O dolasku Fronteksa na srpske granice juče su svi pričali: Šta je zadatak ove službe i šta će sutra biti dogovoreno u Beogradu?

Postojanje "Balkanske migrantske rute" prouzrokovao je potrebu za njihovim delovanjem i u zemljama "trećih država", odnosno zemljama šengenskog prostora, te i Zapadnog Balkana, pre svih u Srbiji, Albaniji i Makedoniji

  • 19

Od izbijanja izbegličke krize, zaštita granica Evropske unije postala je imperativ za sve njene članice, lidere koji odlučuju o usaglašavanju pravila o prilivu migranata, njihovoj deportaciji ili pružanju azila.

Fronteks stiže u Srbiju? Reagovala i premijerka posle oštrog odgovora MUP-a

Taj posao, pored deljenja ključnih informacija o npr. krivotvorenim ispravama, ukradenim automobilima ili trgovini ljudima, i otkrivanje nezakonitih aktivnosti na svim evropskim graničnim stražama, obavlja Agencija za graničnu i obalsku stražu EU, čiji je kraći naziv Fronteks.

Fronteks koordiniše operacije na moru (npr. u Grčkoj, Italiji i Španiji), ali i operacije na spoljnim granicama, kao što su one sa Bugarskom, Rumunijom, Hrvatskom, Poljskom i Slovačkom. Takođe, prisutan je u brojnim međunarodnim vazdušnim lukama širom Evrope.

Foto: frontex.europa.eu

Ipak, postojanje "Balkanske migrantske rute" prouzrokovao je potrebu za njihovim delovanjem i u zemljama "trećih država", odnosno zemljama šengenskog prostora, te i Zapadnog Balkana, pre svih u Srbiji, Albaniji i Makedoniji.

Dok sa jedne strane iz Brisela stižu informacije da je takav sporazum već postignut, premijerka Srbije Ana Brnabić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici odgovaraju da je u pitanju "trač", te da bi potpisivanju takvog sporazuma morao da prethodi njegovo parafiranje, zatim potpisivanje, a na kraju bi, po obaveznoj proceduri, morao ići na ratifikaciju u Narodnu skupštinu Republike Srbije.

Foto: frontex.europa.eu

U tu svrhu će Komesar EU za migracije Dimitris Avramopulos sutra boraviti u Beogradu, gde će sa srpskim zvaničnicima razgovarati o saradnji u oblasti migracija i zaštite granica i parafirati statusni sporazum o saradnji Srbije sa evropskom graničnom službom Fronteks.

Foto: frontex.europa.eu

Ljudstvo Fronteksa trenutno iznosi 1.500 službenika, a prema rečima šefa Evropske komisije Žan-Klod Junkera, do 2020. bi ga trebalo podići na 10.000.

Prema novom planu jedinice Fronteksa bile bi opremljene sa oko dve milijarde evra, avionima, brodovima, čamcima, oružjem, ali bi povrh svega imali imunitet, odnosno ne bi mogli da budu krivično gonjeni, da svedoče na sudu, niti bi plaćali porez.

Foto: frontex.europa.eu

Reformisani Fronteks zvanično je pokrenut u oktobru 2016. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Љиљана

    20. septembar 2018 | 03:26

    Сетимо се ЕУЛЕКС-а. И какве они привилегије имају , а на који начин су помогли Србима. Ништа нам нису помогли. Чак су 'купљени' од Албанаца на Косову, и увек су неспособни да нађу кривце, кад су Срби у питању.

  • Milan

    19. septembar 2018 | 17:04

    Juce se nasi zvanicnici prenerazuju i demantuju a sad vec priprema terena za dolazak ovih kokosara...

  • Bulidža

    19. septembar 2018 | 16:51

    Interpol ignoriše poternice R. Srbije za teririsrima, a od nas traže da evropskoj policiji damo privilegovali i zaštićeni status u Srbiji. Zašto bi njihov službenik u Srbiji bio oslobođen krivične odgovarnosti, a naš policajac, vojnik... u istoj toj Srbiji nije oslobođen. Ne treba nikome davati privilegovan status. Ako prihvatimo njihov dolazak, onda je to gubitak suvereniteta, kako god to političari nazvali, posebno ako im se da zaštićeni status

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA