Predstavnici privremenih institucija na Kosovu i Albanije beže i sa sastanka CEFTA u Prištini

Posle napuštanja sednice se gubi kvorum, čime su obe delegacije direktno sabotirale pokušaj da se mirnim putem pregovara o rešenju problema

  • 16

Uprkos brojnim tenzijama u odnosima sa Prištinom, predstavnici Vlade Republike Srbije prisustvovali su danas redovnom sastanku Zajedničkog CEFTA komiteta u Prištini kako bi još jednom poslali poruku mira i tolerancije i pokazali dobru volju da na konstruktivan način pokušaju da pregovaraju i reše pitanje uvedenih taksi od strane Privremenih institucija samouprave u Prištini, poštujući mehanizam i procedure CEFTA.

Uprkos činjenici da predsedavajući sastankom može biti isključivo UNMIK kao predsedavajući CEFTA sporazuma u 2018. godini, a što je i u skladu sa međunarodnim sporazumima i rezulucijom SB UN 1244, Srbija je prihvatila da sastanak zajednički otvore UNMIK i Privremene institucije samouprave u Prištini, čime smo još jednom pokazali dobru volju da na miran način i dijalogom rešimo ovo pitanje.

Predstavnik Srbije je na početku sastanka još jednom ponovio da očekujemo da Priština odmah povuče radikalne, nezakonite i diskriminatorne mere od 6. i 21. novembra, koje direktno krše CEFTA sporazum i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Odmah posle izlaganja predstavnika Vlade Srbije, sastanak napuštaju predstavnici Privremenih institucija samouprave u Prištini i delegacija Albanije-Foto: Tanjug/Kancelarija za KiM

Odmah nakon izlaganja predstavnika Vlade Republike Srbije, sastanak napuštaju predstavnici Privremenih institucija samouprave u Prištini, nakon čega UNMIK nastavlja da predsedava sastankom, koji potom napušta i delegacija Albanije, čime se gubi kvorum za nastavak sastanka. Napuštanjem sastanka, obe delegacije su direktno sabotirale pokušaj da se mirnim putem pregovara o rešenju problema.

Svoju zabrinutost ranije je iskazao Specijalni predstavnik Generalnog sekretara UN i šef UNMIK, Zahir Tanin.

- Što se tiče tarifa koje su postavljene na srpsku i bosansku robu, takve radnje predstavljaju jasnu povredu CEFTA sporazuma i trebalo bi da budu povučene - rekao je on.

Svoju zabrinutost ranije je iskazao Specijalni predstavnik Generalnog sekretara UN i šef UNMIK, Zahir Tanin-Printskrin: un.org

On je tada pozvao lidere svih strana da pokažu veću uzdržanost i izbegnu dalju provokaciju koja može ugroziti izglede za normalizaciju odnosa ili potencijalno eskalirati tenzije.

Republika Srbija je ponovo pokazala konstruktivan pristup, da se dijalogom i razgovorom i na miran način reši ovaj problem, ali je naišla na opstrukciju sa druge strane.

Odmah nakon završenog sastanka, predstavnici Republike Srbije su zbog visokih bezbednosnih rizika napustili Prištinu u pratnji UNMIK-a i KFOR-a i uputili se ka centralnoj Srbiji.

VIDEO: Brnabić: CEFTA sporazum je jasan i nedvosmislen

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cile

    6. decembar 2018 | 16:35

    Strasno, nijov bezobrazlik prelazi sve granice, ali njima ce se to obiti o glavu na kraju.

  • Siribuco

    6. decembar 2018 | 17:29

    Ma to su sirovine i bandoglave bundeve s kojima se nemoze pregovarati aman ljudi.

  • Blizanac

    6. decembar 2018 | 16:24

    Siptari nisu dorasli situaciji!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA