≫ 

Sada je zvanično! EU straža stiže na srpske granice: Parafiran sporazum Fronteksa i MUP-a Srbije (FOTO)

 ≫ 

- Ovaj sporazum će omogućiti da Fronteks u saradnji sa MUP- om Srbije sprovodi granične provere migranata, čime se poveća veća bezbednost spoljnih granica EU - rekao je Dimitris Avramopulos

Evropski komesar za migracije, unutrašnja pitanja i građanstvo, Dimitris Avramopulos i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović parafirali su danas sporazum između Srbije i EU o akcijama koje sprovodi evropska agencija za graničnu i obalsku stražu Fronteks.

O dolasku Fronteksa na srpske granice juče su svi pričali: Šta je zadatak ove službe i šta će sutra biti dogovoreno u Beogradu?

Avramopulos je rekao da će to omogućiti da Fronteks u saradnji sa MUP- om Srbije sprovodi granične provere migranata i time se povećati bezbednost spoljnih granica EU.

Kaže da to ne podrazumeva da će evorpska agencija za graničnu i obasku stražu da preduzme nadležnost srpske policajce na granicama, već im pružiti pomoć i podršku u bezbednosti na granicima, a EU će na taj način zaštiti svoju spoljnu granicu.

Evropski komesar je podvukao da će nastaviti da podržava Srbiju na njenom evropskom putu i dodao da bezvizni režim prema Srbiji ne sme biti ugrožen.

- Srbija je evropska zemlja sa sjajnim ljudima i istorijom i nadam se da će se uskoro i za Srbiju otvoriti vrata EU - rekao je evropski komesar.

Nebojša Stefanović, Ana Brnabić i DimitriS Avramopulos-Foto: Kancelarija za saradnju sa medijima/Slobodan Miljević

Sporazum koji su danas potpisali evropski komesar i ministar Stefanović biće uskoro poslat na ratifikaciju u srpski parlament, a Avramopulos kaže da će tim sporazumom biti omogućeno da Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu sprovodi granične kontrole na teritoriji Srbije u saradnji sa srpskom graničnom policijom.

Istakao je da taj sporazum nije samo od značaja za Srbiju, već je bitan za ukupno upravljanje granične bezbednosti na Zapadnom Balkanu i izrazio nadu da će EU i sa ostalim zemljama u regionu uspostaviti takav odnos saradnje kao što ima sa Srbijom.

- Srbija je država koja predstavlja stabilan faktor u regionu i može preuzeti vodeću ulogu u tom procesu - podvukao je Avramopulos.

Stefanović je zahavalio evropskom komesaru na podršci koju pruža Srbiji na njenom evropskom putu i istakao da je čvrsto opredeljenje Srbije ulazak u EU, te izrazio nadu da će na današnjoj konferenciji u Beogradu o visoko tehnološkom kriminalu i informacionoj bezbednosti “Poveži se sigurno”, takođe biti reči o tome šta Srbiji još može da uradi na evropskom putu, ali i šta EU može da uradi za Srbiju.

Stefanović je zahavalio evropskom komesaru na podršci koju pruža Srbiji na njenom evropskom putu i istakao da je čvrsto opredeljenje Srbije ulazak u EU-Foto: Kancelarija za saradnju sa medijima/Slobodan Miljević

Podsetio je da se 2015. kada je nastupila migrantska kriza EU prema Srbiji ponela kao prema državi članici.

- Kada je migranska kriza bila na vrhuncu, EU je Srbiju posmatrala kao članicu i sa nama se borila da ne osetimo teret migrantske krize. Komesar i svi drugi koji su dolazili trudili su se da pronađemo zajedničko rešenje - podvukao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, država čini sve napore da njeni građani budu bezbedni, a kako kriminal ne poznaje granice, istakao je značaj saradnje sa zemljama u regionu, EU i međunarodnim organizacijma, te istako da će Srbija nastaviti da bude “poželjan” partner Interpolu i Evropolu zahvaljujući vrednom radu i stručnjacima.

- Za Srbiju je važno da učini sve da njeni građni budu bezbedni i da saradnjom sa drugim zemljama omogućimo našim ljudima da se u svojoj zemlji osećaju sigurno i da Srbija bude sigurna zemlja - rekao je Stefanović novinarima.

Kada je migranska kriza bila na vrhuncu, EU je Srbiju posmatrala kao članicu i sa nama se borila da ne osetimo teret migrantske krize-Foto: Tanjug/AP

Ministar je istakao da će sporazum omogućiti Srbiji da još bolje zaštiti svoje granice i građane, ali i da se laše bori protiv organizovanog kriminala, ilegalnih migracija…

- Za nas je i važno da se region udružuje i da svi zajedno tražimo rešenje za migracije, jer to pitanje još uvek nije rešeno, ali i da sarađujemo kako bi rizici bili što manji - istakao je Stefanović.

Kaže da je sa evorpskim komesarom razgovarao i o organizovanom kriminalu i potencijalnom terorizumu, te ponudio pomoć Srbije u borbi protiv tih problema današnjice, kako bi bila prepoznata kao vredan i častan partner u tim borbama.

EK: Fronteks će pomoći Srbiji da kontroliše granice, slični sporazumi postoje sa Albanijom i Makedonijom

Kako je saopšteno iz Evropske komisije, to će biti moguće u oblastima koje se graniče sa EU, a u dogovoru sa srpskim vlastima i uz odobrenje vlasti granične zemlje članice.

Avramopulos i Stefanović su, navodi iz EK, pokrenuli su danas u Beogradu statusni sporazum koji će, kada bude zvanično retifikovan, omogućiti timovima Fonteksa da budu raspoređeni u Srbiji.

- Agencija će biti u mogućnosti da pomogne Srbiji u upravljanju granicama i izvršavaće zajedničke akcije sa Srbijom, posebno u slučaju iznenadne promene migracionih kretanja - stoji u saopštenju Evropske komisije.

Iz sedišta Evropske komisije poručuju da će nacrt statusnog sporazuma koji je danas pokrenut sa Srbijom biti zvanično potpisan kada obe strane završe neophodne zakonske procedure.

Foto: ec.europa.eu

 

Dodaje se da je za ratifikaciju sporazuma neophodna i pristanak Evropskog parlamenta.

U saopštenju Evropske komisije navodi se da je nacrtni sporazum sa Srbijom treći pokrenuti sporazum sa parnerima na Zapadnom Balkanu.

Prvi je bio iniciran sa Albanijom u februaruaru, a drugi sa Makedonijom u julu ove godine. Pregovori sa Crnom Gorom i BiH još su u toku, navodi se u Komisiji.

U saopštenju Evropske komisje dodaje se da Evropska agencija za graničnu i oblasku stražu već može raspoređuje timove i bude operativna na teritoriji zemlja koje nisu članice EU uz prethodne konsultacije EU i zemlje koja je u pitanju.

Prema novom predlogu Evropske komsiije Fronetks će do 2020.godine brojati 10000 ljudi i moći će da sklapa sporazume o saradnji i sa zemljama koje nisu u neopsrednom okruženju EU.

U Evropskoj Komsiji navode da je zadatak Evropske granične i obalske straža bolja zaštita spoljnih granica EU, efikasno upravljanje migracionim tokovima i obezbeđivanje visokog nivoasigurnosti u EU.

U pitanju je operativni instrument čiji će pribadnici biti pod kontrolom zemlje domaćina, a radiće na odobravanju ili odbijanju ulazaka na spoljnim granicama EU, ali i presretanju pojedinca koji su granicu prešli nelagalno, objašanjavju u Evropskoj komisji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Marko

  20. septembar 2018 | 11:33

  To ce mnogo znaciti za Srbiju

  4349
  10

  Podelite komentar

 • Mila

  20. septembar 2018 | 11:32

  Stefanovic stvarno savesno i odgovorno obavlja svoj posao. Saradnja sa Eu po pitanju granica je od izuzetne vaznosti

  4348
  10

  Podelite komentar

 • Voja

  20. septembar 2018 | 11:34

  Dobra saradnja znaci i bezbednije granice, kako Srbije, tako i EU.

  4059
  9

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima