Odrastao sam čitajući o Titu: Premijer prve karipske zemlje koja je povukla priznanje Kosova najavio ukidanje viza za državljane Srbije (FOTO)

Obezbedićemo i da razumevanje situacije bude preneseno u celom karipskom regionu i radićemo zajedno na ovom pitanju - rekao je Skerit

  • 6

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da ima još prostora da karipske zemlje preispitaju odluke o priznanju jednostrano proglašene nezavinosti Kosova i Metohije.

Dačić je to rekao na konferenciji za novinare Ruzveltom Skeritom, predsednikom vlade Komonvelt Dominike, inače prve zemlje na Karibima koja je povukla priznanje nezavisnosti.

Skerit je rekao da je odluka njegove zemlje čvrsta i doneta na osnovu principijelnog stava o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, te da želi da domaćini u Beogradu budu uvereni u posvećenost njegove zemlje tom pitanju.

- Obezbedićemo i da razumevanje situacije bude preneseno u celom karipskom regionu i radićemo zajedno na ovom pitanju - rekao je Skerit.

Skerit i Dačić - Foto: Tanjug/MSP/Ognjen Stevanović

On je najavio i da će ta zemlja uskoro ukinuti vize građanima Srbije, što je Srbija već učinila za građane Dominike.

Skerit je rekao i da dve države mogu da rade zajedno i po pitanju međunarodne bezbednosti, ali i klimatskih promena.

- Srbija ima zadivljujuću istoriju, odrastao sam čitajući o Titu, osnivaču Pokreta nesvrstanih i osobi koja je pokazala da bez obzira na veličinu svi imaju mesto za stolom - rekao je Skerit.

Srbija i Komonvelt Dominike potpisali i sporazume o saradnji u oblasti poljoprivrede, turizma, visokog obrazovanja i naučnog istraživanja, a Dačić je Skeritu zahvalio na ličnoj hrabrosti i rešenosti da se principijelno postave kad je reč o KiM.

Skerit i Dačić -Foto: Tanjug/MSP/Ognjen Stevanović

Dodao je i da Srbija želi da sarađuje sa karipskim zemljama, tražeći zajedničke interese, te podsetio da je Srbija ukinula vize za građane Dominikane.

- Nećemo zaboraviti takav njihov pristup, oni u nama imaju velike prijatelje i siguran sam da će to biti naša zvanična politika i u narednom periodu - kazao je Dačić.

Dominika je zbog svoje lepote izabrana za mesto snimanja većeg dela filma "Pirata s Kariba". Ostrvo je najbolje čuvana tajna Kariba, jer se stanovnici trude da ga zaštite od najezde turista. Ono krije i drugo najveće termalno jezero na svetu "Boiling Lake".

Nazvano je Dominika jer ga je Kolumbo otkrio u nedelju. Evropljani su ga poslednjeg kolonizovali zbog snažnog otpora domorodaca. Nezavisnost su stekli pre 40 godina. Druga karipska država koja je povukla priznanje nezavisnosti Kosova je Grenada.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA