Svi detalji sa vanrednog zasedanja Sabora SPC: Kadriranje oko kosovskog pitanja, ostavke i jedan presedan

Zasedanje je počelo izveštajem, ili preciznije, predstavkom vladike raško-prizrenskog Teodosija o stanju u Eparhiji, odnosno na KiM, a prema saznanjima lista, vladika je govorio o teškoj situaciji koja je posledica čestih napada na preostale Srbe

  • 14

Tokom prvog dana Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC) propao je pokušaj vladike bačkog Irineja da kadrira po svojoj volji u SPC, a još jednom je potvrđen stav srpske crkve o KiM - ni podela ni nezavisnost, piše danas "Blic".

Redovno jesenje zasedanje Sabora koje je u utorak počelo u Patrijaršiji u Beogradu prvo je nakon gotovo osam godina u ovo doba godine.

Zasedanje je počelo izveštajem, ili preciznije, predstavkom vladike raško-prizrenskog Teodosija o stanju u Eparhiji, odnosno na KiM, a prema saznanjima lista, vladika je govorio o teškoj situaciji koja je posledica čestih napada na preostale Srbe.

- Episkop je preneo i da je narod južno od Ibra uznemiren, jer do enklava dolaze različite priče o daljoj sudbini prostora izvan severnog dela Kosova - saznaje Blic u Patrijaršiji.

Vladika Teodosije osvrnuo se i na odnos Srpske liste prema Crkvi, kao i na činjenicu da, kako je rekao, SPC nije uključena u tokove koji se tiču njenog života i imovine.

Foto: MarkoTodorović

Predstavka episkopa raško-prizrenskog je usvojena i potvrđena, odnosno, Sabor je praktično dao podršku Teodosiju, piše list.

Za razliku od pitanja KiM, sporenja je bilo o odboru za proslavu 800 godina autokefalnosti Srpske crkve naredne godine, a do razmirica je došlo zbog pokušaja vladike bačkog Irineja da između dva zasedanja Sabora promeni članove odbora za proslavu i postavi one koji njemu odgovaraju, navodi Blic.

Kako list prenosi, Irinej je to pokušao da uradi preko Sinoda (crkvena vlada) koji je smenio odbor koji je izglasao Sabor, a kako list prenosi, praktično je saborsko telo smenjeno sinodskom odlukom, što je presedan.

U prvom i pravom odboru dogovorenom na Saboru bili su vladika žički Justin, budimljansko-nikšići Joanikije, frankfurtski i sve Nemačke Grigorije i raško-prizrenski Teodosije, kao i vladika bački Irinej, koji je, međutim, podneo ostavku, a potom, kako navodi Blic, izdejstvovao preko "svojih kontrolisanih vladika" u Sinodu da se smeni odbor.

Sabor je u utorak, međutim, stvari vratio u prethodno stanje i potvrdio svoju prvobitnu odluku o članovima odbora, preneo je Blic.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    7. novembar 2018 | 09:09

    PIGLEDAJTE SAMO STA VOZE!!!!!! S R A M O T A!!!!! STO NEKUPE DOMACI 500 L , AKO VEC HOCE VELIKI AUTO IMA I KLIMU I 4 TOCKA I 4 VRATA KAO MERCEDES!!!!!!!

  • Dusan

    7. novembar 2018 | 09:07

    Ja mislio neki bogatas zeni sina...po autima na parkingu...jedan je bio P.Pavle...

  • Putin R.S

    7. novembar 2018 | 09:54

    Koje su ovo budale sto udaraju minuse na komentare?? Zar nije sramota sto ovo narod vidi na parkingu???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA