≫ 

Zna se kako se postupa sa onima koji ilegalno ulaze na prostor suverene zemlje! Vulin potvrdio: Pacoliju je zabranjena diplomatska poseta Srbiji

- Svaki pokušaj njegovog dolaska bio bi ilegalan - rekao je ministar Vulin

  • 22

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas, odgovarajući na pitanje novinara o najavljenom dolasku Bedžeta Pacolija u Novi Pazar, da Vlada Republike Srbije nije odobrila taj dolazak.

Ako ne dobijem dozvolu da posetim Sandžak, neću ići kao Đurić na Kosovo: Pacoli provocira, iz Kancelarije za KiM oštro reagovali

- Svaki pokušaj njegovog dolaska bio bi ilegalan, a zna se kako se postupa sa onima koji ilegalno pokušavaju da dođu na prostor međunarodno priznate, suverene zemlje kakva Srbija i jeste - rekao je Vulin.

Zamolio bih, kaže ministar, da ne pravimo nikakve paralele sa ponašanjem prištinskih vlast.

- Nemojmo zaboraviti - mi smo država, međunarodno priznata, a Kosovo i Metohija su teritorija pod privremenom upravom Ujedinjenih nacija u skladu sa Rezolucijom 1244. Pacoli kao ministar inostranih poslova ne može da dođe na prostor Republike Srbije, iz prostog razloga što ni Rezolucijom 1244, ni odgovarajućim dokumentima UNMIK-a nije ni predviđeno da postoji bilo kakav ministar spoljnih poslova - rekao je Vulin.

Bedžet Pacoli-Foto: Vlada Crne Gore/Bojana Cupic

Posle odluke Vlade Srbije da odbaci Pacolijev zahtev da poseti Novi Pazar, iz kosovskog Ministarstva spoljnih poslova poručuju da će o tome obavestiti evropsku komesarku za spoljnu politiku Federiku Mogerini i druge međunarodne organe.

- Ovaj slučaj ponovo pokazuje da Beograd nije posvećen poštovanju sporazuma iz Brisela i izaziva nepotrebnu, lažnu napetost kako bi sprečio posete visokih zvaničnika Kosova. Ne sme biti dozvoljeno da mentalitet vlasti u Beogradu ometa evroatlantski napredak i mir na Zapadnom Balkanu", navodi se u saopštenju kosovskog ministarstva - prenosi Gazeta.

Podsetimo, najavljena poseta Bedžeta Pacolija Novom Pazaru nije odobrena, a Beograd je posalo negativan odgovor na taj zahtev, budući da po Unmik privremenom ustavnom okviru, Kosovo nema ministarstvo spoljnih poslova, pa je samim tim zauzet stav da se sporazum o posetama zvaničnika ne može primeniti u slučaju Pacolija.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jasna

    21. jul 2018 | 13:32

    Tako i treba, albanske provokacije su svakodnevne

  • daki

    21. jul 2018 | 16:16

    Pacolijeva namera bila je da provocira. To se treba spreciti.

  • Oko

    21. jul 2018 | 14:18

    Nesto mi nije jasno kako da udje ilegalnu u srbiju kad je kosovo srbija . On se najavio kao obican gradjanin. A verovatno ce mo pretrpet kritike iz brisela za ovaj slucaj

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA