≫ 

Vučić pred rekordnim brojem medija na Gazivodama: Jedna generacija političara će ovo morati da završi (FOTO) (VIDEO)

Predsednik Srbije na najznačajnijem infrastuzkturnom objektu na severu Kosova obratio se novinarima

  • 71
Aleksandar Vucic, Jezero Gazivode, Kosovo Foto: Marko Jovanović

Uprkos odluci Prištine da predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću ne dozvoli posetu Zubinom Potoku i Gazivodama, on je svoj dvodnevni boravak na Kosovu i Metohiji započeo upravo na tim mestima.

Vučić na Gazivodama: Pratite iz minuta u minut posetu predsednika Kosovu (FOTO)

Sa mesta koje ima neverovatan strateški, infrastrukturni i ekonomski značaj za Srbiju, on se obratio brojnim medijima i okupljenim građanima koji su ga dočekali sa željom da ga pozdrave i rukuju se.

Kako reporteri Telegrafa javlju, prisutno je oko 50 medijskih ekipa.

- Pre svega svima vama novinari uvaženi želim da se zahvalim, nikada nisam video toliko novinara na jednom mestu, ali sam srećan zbog Zubinog Potoka i Gazivdoa da je tako. Gazivode su od ogromnog značaja za nas i za Albance, preko ovog jezera vidi se dubina i suština svih naših sporova i neslaganja, imamo teške političke borbe za koje se nadam da ćemo moći da ih prevaziđemo, da i oni budu zadovoljni jer bez Gazivoda nema opstanka, ni ostanka ljudi u Ibarskom Kolašinu i Zubinom Potoku - rekao je Vučić i istakao da je suština njegove posete da se vidi šta je do sada urađeno, ali i šta može da se uradi, te da se pripreme investicioni planovi za svaku opštinu u kojoj su Srbi većina.

Foto: Marko Jovanović

Država Srbija je uložila 127 miliona i još 12 miliona treba da uplatimo, radovi i rekonstrukcija se privode kraju do kraja septembra, rekao je Vučić.

- Došao sam u Zubin Potok, kao što ću obići sva mesta na Severu, da govorim šta nam je ideja, a to je da čuvamo mir i stabilnost i da pravimo bolje odnose između Srba i Albanaca, da za narednih 100 godina i Albanci na KiM budu zadovoljni iskorišćavanjem vode Gazivoda. Došao sam da govorim o planu da obnovimo Simpov pogon za malu preradu voća i povrća, imamo dosta šumskog i bobičastog voća, a rekli su mi da je ovde najbolji smuđ u Evropi, pa bi pogon za preradu ribe bilo dobro rešenje za 20 porodica koje bi od toga mogle da žive - dodao je Vučić i naglasio da samo snažnija ekonomija i bogatiji prostor vodi ka tome da se razmišlja o budućnosti, a manje o mržnji, ratu i neslaganju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Vlada Srbije obezbedila sredstva za realizaciju izgradnje vodovoda za Kosovsku Mitrovicu, Zvečan i Zubin Potok.

Foto: Marko Jovanović

- Novac postoji, odluka je prošla vladu, Srbija je dala novac iz budžeta, dali smo devet miliona, treba da damo još šest miliona, da bismo imali vodovod za Kosovsku Mitrovicu, Zvečan i Zubin Potok - rekao je Vučić.

On kaže da je ovo najveća investicija za ovaj kraj, kao i da je vodovod najveći problem za građane ovog kraja.

- Vodovod je u izgradnji, mada je tu bilo puno problema, ali sada je sve udeseno, i mislim da sve ide u dobrom smeru - rekao je on.

Pitali su me kako se osećam posle pretnji i na kakav odjek će poruke mira naići kod Albanaca, rekao je predsednik Srbije.

- Osećam se divno, srećan sam što su one devojke i dečaci mogli da razgovaraju sa mnom, ja sa njima, i da izljubim tu dečicu na brani. Najsrećniji sam kad vidim naše radnike i zadovoljan sam, ponosan sam i nosim pozdrave našim građanima ovde - zaključio je on.

Foto: Marko Jovanović

Prokomentarisao je i izjave Angele Merkel o teritorijalnom integritetu, te istakao da ne misli da tu ima bilo šta novo.

- Moji neprijatelji su se tome jako obradovali, a ne shvataju da se tako zalažu za celovito nezavisno Kosovo. Moja snaga je toliko minimalna u poređenju sa Merkelovom, ona je najveći evropski lider i ako ona tako kaže, mi to ne možemo da izmenimo, pa eto radosti mnogima u zemlji i regionu. Ali to ne znači da nećemo da pomognemo našim građanima ovde - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je dodao da je teško odgovoriti na pitanje zašto je za neke u regionu to važilo 2008, a danas ne važi.

On je dodao da nije ponizio Hašima Tačija juče u Briselu, "niti bi se time ponosio, nije mu to bila namera, niti je to moguće".

- To su uradili neki drugi, koji pominju nečije ćerke i sinove. Sami sebe su unizili tako. Nisam neko ko je drug, niti prijatelj Hašimu Tačiju, a naš posao nije da dokažemo ko je jači, nego da sačuvamo mir i rešimo situaciju, jedna generacija političara će to morati da završi - rekao je Vučić i naglasio da moramo da vodimo računa jedni o drugima i da će tada sve biti lakše.

Foto: Marko Jovanović

Srbi južno od Ibra nemaju nikakav razlog za zabrinutost, poručio je on.

- Nismo blizu bilo kakvog dogovora, nemamo za to podršku najmoćnijih evropskih sila, posebno najmoćnije evropske sile. Svako od tih naših Srba ili njih 95 odsto već ima i kosovsko državljanstvo, ali nam ne pada na pamet da oni treba da ostanu bez našeg državljanstva. Ako bi svi odjednom rekli da čekaju moje predloge za rešenje spora Srba i Albanaca, svaki Srbin imaće mnogo više prava i neuporedivo lakši i bolji život nego danas - naglasio je on.

Predsednik Srbije rekao je da nije bio u kontaktu ni sa kim iz SAD.

- Slali su mi poruke, ali ja na poruke ne odgovaram, ne volim poruke - dodao je on i preneo je da je juče saopštio i Federiki Mogerini da ide na Gazivode.

- Rekao sam Federiki Mogerini „ti znaš da idem na Kosovo i da ću ići na Gazivode - rekao je on i dodao da veoma poštuje rad Mogerini, koja se trudi i bori da dođe do rezultata, onog što bi mnogi da spreče.

Za danas je planirano da poseti mesto Lešak i domaćinstvo porodice Kovačević, Poljoprivrednu školu gde će razgovarati sa poljoprivrednicima, da bi tokom popodneva u Leposaviću prisustvovao zatvaranju Biznis foruma.

Dan će se završiti sastankom s političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije u Opštini Zvečan.

VIDEO: Trg Šumadija, mesto sa kog će predsednik Srbije održati najvažniji govor

(Trelegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dana

    8. septembar 2018 | 17:25

    Vucic je ovim cinom pokazao kolika je velicina!

  • Saki

    8. septembar 2018 | 22:45

    Vučić želi da se pitanje Kosova već jednom reši.

  • Cica

    8. septembar 2018 | 23:05

    Predsednik Vučić nije nikoga vređao niti ponižavao, već je pričao o planovima za bolju budućnost.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA