Kako će Skupština Srbije potrošiti novac građana u 2019. godini? (INFOGRAFIK)

Na raspolaganju će imati 2,48 milijardi dinara, što je u odnosu na ovu godinu za 349 miliona dinara više

  • 6
Foto: Telegraf

Skupština Srbije naredne godine će imati veći budžet u odnosu na ovu godinu. Na raspolaganju će imati 2,48 milijardi dinara, što je u odnosu na ovu godinu za 349 miliona dinara više, a evo kako će taj novac biti raspoređen.

Potrebama poslanika namenjeno je 669 miliona, a stručnim službama 1,78 milijardi dinara. Za plate poslanika namenjeno je 267 miliona dinara, što je za 21,6 miliona manje nego u ovogodišnjem budžetu, ali je za troškove putovanja u zemlji i inostranstvu planirano 200 miliona, što je za 50 miliona više nego ove godine.

Prema predloženom skupštinskom budžetu, na ime troškova putovanja u zemlji planirano je 150 miliona dinara, ili 25 miliona više nego ove godine, a za isto toliko je povećan i budžet za troškove putovanja u inostranstvo, s tim što su u ovom slučaju sredstva duplirana, budući da su poslanici za troškove putovanja u inostranstvo imali na raspolaganju 25 miliona dinara. Planirana su i veća sredstva za isplatu poslaničkog dodatka i to za deset miliona dinara.

Za stručne službe  namenjeno je 1,78 milijardi dinara, što je u odnosu na ovogodišnji budžet, više za 446,9 miliona dinara. Najveća stavka u budžetu stručnih službi jesu usluge po ugovoru, koja iznosi 632,2 miliona dinara što je za 479 miliona dinara više nego ove godine.

U okviru usluga po ugovoru sredstva namenjena administrativnim uslugama manja su za osam miliona dinara, kompjuterske usluge su povećane za oko milion dinara i iznose 31 milion, usluge usavršavanja i obrazovanja smanjene su za milion dinara i iznose pet miliona.

Manje novca je planirano i za usluge informisanja za pet miliona, stručne usluge su na istom nivou – 47 miliona dinara, reprezentacija iznosi dva miliona, što je manje za osam miliona.

Više novca namenjeno je tekućim popravkama i održavanju zgrada i objekata i opreme i to za šest miliona dinara, sredstva namenjena održavanju zgrada iznose 38,8 miliona dinara, što je manje za 8,3 miliona, a za popravke i održavanje opreme namenjeno je 59,4 miliona dinara što je za 14,4 miliona više nego u ovogodišnjem budžetu. Više novca planirano je za kapitalno održavanje zgrada i to 87,8 miliona što je za 12 miliona više nego sada.

ZA TV PRENOSE SEDNICA 86 MILIONA DINARA

U budžetu za narednu godinu planirana su sredstva za prenose skupštinskih sednica na RTS-u i to u iznosu od 86 miliona dinara što je za 800.000 dinara više nego do sada.

U budžetu za narednu godinu planirana su sredstva za prenose skupštinskih sednica na RTS-u i to u iznosu od 86 miliona dinara što je za 800.000 dinara više nego do sada-Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Republička izborna komisija imaće na raspolaganju 29,2 miliona dinara, pa, ako je suditi po ovim troškovima, iduće godine neće biti vanrednih parlamentarnih izbora o kojima se povremeno spekuliše u medijima. Međutim, ako oni budu neophodni, sredstva će se obezbediti iz budžetske rezerve, kao što se već događalo.

Sledeće godine Skupština Srbije će biti domaćin održavanju 141. Interparlamentarne unije, što je izuzetna čast za našu zemlju. Međutim, to je podiglo troškove, pa je stavka „Ostale opšte usluge” , u kojoj su odvojena sredstva za ovu namenu porasla za 501 milion dinara, sa 28,4 miliona koliko je bilo u ovogodišnjem budžetu na 530 miliona u budžetu za narednu godinu.

Na zasedanju Skupštine Ineterparlamentarne unije očekuje se više od 150 parlamentarnih delegacija iz celog sveta, među kojima će biti i više od 100 predsednika i potpredsednika parlamenata, odnosno oko 1.500 članova delegacija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA