U Kosovskoj Mitrovici obeležena godišnjica ubistva Olivera Ivanovića: Sveće upalili brat Miroslav, saradnici i mnogobrojni građani

Funkcionerka GI SDP Ksenija Božović je zatražila da se pronađu i adekvatno kazne ubice Olivera Ivanovića

  • 0

U Kosovskoj Mitrovici na mestu gde je pre godinu dana ubijen Oliver Ivanović, lider Građanske inicijative SDP, održan je pomen, u prisustvu njegovog brata Miroslava, prijatelja, saradnika i poštovalaca.

Funkcionerka GI SDP Ksenija Božović je zatražila da se pronađu i adekvatno kazne ubice Olivera Ivanovića.

- To je neophodna da bi ljudi nastavili da žive bezbedno na ovim prostorima - kazala je ona i upitala da li je pravda da Oliver Ivanović tri i po godine provede nevin u zatvoru, kao i da li je demokratija da sa šest metaka u leđa bude ubijen ispred stranački prostorija samo što je drugačije mislio.

Ona je kazala da i danas, kao i svih meseci nakon ubistva, nemi stoje na mestu ubistva Olivera Ivanovića i nemaju odgovor na pitanje ko su počinioci i nalogodavci, već da su samo svedoci političkih govora i prepucavanja Beograda i Prištine uz posredstvo i nadgledanje međunarodne zajednice.

Foto: AP/Tanjug

- Posle 12 meseci, na mestu gde je mučki, sa leđa, ubijen jedan od najuticajnijih lidera sa severa Kosova, mi danas njegovi saradnici, porodica, sugrađani nemamo niti počinioca niti nalogodavca - kazala je Ksenija Božović.

Prema njenim rečima, "muk i tišina koja je zavladala posle ubistva Olivera Ivanovića i danas je prisutna, "nema više nikoga da ohrabri, nema glasa razuma, svi smo nemi".

Na pomenu su bili i predstavnici političkih partija Srba sa Kosova, koji su podržavali njegovu politiku, kao i ministar u Vladi Srbije Rasim Ljajić.

Božović je zahvalila ministru trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasimu Ljajiću koji nije samo danas tu, a čija reakcija je kazala sve kada je čuo za ubistvo Olivera Ivanovića.

- Od tada je prisutan sa nama kao i predstavnici Srba sa Kosova - kazala je ona.

Božović je zahvalila ministru trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasimu Ljajiću koji daje svoju podršku od kada se ubistvo dogodilo-Foto: Tanjug/Tanja Valič

Ona je rekla da se su od predstavnika međunarodne zajednice, ambasadora SAD, Velike Britanije i drugih dobijali obećanje da će danas biti sa njima, ali da se niko nije pojavio.

- Želeli smo da budu sa nama iz jednog jedinog razloga, da pošaljemo jasnu poruku sa ovog mesta da su kosovske institucije koje su nadležne da pronađu ubicu Olivera Ivanovića pali su na ispitu o prvog dana kada su radili neprofesionalni uviđaj i danas godinu dana posle nema ni dokaza ni imena ubice - rekla je ona.

Jutros je u Hramu Svetog Save u Beogradu, Oliverova supruga Milena sa sinom Bogdanom upalila sveće i to tačno u 8.15 časova, kada je lider GI SDP pogođen sa više hitaca u leđa.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA