≫ 

Ovde su se pomirili Izrael i Jordan, rešavala se talačka kriza u Iranu, a sada se pominje kao mesto dogovora Beograda i Prištine: Sve o Ružinom vrtu Bele kuće

Od kada je sagrađen, početkom dvadesetog veka, Ružin vrt je bio značajno mesto gde su se odvijali državni događaji, potpisivali sporazumi i donosile važne odluke

  • 9

Predsednik SAD, Donald Tramp, uputio je krajem prošle godine pisma predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću, kao i Hašimu Tačiju, u kojima je poručio da bi voleo da ih ugosti u Beloj kući. Prema pisanju Vašington posta, mirovna ceremonija mogla bi da se održi u "Ružinom vrtu" gde bi se proslavilo sklapanje istorijskog sporazuma između Beograda i Prištine.

Šta je čuveni "Ružin vrt" i koji veliki sporazumi su tokom istorije potpisani u ovom kompleksu?

Od kada je sagrađen, početkom dvadesetog veka, Ružin vrt je bio značajno mesto gde su se odvijali državni događaji, potpisivali sporazumi i donosile važne odluke.

Godine 1902. Edit Ruzevelt, osmislila je kolonijalni vrt u okviru Bele kuće, a 1913. godine Elen Vilson, prva žena Vudroa Vilsona, zamenila je kolonijalnu baštu ružičnjakom na mestu sadašnjeg vrta koji je od tada poznat kao Ružin vrt (Rouz Garden).

Predsednik Vudro Vilson tamo se sastajao sa novinarima zbog neformalnih pitanja, Kelvin Kulidž je koristio vrt za javno objavljivanje odluka o politici i kadrovima, dok je predsednik Herbert Huver započeo tradiciju dobrodošlice i fotografiranja s istaknutim građanima.

Herbert Huver (desno) sa odlazećim sekretarom Džordžom Akersonom 1931. godine u Ružinom vrtu-Foto: whitehousemuseum.org

Predsednici su vrt često koristili kako bi ugostili američke olimpijce i vrhunske sportiste nakon pobeda, a danas se tu održavaju i konferencije za medije.

Međutim, vremenom je ovaj kompleks dobio daleko veći značaj od običnog vrta.

Godine 1992. predsednik Džordž Buš stariji je sproveo "Rouz Garden strategiju" u predsedničkoj kampanji, koja se odnosila na boravak unutar ili u osnovi Bele kuće, za razliku od putovanja širom zemlje.

Godine 1992. predsednik Džordž Buš je sproveo "Rouz Garden strategiju" u predsedničkoj kampanji-Foto: Tanjug/AP

Početni napori Džimija Kartera, da se okonča talačka kriza u Iranu (1979–1981) bila je upravo strategija Ružinog vrta, jer je uglavnom razgovarao sa svojim bliskim savetnicima u Beloj kući.

Deklaracija o miru između Izraela i Jordana, 25. jula 1994. godine potpisana je upravo u Ružinom vrtu.

U istoriji "čuvenog vrta" bi mogao da bude upisan još jedan važan događaj, a to je sklapanje sporazuma između Beograda i Prištine, naveo je Vašington post u svom tekstu.

Foto: whitehousemuseum.org

U pismima, koje je američki predsednik Donald Tramp uputio krajem prošle godine Hašimu Tačiju i Aleksandru Vučiću, navodi se da je Vašington spreman da pruži pomoć u naporima da postigne dogovor koji bi uvažavao interese Kosova i Srbije.

- Spremni smo da Vam pomognemo u naporima da postignete sporazum koji uvažava interese i Kosova i Srbije. Takav sporazum je nadohvat ruke. Biće mi drago da ugostim Vas i predsednika Aleksandra Vučića u Beloj kući da proslavimo ono što bi predstavljalo istorijski sporazum - naveo je Tramp u pismu Tačiju, što je, prema pisanju Vašington posta, znak da bi se sastanak mogao dogoditi u Ružinom vrtu.

VIDEO: Pre 15 godina Džordž Buš stariji susreo se sa Putinom i upozorio ga na svog sina

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    8. januar 2019 | 16:58

    PRISTINA KAO I CELA JUZNA SRBIJA KOSOVO I METOHIJA JE JUZNA SRBIJA POD NATO EU OKUPACIJOMRESAVATI U UN POLITICKI ILI RATOM U VOJNOM SAVEZU SA RUSIJOMNEMA PREGOVORA SA OKUPATOROM JUZNE SRBIJE I ALBANSKIM OVK TERORISTIMA

  • mihailovic

    8. januar 2019 | 16:38

    PRISTINA KAO I CELA JUZNA SRBIJA KOSOVO I METOHIJA JE POD NATO EU OKUPACIJOMRESAVATI U UN POLITICKI ILI RATOM U VOJNOM SAVEZU SA RUSIJOM

  • mihailovic

    8. januar 2019 | 16:39

    PRISTINA KAO I CELA JUZNA SRBIJA KOSOVO I METOHIJA JE POD NATO EU OKUPACIJOMRESAVATI U UN POLITICKI ILI RATOM U VOJNOM SAVEZU SA RUSIJOMNEMA PREGOVORA SA OKUPATOROM JUZNE SRBIJE I ALBANSKIM OVK TERORISTIMA

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA