Usvojen nikad veći budžet grada Beograda! Prvi put premašuje milijardu evra

- Prihodi od poreza na dohodak građana će biti uvećani za 3,5 odsto, ali će izvorni prihodi biti uvećani za 6,8 odsto - rekao je Vesić

  • 4

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su danas budžet za 2019. godinu koji u ukupnom obimu iznosi oko 123 milijarde dinara čime je, prvi put, gradski budžet veći od milijardu evra.

Preciznije, ukupan budžet grada Beograda i gradskih opština iznosi 123.057.148.955 dinara od čega na budžet Grada odlazi oko 110 milijardi dinara, a na gradske opštine oko 13 milijardi.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je istakao da je gradski budžet za 2019. godinu realan, uravnotežen i usmeren u ulaganje u kapitalne projekte i dodao da je 2013. godine budžet Grada iznosio oko 75 milijardi dinara.

- Prihodi od poreza na dohodak građana će biti uvećani za 3,5 odsto, ali će izvorni prihodi biti uvećani za 6,8 odsto. Planiramo primanja od prodaje nefinansijske imovine od oko 4,7 milijardi dinara, a procenjeni suficit iz prošle godine iznosiće oko deset milijardi dinara - rekao je Vesić.

Naveo je da kapitalna ulaganja iznose 17,64 odsto rashoda budžeta ili 19,4 milijardi dinara i da su za 44,8 odsto veća od ulaganja u ovoj godini.

- Subvencije će iznositi oko 2,2 milijarde dinara i smanjene su u odnosu na ovu godinu za 82,57 odsto - rekao je Vesić.

FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

Naveo je da će se nastaviti sa otplatom dugova koje je ostavila prethodna gradska vlast, te da će se bankama na ime duga i kamate platiti oko 4,7 milijardi dinara što je 4,36 odsto budžeta.

- Za te pare mogli smo da izgradimo 20 vrtića ili škola ili da kupimo 160 autobusa - rekao je Vesić.

Kada su rashodi u pitanju, naveo je da su davanja za osnovno obrazovanje uvećana za 18,1 odsto, za zdravstvenu zaštitu biće izdvojeno čak 74,58 odsto više novca.

- Za kulturu izdvajamo više za 11,26 odsto što znači da ćemo za kulturu da izdvajamo 4,62 odsto budžeta što je znatno više od prepororučenog procenta UNESKO-a koji iznosi dva odsto - rekao je Vesić.

Dodao je da su investicije u saobraćajnu infrastrukturu uvećane za 6,8 odsto, dok će ulaganje u razvoj turizma biti veće 2019. godine nego 2018. godine za 122,3 odsto.

- Na to smo se odluccili jer je turizam nassa najbrzze rastucha privredna grana jer smo prossle godine u Beogradu imali 2.179.996 noćenja, a 2013. godine bilo je oko 1,2 miliona noćenja - naveo je Vesić.

Istakao je da će i ulaganje u poljoprivredu biti veće za 2,24 odsto i da će za tu namenu biti izdvojeno 251,48 miliona dinara.

- Kada je u pitanju energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije ulaganje smo povećali za 126,99 odsto - dodao je Vesić.

Šef odborničke grupe Savez za Srbiju Dragan Đilas je rekao da gradski budžet za sledeću godinu nije razvojni, već “u najmanju ruku katastrofalan”.

Foto: Telegraf.rs

On je istakao da je budžetom predviđeno 16 odsto investicija, a da je za njegovo vreme bilo između 33 i 47 odsto. Dodao je da je najveći deo sredstva iz budžeta, oko 27,5 milijardi, predviđeno za javni prevoz.

- To je duplo veći iznos nego kada sam ja bio gradonačelnik. Da li mislite da je gradski prevoz duplo bolji nego što je bio pre šest godina - upitao je Đilas.

Zamenik šefa odborničke grupe Savez za Srbiju Nikola Jovanović je kritikovao predloženi budžet i upitao kako je moguće, ako je budžet Beograda sa gradskim opštinama milijardu evra, da nemamo besplatna obdaništa, udžbenike.

- Nemamo nijedan kapitalni projekat… oni su eksperti da ukinu kapitalne projekte, a ne da stvaraju - istakao je Jovanović i ocenio da se u Beogradu kasni sa izgradnjom zdravstvenih stanica, rekosntrukcijom ulica…

On smatra da Vesić nije ni čitao budžet i u prilog tome ga upitao kako može da kaže da će jarbol, koji će biti postavljen u prestonici, biti visok 80 metara i da će koštati značajno niže od 407 miliona dinara, kako je ranije bilo najavljeno kad, dodao je, u predlogu budžeta piše da će biti visok 120 metara i da će cena biti ista - 407 miliona dinara.

Budžet je kritikovao i odbornik PSG Građanski blok 381 Pavle Grbović istakavši da je to “rasipanje novca” i da ta odbornička grupa neće podržati predlog budžeta.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Van

    21. decembar 2018 | 15:35

    Prebacite malo tih para u razvoj srpskih sela. Pokažite malo solidarnosti i dobročinstva.

  • Oio

    21. decembar 2018 | 15:44

    Eee lagodan život traži mlogo ne može to samo plata da nadomesti

  • Joana

    21. decembar 2018 | 21:33

    A nemaju da isplate naknadu za porodilje i solidarnu pomoć pripadnicima Vojske za rođenje dece. Svaka vam čast gospodo foteljari.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA