je potvrdila naše pravo za nezavisnost"

Haradinaj obavlja zvanične dužnosti i posle ostavke? Prištinski mediji: To je politička manipulacija

Putinov ekspert za Balkan stigao u Beograd: Harčenko se Vučiću obratio na srpskom jeziku (VIDEO)

Izbori za odbornike Skupštine opštine Medveđa 8. septembra

/
<% galerijaAlt  %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima