Nema pravljenja "depoa" za migrante na Balkanu, komesar za izbeglice tvrdi: Fronteks već prisutan na granicama Srbije

- Ne verujem da će se nešto dramatično promeniti, jer ni situacija nije dramatimčna - izjavio je Komesar za izbeglice Vladimir Cucić

Komesar za izbeglice Vladimir Cucić objasnio je da je Fronteks već prisutan na granicama Srbije ka Bugarskoj i Makedoniji.

O dolasku Fronteksa na srpske granice juče su svi pričali: Šta je zadatak ove službe i šta će sutra biti dogovoreno u Beogradu?

Komentarišući današnje potpisivanje sporazuma između EU i Srbije o aktivnostima koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu, a koji će omogućiti angažovanje timova Fronteksa u Srbiji i kontrolisanje granica na graničnim prelazima zajedno sa pripadnicima srpske granične policije, Cucić kaže da je to u obostranom interesu.

- Ne verujem da će se nešto dramatično promeniti, jer ni situacija nije dramatimčna - kazao je on.

Govoreći o kontradiktornim izjava o tome da će Fronteks stići na naše granice ili ne, on objašnjava da je to povezano sa izveštavanjem nekih medija o navodnom pravljenju „depoa“ migranata na Balkanu, što nije tačno.

Kontradiktorne izjava o tome da će Fronteks stići na naše granice ili ne povezane su sa navodnom pravljenju „depoa“ migranata na Balkanu, što nije tačno-Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Cucić pojašnjava da je Srbija samo tranzitna zemlja za migrante, odnosno nalazimo se na sredini njihovog puta ka EU, pa samim tim oni trajnu u našoj zemlji ni ne ostaju.

Suštinski, objašnjava Cucić, taj se problem rešava sporazumom sa onim zemljama iz kojih migranti dolaze, ali i jakim spoljnim granicama Evrope. Takve kontrole su skupe i ni jedna država ponaosob sebi to ne može priuštiti, zbog čega se i sarađuje sa Fronteksom.

VIDEO: "Ostao mi je tanjir supe na stolu", potresna ispovest izbeglice iz Knina

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sanja

    Srbija je zemlja koja zeli svima da pomogne.

  • Vida

    Srbija je opet pokazala da je ozbiljna drzava, kojoj su svoje granice i ocuvanje zemlje itekako bitni. Ali i da ima veliko srce, i da ce itekako pomoci migrantima kojima je izuzetno tesko u ovom momentu.

  • Siki

    Srbija aktivno učestvuje u rešavanju ovog velikog problema. Ovaj problem se mora rešiti zajedničkim snagama svih zemalja.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima