≫ 

Predsednik Izraela prvi put u poseti Beogradu - Rivlin za jačanje saradnje, Vučić se zahvalio na nepromenjenom stavu po pitanju Kosova (FOTO)

Ruven Rivlin u jednodnevnu posetu Srbiji stigao je posle zvanične posete Hrvatskoj, gde je, između ostalog, posetio spomen-park Jasenovac

  • 31

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je danas ispred Palate Srbija izraelskog predsednika Ruvena Rivlina, koji je u jednodnevnoj poseti Beogradu.

Predsednik Gračanice dan posle sastanka Srpske liste i Vučića: Još nema predloga na stolu, ničeg opipljivog za kosovsko rešenje

On je dočekan uz najviše počasti ispred Palate Srbija, uz počasnu Gardu i intoniranje himne Izraela i Srbije, nakon čega je održan sastanak dvojice lidera.

Predsednik Izraela dočekan uz najviše vojne i državne počasti-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Nakon sastanka Vučić i Rivlin su se obratiti javnosti.

- Nadam se da ćete mnogo ćešće dolaziti u Srbiju. Srbi i Jevreji su mnogo prošli, kroz slične muke i strahote, uvek smo znali da poštujemo jedni druge. Srbija je jedna od zemalja u kojoj gotovo da ne postoji antisemitizam - naglasio je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da Srbija ima veliki interes da sa Izraelom razvija svestranu saradnju u svim oblastima, a jedna je da nikada ne zaboravimo i čuvamo sećanja na stradanja naših naroda.

Zahvalio je predsedniku Rivlinu na jakim rečima izgovorenim u Jasenovcu dodavši da Srbija poštuje sve žrtve i nikada neće dozvoliti da neko nipodaštava i smanjuje broj srpskih žrtava iz političkih ili bilo kojih drugih razloga.

Vučić se zahvalio predsedniku Rivlinu na jakim rečima izgovorenim u Jasenovcu-Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Nećemo dozvoliti da neko smanjuje broj srpskih žrtava, da se ne pomenu žrtve čiji broj se broji u stotinama hiljada. Mi to nećemo dozvoliti i držaćemo se istorije - rekao je predsednik i dodao da je veoma zahvalan Izraelu jer nije priznao nezavisnost Kosova i Metohije. 

Kazao je da je Rivlinu preneo da ono što neki slave kao najveću pobedu mi doživljavamo kao najveću nesreću za naš narod - Oluja.

- Dok se neki raduju 4.avgusta, neki tuguju. Upoznao sam predsednika Rivlina sa činjenicom da se radi o najvećem etničkom čišćenju posle Drugog svetskog rata - objasnio je Vučić.

Preneo je da je započeo razgovore sa predsednikom Izraela o Starom sajmištu, gde mislimo da formiramo nešto što bi bio naš Jad Vašem, iako je on jedinstven, a u kojem bismo govorili o srpskim, jevrejskim i romskim žrtvama.

Predsednik Vučić je preneo Rivlinu da ono što neki slave kao najveću pobedu mi doživljavamo kao najveću nesreću za naš narod - Oluju-Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Vučić je napomenuo da su razgovarali o brojnim bilateralnim temama, napomenuvši da Srbija želi da više izraelskih kompanija dođe u našu zemlju i investira ovde. 

- Uveren sam da će naša ekonomska saradnja biti podjednako dobra kao i politička - dodao je on.

Ukazao je da je jedan od osnivača države Izrael Teodor Hercel poreklom iz Zemuna i da će danas biti svečano imenovana jedna ulica u tom delu Beograda.

Ponovio je da su Jevreji prilazili kroz sva stradanja zajedno sa Srbima i posebnu zahvalnost iskazao je Gideonu Grajfu, vodećem istraživači instituta o stradanju, koji je svojim radom doprineo da se ne mogu sakriti podaci o Jasenovcu.

Rekao je da je Zakonom o restituciji Srbija obavila njenu dužnost, učinila nešto što je važno za uspostavljanje pravde, a mnogo važnije od novca je, kako je istakao, to što je time rađeno na odnosima u budućnosti, jer kako se odnosimo prema prošlosti i rešavamo te probleme, takvi će biti odnosi u budućnosti.

Predsednik Izraela zahvalio se na predivnom dočeku i srdačnosti.

Izraelski predsednik Ruven Rivlin-Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Prošle godine smo obeležili 25 godina kako smo obnovili prijateljske odnose naših zemalja, ali ti odnosi sežu mnogo ranije - rekao je Ruvlin, dodavši da će rado ugostiti Vučića u Jerusalimu.

On je rekao da dva naroda imaju mnogo toga zajedničkog i da su se i jedni i drugi suočavali sa potrebom da "zaštitimo našu nezavinost protiv onih koji su veći nego što smo mi sami".

- Ponosni smo na veliki broj investicija u Srbiji, naša je želja a i dužnost da budemo pravi partner onima koji žele da rastu i napreduju. Bio bih zadovoljan da vidim da naša saradnja jača - rekao je Rivlin i podelio da su on i Vučić pričali o zabrani dvostrukog oporezivanja i ekonomskoj saradnji.

Odnosi jevrejskog i srpskog naroda, ali i istorija, ono strašno što se dogodilo, ne sme i ne može da se zaboravi, objasnio je on.

Prošle godine smo obeležili 25 godina kako smo obnovili prijateljske odnose naših zemalja-Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Zahvaljujem se predsedniku Vučiću što je doneo Zakon o restituciji jevrejske imovine - rekao je predsednik Izraela.

Posle toga uslediće i sastanak sa predsednicom Narodne skupštine Srbije Majom Gojković.

Ruven Rivlin u jednodnevnu posetu Srbiji stigao je posle zvanične posete Hrvatskoj, gde je, između ostalog, posetio spomen-park Jasenovac.

Inače, ovo je prva poseta jednog izraelskog predsednika našoj zemlji.

Predsednik Srbije je, uoči dolaska Rivlina, razgovarao sa izraelskom ambasadorkom Alonom Fišer Kam, istakavši da će predstojeći susret biti prilika da se unapredi politički dijalog, ekonomska saradnja i kulturne veze Srbije i Izraela.

Ambasadorka Alon Fišer Kam Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ambasadorka je poručila da je želja predsednika Rivlina da pokaže koliko je Srbija važna Izraelu, s uverenjem da će izraelski predsednik iskoristiti predstojeću posetu da izrazi nadu za pronalaženje kompromisnog rešenja za Kosovo.

Tokom posete biće održana i ceremonija imenovanja ulice po Teodoru Herclu, čiji su roditelji rođeni i živeli u Zemunu u vreme kada je taj deo Beograda pripadao Habzburškoj monarhiji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA