Brnabić se sastala sa poslanicom Bundestaga: Srpska premijerka upozorila da može doći do radikalizacije odnosa na Kosovu

- Srbija je okrenuta ka budućnosti, a razmišljanje Beograda i Prištine se očigledno suštinski razlikuje, jer dok Priština razmišlja o stvaranju vojske i sukobima, Beograd razmišlja o stvaranju moderne ekonomije i obrazovanja za budućnost - istakla je Brnabić

  • 28

Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić sastala se danas sa Renatom Alt, poslanicom nemačkog Bundestaga i članicom "Stranke slobodnih demokrata".

Brnabić je u razgovoru upozorila na sve veću opasnost od dodatne radikalizacije na Kosovu i Metohiji, kao i u celom regionu, zbog niza poteza koje je Priština povukla u poslednjih mesec dana - od odluke donete 6. novembra o uvođenju takse od 10% na sve proizvode iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine, preko odluke donete 21. novembra o dodatnom podizanju taksi na 100%, do najnovije najave, od 3. decembra, o formiranju tzv. "Vojske Kosova".

Brnabić je naglasila da sve ove odluke predstavljaju nedvosmisleno i grubo kršenje međunarodnih sporazuma i ugovora, kao što je CEFTA sporazum i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Briselski sporazum, pa čak i Ustav tzv. "Republike Kosovo".

- Srbija će čuvati mir i stabilnost. Ne postoji ništa što je važnije od toga za sve građane u regionu. Zahvaljujući naporima i inicijativama Evropske komisije i pojedinačnih članica EU, kao što je Nemačka koja je pokrenula Berlinski proces, ceo region je poslednjih godina značajno napredovao, pre svega u trgovinskom smislu. Ovo je otvorilo prostor za nove inicijative o kojima smo krenuli da razgovaramo: međusobnom priznavanju profesionalnih i akademskih kvalifikacija, romingu, pokretanju Regionalnog instituta za istraživanje i razvoj, sve u cilju da obezbedimo drugačiju budućnost i prosperitet za naše građane - rekla je Brnabić.

Foto: Slobodan Miljevic

- Sve ovo je odlukama Prištine dovedeno u pitanje, a formiranje "Vojske Kosova" predstavlja do sada najveću opasnost i najnesmotreniju odluku i lako može biti presudni trenutak za dalji dijalog i regionalnu stabilnost - naglasila je Brnabić i još jednom zamolila za Nemačku podršku kako bi se ponovo otvorila jasna perspektiva za regionalnu saradnju i sigurnost za Srbe koji žive na KiM.

- Uprkos nerazumnim merama i sve radikalnijoj retorici iz Prištine, Srbija ostaje pri tome da ne uvodi kontra mere, jer je teško uspostavljen mir vrednost koju moramo očuvati - dodala je ona.

- Srbija je okrenuta ka budućnosti, a razmišljanje Beograda i Prištine se očigledno suštinski razlikuje, jer dok Priština razmišlja o stvaranju vojske i sukobima, Beograd razmišlja o stvaranju moderne ekonomije i obrazovanja za budućnost. Naš apsolutni fokus je briga o mladima, osnaživanje nauke i bolje povezivanje nauke i privrede kako bi napravili preduslove za jačanje evropske budućnosti ne samo Srbije već celog regiona - dodala je Brnabić. U razgovoru sa poslanicom nemačkog Bundestaga, premijerka je predstavila najvažnije ekonomske rezultate i istakla da je u prvih deset meseci ove godine, ostvaren rast BDP-a od 4,5% što je najviše ostvareni rast u regionu. Ona je ponovila da njeni prioriteti ostaju digitalizacija, obrazovanje i rad sa mladima kao najvećom snagom za budućnost regiona.

Foto: Slobodan Miljevic

- Do kraja godine očekujemo dobre vesti na polju nauke, a od sledeće godine, Srbija će imati i Fond za nauku, osnovan da bi se omogućilo održivo finansiranje naučnih projekata - izjavila je Brnabić.

Predsednica Vlade istakla je da je Nemačka jedan od najvećih investitora i da su dolaskom nemačkih kompanija, koje zapošljavaju više od 50.000 ljudi u Srbiji, unapređeni poslovna praksa i standardi poslovanja, što je značajan doprinos reforama koje Srbija sprovodi.

Ona je naglasila da je naš ključni spoljno politički cilj punopravnopravno članstvo u EU, za šta ne postoji plan "B". Predsednica Vlade predstavila je Renati Alt da su tri osnovna stuba reformi koje Srbija sprovodi – ekonomske reforme, reforma državne uprave i vladavina prava, naglasivši da se reforme sprovode prevashodno zbog naših građana.

Brnabić je uputila apel Nemačkoj da pomogne u stabilizaciji prilika u regionu, što primarno mora početi ukidanjem carina na proizvode iz Srbije, i naglasila da je "naša vizija mira, stabilnosti, napretka i modernizacije bitno različita od poruka koju dolaze iz Prištine i Tirane poslednje dve nedelje.

Predsednica Vlade je završila sastanak rekavši da je „cela jedna generacija izneverena i da ne smemo da dozvolimo da se to dogodi opet.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    4. decembar 2018 | 20:20

    Ukoliko dođe do radikalizacije odnosa jedini krivac za to će biti Priština.

  • Ina

    4. decembar 2018 | 18:38

    EU treba da kazni Siptare, da ih sankcionise zbog krsenja prava ljudi. Vreme je da se pokazu zubi Pristine.

  • Mila

    4. decembar 2018 | 18:15

    EU treba da kazni ove ljude, da ih sankcionise zbog krsenja prava ljudi. Vreme je da se pokazu zubi Pristine.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA