Dačić o Trepči, vešalima, pretnjama i Kosovu i Metohiji na sednici SB UN: Ne sme da se izbaci sa dnevnog reda, ponašanje Prištine to potvrđuje

- Ekvatorijalna Gvineja, kao mala zemlja, iskazala veliki principijelnost i herojstvo što je do kraja insistirala na sednici, ali su usvajanje mesečnog dnevnog reda sprečile svojim protivljenjem SAD, VB, Nemačka i Poljska - rekao je ministar spoljnih poslova

  • 2

Trenutno se u Savetu bezbednosti UN-a vodi velika borba hoće li uopšte u februaru biti održana sednica o Kosovu i Metohiji, a ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže za Tanjug da je Ekvatorijalna Gvineja, kao mala zemlja, iskazala veliki principijelnost i herojstvo što je do kraja insistirala na sednici, ali su usvajanje mesečnog dnevnog reda sprečile svojim protivljenjem SAD, VB, Nemačka i Poljska.

- Zaista je začuđujuće da u trenucima kada je blokiran dijalog zbog necivilizacijskih taksi Pristine, ove zemlje ne žele da se o tome raspravlja. Nije Srbija uvela praksu da se sednice održavaju na tri meseca, već generalni sekretar UN-a piše svoje izveštaje na tri meseca. Mi smo spremni da se postigne kompromis, ali apsolutno osuđujemo pokušaj da se tema Kosova izbaci sa dnevnog reda SB UN-a.

Da je neophodno da se raspravlja o Kosovu potvrda su i dalje jednostrane i nerazumne odluke Prištine, kao što je noćašnja o Trepči. Vlasti u Prištini su najveća pretnja stabilnosti i miru u regionu u ovom trenutku, zato nema opravdanja za nastojanje zapadnih zemalja da se ukinu sednice SB UN-a o Kosovu.

Foto: Tanjug/AP

Veoma je važno da se iskoristi pozitivan momentum u međunarodnim odnosima da se učine svi napori da se dođe do trajnog rešenja, do kraja Trampovog mandata, jer je njegova administracija otvorila vrata za kompromis, za razliku od prethodnika koji nisu hteli ni da razgovaraju ni o čemu drugom osim o priznanju Kosova.

Takođe, treba iskoristi i pozitivan stav Mogerinijeve o potrebi kompromisa. Jednom rečju, ako u narednih godinu-dve ne bude dogovora, teško se možemo nadati pozitivnom rešenju za Srbiju. Zato je u Srbiji neophodna politička stabilnost u ovim teškim i odlučujucim vremenima.

Zbog toga najava Ðilasa, Jeremića i ostalih da će glavna njihova aktivnost biti spoljnopolitička, govori da će o svojoj zemlji pričatu sve najgore predstavnicima međunarodne zajednice, da je u Srbiji navodno diktatura, da je Srbija faktor nestabilnosti i da izaziva konflikte sa svima u regionu. To isto što pričaju i naši neprijatelji. Zato i ne čudi njihova izjava da nije bitno ko vodi proteste, jer ne smeju pred građane, hoće samo da ih iskoriste protiv Vučića. Priče o bojkotu Parlamenta i izbora, protesti, sve je to već viđeno u prošlosti. A neko je rekao da se istorija ponavlja kao tragedija ili farsa. Nadam se da će ovo biti farsa. Jednom mi je jedan od lidera 5-og oktobra na moju primedbu i pitanje jesu li se za ovo borili kad su im neki zakoni i postupci bili nedemokratski, rekao ''nismo se mi borili za demokratiju, nego za vlast''. Pošto su to isti ljudi, siguran sam da je i sada tako - rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, sve ovo potvrđuje i slika vešala na Terazijama, tokom protesta, kao i pretnje vešanjem upućene sinu predsednika Srbije Aleksandar Vučića.

- To nije za osudu, to je kaznu - zaključio je Dačić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • S. M.

    3. februar 2019 | 19:29

    Dačic reaguje ljudski. Niko nesme da preti,ugrozava nikog a posebno ne decu. Šta da očekuju obicni gradjani ako se otvoreno preti Vučicevom sinu? Državo primeni zakon.

  • Milorad Vujicic

    4. februar 2019 | 04:35

    Dok protesti luduju i nediraju nikoga to je uredu.Sto se tice KOSOVA,evropu treba upoznati sa cinjenicom da je i ALBANIJA S R B I J A.Pa dosta je vise siptarskog napuhivanja i evropskog podmetanja nogu Srbiji.Treba preci u napad,uostalom to narod i trazi.Nema izvinjenja za nesto sto nismo ucinili.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA