Vučić putuje u novu posetu Kini: Dačić i Li o odnosima dve zemlje (FOTO)

Ponovljena je i zahvalnost naše strane na kontinuiranoj podršci Narodne Republike Kine suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije

  • 50

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je danas u oproštajnu posetu ambasadora Kine u Srbiji Li Mančanga i tom prilikom konstatovao da je tokom mandata ambasadora Lia intenziviran dijalog na najvišem i visokom političkom nivou, te da se odnosi dve zemlje mogu oceniti kao najbolji u njihovoj istoriji.

Ambasador Li saglasio se sa ocenama o stanju i perspektivi bilateralnih odnosa između NR Kine i Srbije i naglasio da će, iako odlazi sa dužnosti ambasadora, nastaviti lično da se angažuje u cilju daljeg razvoja sveobuhvatnog strateškog partnerstva Kine sa Srbijom, za koju gaji posebne odnose, navodi se u saopštenju MSP.

Ukazao je da kineska strana pridaje veliki značaj predstojećoj poseti predsednika Vučića Kini u aprilu 2019. godine, kao i ponovnoj poseti Srbiji predsednika Si Ðinpinga.

Sastanak Dačića i Lija - Foto: Tanjug/Ognjen Stevanović

Dačić je zahvalio ambasadoru Li Mančangu, izvrsnom poznavaocu prilika u regionu i posebno Srbiji čiji je veliki prijatelj, na izvanrednoj saradnji koju je ostvarivao sa Ministarstvom spoljnih poslova Srbije u protekle četiri godine i značajnom ličnom doprinosu daljem unapređenju sveobuhvatnog strateškog partnerstva Republike Srbije i NR Kine, navodi se u saopštenju MSP.

Ponovljena je i zahvalnost naše strane na kontinuiranoj podršci Narodne Republike Kine suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije, istovremeno naglašena dosledna podrška Srbije politici „jedne Kine“, na čemu je kineski ambasador posebno zahvalio.

Sastanak u MSP-u - Foto: Tanjug/Ognjen Stevanović

Šef srpske diplomatije je sa zadovoljstvom konstatovao i da su tokom mandata ambasadora Lia značajno unapređeni i ekonomski odnosi Srbije i Kine, posebno u oblasti infrastrukture i investicija.

Naglasio je da Srbija i posebno predsednik Aleksandar Vučić lično pridaje veliki značaj saradnji u okviru inicijative predsednika NR Kine Si Ðinpinga „Pojas i put“, kao i mehanizmu saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Sastanak Dačića i Lija - Foto: Tanjug/Ognjen Stevanović

Ambasador Li je zahvalio na izvanrednoj saradnji koju je tokom svog mandata ostvarivao sa Ministarstvom spoljnih poslova Srbije i posebno na ličnoj pomoći i podršci ministra Dačića, koga smatra velikim prijateljem.

Naglasio je da su odnosi između Kine i Srbije značajno unapređeni upravo u vreme kada je Ivica Dačić bio na čelu Vlade Republike Srbije, kao i na funkciji prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova.

Ambasador Li je na kraju razgovora uručio novogodišnje čestitke, koje su ministru Dačiću uputili član Politbiroa CK KP Kine i direktor Kancelarije za spoljne poslove Centralne komisije Jang Ðieči i državni savetnik i ministar inostranih poslova NR Kine Vang Ji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stevan

    28. decembar 2018 | 14:55

    Jacanje odnosa sa Kinom je od velikom ekonomskog znacaja za razvoj Srbije!

  • Sladjana

    28. decembar 2018 | 18:31

    Kina i Rusija su nasi veliki prijatelji i dok je njih Kosovo nam nikada nece oteti.

  • milan

    28. decembar 2018 | 14:18

    Nadamo se uspesnoj poseti predsednika Vucica Kini.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA