Tokom najveće NATO vežbe u Srbiji Alijansa sprovela dva testa (VIDEO)

- Lekcije koje smo naučili ove nedelje će nam pomoći da u narednim godinama spasimo više života - izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg

  • 6

Oko 2.000 ljudi iz oko 40 zemalja učestvovalo je u velikoj NATO vežbi koja je održana u Srbiji od 8. do 11. oktobra 2018. godine, kada su demonstrirali reagovanje u slučaju prirodnih katastrofa i zemljotresa. Multinacionalni objekt za telemedicinu i komandni sistem incidenta nove generacije, testirani su tokom vežbe građanske spremnosti.

Najuticajnije novine na svetu pitaju: Kako je promena granica mogla 2008, a ne može danas?

Vežba je pružila mogućnost međunarodne saradnje i jačanja sposobnosti timova iz različitih zemalja da efikasno rade zajedno kako bi spasili živote u vanrednim situacijama.

- Lekcije koje smo naučili ove nedelje će nam pomoći da u narednim godinama spasimo više života - rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, koji je prisustvovao pokaznoj vežbi zajedno sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vucićem.

Lekcije koje smo naučili tokom NATO vežbe u Srbiji će nam pomoći da u narednim godinama spasimo više života-Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Tokom vežbe, testiran je sistem koji pruža mogućnost učesnicima za lakšu komunikaciju posle katastrofe i olakšava saradnju među njima. Može se koristiti na mobilnim uređajima i omogućava jednostavan prenos informacija, na primer kroz deljene mape. Ova tehnologija se primjenjuje u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji1 koji dopunjuju i povezuje postojeće sisteme za hitne reakcije.

- Ovaj projekat doprinosi povećanju stope preživljavanja i primenjuje se i u vojnom i civilnom kontekstu - objašnjava doktor Ejup Turmus, savetnik i menadžer programa.

Da bi se spasili životi u vanrednim situacijama, neophodan je brz pristup. Ovaj projekat putem savremenih komunikacionih tehnologija, omogućava direktan kontakt sa medicinskim specijalistima koji mogu proceniti stanje pacijenata i pružiti preporuke kako dalje postupati.

"Srbija 2018" je najveća vežba koju je organizovao Euroatlantski koordinacijski centar za reagovanje u slučaju katastrofa (EADRCC), a Srbija je prvi put bila domaćin-Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Jedinstvenost ovog projekta leži u mogućnosti da međusobno povezuje spasilačke timove i međunarodnu mrežu medicinskih specijalista.

"Srbija 2018" je najveća vežba koju je organizovao Euroatlantski koordinacijski centar za reagovanje u slučaju katastrofa (EADRCC), a Srbija je prvi put bila domaćin.

Nudi platformu za testiranje tehnologija poput onih razvijenih u okviru Programa koji ima za cilj promovisanje dijaloga i praktične saradnje između članica NATO-a i partnerskih zemalja zasnovanih na naučnim istraživanjima, tehnološkim inovacijama i razmjeni znanja.

Video: Najveća NATO vežba u Srbiji za 2.000 učesnika iz 38 zemalja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    12. oktobar 2018 | 16:51

    Ne želim pomoć od mučkih ubica iz NATO pakta. Zverima nije mesto među ljudima. Sasvim sam siguran da bi komunikacioni sistem prvom prilikom koristili za ubijanje srpske dece. Gadovi.

  • Vesna Sabac

    12. oktobar 2018 | 15:43

    Ako se nadjem u nevolji NE ZELIM da mi pomazu vojnici NATO pakta .

  • mića

    12. oktobar 2018 | 17:24

    Šta su nas to oni naučili a mi to nismo znali..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA