Francuski ambasador Mondoloni ponovio izvinjenje zbog "protokolarne greške": Da, mogli smo bolje, to je nespretnost za žaljenje

- Šta drugo da uradim? To je normalno da se izvinite, kada se napravi greška, onda se izvinite - rekao je francuski ambasador Frederik Mondoloni

  • 22

Ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondoloni iskoristio je večerašnje prisustvo na otvaranju izložbe "Kraj Velikog rata 1917-1918" u Istorijskom muzeju Srbije, da još jednom uputi izvinjenje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i srpskom narodu zbog, kako je rekao, protokolarne greške koja se desila juče na svečanosti obeležavanja Dana pobede u Parizu.

- Ponavljam da nije bilo nikakve namere da se uvredi predsednik Vučić ili srpski narod. Radi se o jednoj nespretnosti koja je za žaljenje i molim predsednika Vučića i srpski narod da prihvate naše izvinjenje - rekao je Mondoloni novinarima posle otvaranja izložbe.

- Šta drugo da uradim? To je normalno da se izvinite, kada se napravi greška, onda se izvinite, rekao je francuski ambasador Frederik Mondoloni, u danu kada se javno izvinio srpskom narodu i predsedniku Aleksandru Vucicu u ime svoje zemlje zbog, kako je rekao, "nespretne protokolarne greške" u rasporedu sedenja na ceremoniji obeležavanja završetka Velikog rata u Parizu.

- Nadam se iskreno da nam ovaj nesrećni incident neće pokvariti praznik. Očekujemo početkom decembra ovde u Beogradu predsednika Francuske koji će doći da srpskom narodu prenese poruku prijateljstva i želju da se sarađuje još više u svim oblastima - kazao je Mondoloni za Blic.

Francuski ambasador je naveo da je posredno kontaktirao sa Aleksandrom Vučićem, nakon što mu se predsednik Srbije zahvalio na tome što se izvinio.

- Predsednik Vučić je bio toliko ljubazan da pošalje jedan tvit danas da se zahvali. Razgovarao sam sa njegovim timom, ne sa njim direktno, ali sa njegovim timom jesam - rekao je Mondoloni.

Na otvaranju izložbe "Kraj Velikog rata 1917-1918" Foto: Tanjug/Tanjug/Tanja Valic

Francuski ambasador napominje da ne može da kaže da li su se možda još neke zemlje žalile na raspored, te da je takvom manifestacijom jako teško upravljati.

- Bile su 84 zemlje i 70 šefova i država vlada, a ako me baš pitate da li smo mogli bolje: da, mogli smo bolje - zaključio je Mondoloni.

On je naglasio da Francuska ne zaboravlja srpske žrtve tokom Prvog svetskog rata.

- Francuska zna da je Srbija izgubila trećinu svog stanovništva, da smo se borili rame uz rame na Solunskom frontu i mi znamo značaj proboja Solunskog fronta. Mi smo zajedno 15. septembra 1918. godine krenuli u proboj Solunskog fronta i Centralne sile su se urušile, što je i omogućilo da dođe do kraja Prvog svetskog rata - rekao je Mondoloni.

Ambasador Francuske je još jednom ponovio da nije bilo volje da se uvredi srpski narod i da se radi isključivo o nespretnosti koja je za žaljenje.

- U Parizu je padala kiša, a u Beogradu je bilo vrlo lepo. Imali smo divnu ceremoniju koju smo upriličili na Francuskom vojnom groblju. Uz mene je tom prilikom bio potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, da bi zajedno obeležili taj trenutak, u prisustvu generala Barere koji je zamenik komadanta Kopnene vojske Francuske i sadašnjih vojnika iz pukova koji su naslednici pukova sa Solunskog fronta - rekao je Mondoloni.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zak

    12. novembar 2018 | 23:04

    Neverujem im uopste uvek su takvi francuzi prvo urade nesto i kao fol bila greska poznajem ih dobro naslusao sam se njih uvek su dvolicni!.

  • Mihajlo

    12. novembar 2018 | 22:10

    Izvinjavaj se ti svom Ćaći 😠

  • x

    12. novembar 2018 | 22:00

    Žalosno je to sve .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA