≫ 

"Desetkovani smo u Prvom svetskom ratu zarad spasavanja srpske vojske"! Govor premijera Crne Gore izazvao burne reakcije

Nema sličnog primera - ni manje zemlje, ni većih žrtava na pobedničkoj strani istorije, ali ni teže nepravde i surovije kazne prema jednoj zemlji i jednom narodu - izjavio je Dusko Marković

  • 74

Crnogorski premijer Duško Marković izjavio je da Crna Gora stogodišnjicu od završetka Prvog svetskog rata dočekuje sa podeljenim osećanjima - kao datum pijeteta prema svim žrtvama, ali i kao datum posle koga je sa svestke mape nestalo ime Crne Gore.

On je u obraćanju javnosti, povodom te godišnjice ocenio da je samo jedna zemlja koja se borila na strani Antante ostala bez imena i bez pomena u novoj Evropi, zbog čega se 11. novembar 1918. godine nosi sa podeljenim osećanjima, prenosi CDM.me.

- Nema sličnog primera - ni manje zemlje, ni većih žrtava na pobedničkoj strani istorije, ali ni teže nepravde i surovije kazne prema jednoj zemlji i jednom narodu - izjavio je Marković.

Marković je ocenio i da se i sama Crna Gora nije snašla u godinama uoči i tokom Prvog svetskog rata.

Nema sličnog primera, ni manje zemlje, ni većih žrtava na pobedničkoj strani istorije, ali ni teže nepravde i surovije kazne prema jednoj zemlji i jednom narodu-Foto: Tanjug/AP

- Desetkovana vojska u dva balkanska rata, žrtvovana na Mojkovcu zarad spašavanja srpske vojske u povlačenju, a potom - kakve li nepravde! - predata u ruke srpskoj komandi. Sve je to olakšalo vojno sprovođenje političke ideje saveznika o nestanku crnogorske države i njene dinastije - rekao je Marković.

On je ocenio da je način na koji je tadašnja Kraljevina Srbija realizovala takvu ideju bio je nezakonit i nelegitiman, "pokriven plaštom nelegalne ''Podgoričke skupštine'', koja nije mogla donositi odluke o državno-pravnom statusu Crne Gore".

- A donela ih je, a sa njima je stigao i teror kojim je godinama održavano nasilno ukidanje crnogorske države, zavivši u crno hiljade naših porodica - ocenio je Marković i dodao da je skoro devet decenija trebalo Crnoj Gori da ispravi tu "državnu i nacionalnu katastrofu".

VULIN PORUČIO MARKOVIĆU: NE PRENOSITE MRŽNJU POTOMCIMA

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin osudio je izjavu crnogorskog premijera Duška Markovića da je na današnji dan pre 100 godina Crnoj Gori, članici Antante, učinjena velika nepravda jer je prisajedinjenjem Srbiji "nestala sa svetske mape" i poručio mu da ako se "ne ponosi precima, ne prenosi mržnju potomcima".

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin osudio je izjavu crnogorskog premijera Duška Markovića-Foto: Tanjug/MINISTARSTVO ODBRANE, JOVO MAMULA

- Predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković ima pravo da ponižava svoju zemlju, ali nema pravo da laže o Srbima i da od Srbije pravi okupatora. Ako je odlučio da pljuje na svoje pretke, neka ostavi na miru naše, i ako ne poštuje žrtve svog naroda, neka ne vređa srpske žrtve - rekao je Vulin.

- Ako se stidi serdara Janka Vukotića, neka ga prepusti srpskom pamćenju, mi ćemo ga sačuvati. Ako se stidi Mojkovačke bitke, neka je pripiše Srbima, mi ćemo se ponositi. Lažite sebe da ste bili okupirani od Srbije ako vam je tako lakše da objasnite zašto ste devedeset godina govorili o sebi kao Srbima i zašto ste devedeset godina delili jedno ime i jedan jezik sa Srbima koje sada tako sramno blatite, ali nemojte lazima da unosite mržnju među narodima koji su vekovima maštali da žive zajedno i slobodno. Ako već ne umete da se ponosite precima, ne prenosite mržnju na potomke - istakao je ministar Vulin.

VIDEO: Šta bi se sa svetom desilo da je Srbija bila uništena u Prvom svetskom ratu?

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kovač - Risan - Krivošija

    12. novembar 2018 | 10:01

    Slazem se da je Srbija porobila Crnu Goru i kao roblje ih naselila na Terazije, Knez Mihailovu, Topcider, Dedinje, Senjak... Dugo robuju, vreme je da im se skinu lanci i podari sloboda u ekoloskoj i "ne ovisnoj" Crnoj Gori !

  • Горски вијенац

    12. novembar 2018 | 10:50

    Браћо Срби недајте да нас заваде ове погани који мијењају и вјеру и нацију ради останка на власти. Они су пљунули на гробове својих предака који су гинули за српство. Шта може бити човјек који је рођен у земљи из које су Немањићи и ђе су 200 година владали Петровићи него Србин!? Који то знаменити Црногорац,до појаве комунизма,није био Србин? Ђукановић и Марковић су предствници лопова,нарко дилера и убица (монтенегро) а не праве ЦГ.

  • Mane

    12. novembar 2018 | 12:04

    Boze ovih budala! Ima li dno?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA