≫ 

Ako ne bude postignut kompromisni sporazum o Kosovu, biće katastrofa: Vučić u intervjuu za italijanske medije o dijalogu Beograda i Prištine

Vučić je takođe rekao da je Italija jedna od velikih zemalja EU i da ne sme da prepusti političku inicijativu drugim evropskim zemljama.

  • 75

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Budućnost Srbije (@buducnostsrbijeav) on

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić smatra da je mudra odluka predsednika italijanske Vlade Ðuzepea Kontea da poseti Srbiju i Balkan uprkos problemima sa kojima se suočava Unija, pogođena izvesnim zamorom i slabim entuzijazmom za dalje proširenje.

- S velikim poštovanjem i interesovanjem očekujem premijera Kontea - rekao je Vučić za italijansku agenciju ANSA uoči Konteove posete Beogradu u sredu, što će biti njegova prva bilateralna poseta nekoj evropskoj zemlji tokom ove godine

Vučić je takođe rekao da je Italija jedna od velikih zemalja EU i da ne sme da prepusti političku inicijativu drugim evropskim zemljama.

- Ne želim da se mešam u unutrašnje stvari Italije ali smatram da Italija, zajedno sa drugim zemljama, treba da donese odluke koje se tiču budućnosti Evrope - dodao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić smatra da je mudra odluka predsednika italijanske Vlade Ðuzepea Kontea da poseti Srbiju i Balkan uprkos problemima sa kojima se suočava Unija-FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC

Italija, inače, snažno podržava ulazak svih zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, a Srbiji je jedan od najznačjanijih privrednih partnera, pa se očekuje da će Konteova poseta dati vetar u leđa novim investicijama.

Vučić je dodao da je podrška zvaničnog Rima ključna za ekonomiju Srbije, evropski put naše zemlje ali i rešavanje pitanja Kosova.

- Podrška Italije Srbiji je veoma važna na planu ekonomije i investicija, za evropski put Beograda, ali za pronalaženje kompromisnog rešenja za Kosovo - rekao je Vučić u intervjuu za Ansu.

Vučić je podsetio da su Srbija i Italija pre 10 godina potpisale Sporazum o strateškom partnersrvu.

Vučić je podsetio da su Srbija i Italija pre 10 godina potpisale Sporazum o strateškom partnersrvu-Foto: Printscreen

- A kada je neko partner on se i pomaže. Podržite nas najjasniji i najsnažniji način na evropskom putu i mi ćemo znati na koji način treba da uzvratimo - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije kaže i da za ekonomiju Srbije poseban značaj ima uspešno iskustvo italijanskih malih i srednjih preduzeća.

- Iz Italije stižu mnoga preduzeća koja podučavaju Srbiju jedan novi poslovni model - rekao je predsednik Srbije.

O KOSOVU 

Predsednik je rekao da je neophodno postići kompromis u pregovorima sa Prištinom.

- Ne možemo priznati Kosovo, a da ništa ne dobijemo od druge strane - rekao je Vučić i dodao da je pitanje promene granica kontroverzna tema, pošto ne priznaju svi iste granice, zavisno od toga da li su priznali nezavisnost Kosova ili ne.

Foto: Tanjug/AP

- Za razliku od kosovskih lidera koji svakog dana obmanjuju svoje gradjane nerealnim obećanjima da će Priština dobiti sve, a Beograd ništa, moja dužnost je da Srbima objasnim značaj kompromisa (s Prištinom) koji ne predstavlja poraz nego pobedu. Pobedu za budućnost Srbije - naveo je on.

Ponovio je da Beograd neće nastavljati dijalog s Prištinom dok kosovske vlasti ne ukinu takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

- Ako ne bude postignut kompromisni sporazum o Kosovu, biće katastrofa. Iako sve izgleda teško i ponekad nemoguće, mi smo odlučni da postignemo kompromis, siguran sam da možemo doći do rešenja uz pomoć naših evropskih prijatelja i uz podršku Rusije, Amerike, Kine i drugih zemalja - rekao je predsednik Srbije.

O NATO AGRESIJI NA SR JUGOSLAVIJU

U Nišu na jugu Srbije će 24. marta biti organizovana centralna komemoracija za žrtve bombardovanja od pre 20 godina, koje je NATO izveo protiv Srbije u poslednjoj fazi rata na Kosovu.

Napadi saveznika, o kojima je odlučeno bez dozvole UN, kako bi se Slobodan Milošević naterao da povuče trupe sa Kosova i zaustavi etničko čišćenje, pokrenuti su 24. marta 1999. godine i trajali su 78 dana, a bilans je bio oko 2.000 mrtvih i ogromna razaranja i štete, podseća Ansa.

Napadi saveznika, o kojima je odlučeno bez dozvole UN, pokrenuti su 24. marta 1999. godine i trajali su 78 dana, a bilans je bio oko 2.000 mrtvih i ogromna razaranja i štete, podseća Ansa-Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Za nas je ovo težak mesec i bolno sećanje. Srbi smatraju da su doživeli nepravdu pre 20 godina i tako misli 99 odsto stanovništva - poručio je predsednik.

On je kazao da je to jedan od glavnih razloga zbog kojih Srbija ne namerava da pristupi NATO-u.

- Uprkos tome, održavamo dobre odnose sa Alijansom i njenim državama članicama. Ali ne želimo da uđemo i ostajemo neutralni - rekao je Vučić za novinsku agenciju uoči dolaska italijanskog predsednika Vlade Italije.

VAŽNA POSETA ITALIJANSKOG PREDSEDNIKA VLADE

Ambasador Lo Kašo očekuje da će poseta premijera rezultirati čvršćim strateškim partnerstvom, što je preneo predsedniku Vučiću prilikom prošlonedeljnog sastanka u Beogradu.

Italija je među dva najveća trgovinska partnera Srbije o čemu govori i ukupna robna razmena dve zemlje koja je premašila četiri milijarde evra, a polovina vrednosti ovog iznosa je izvoz naše robe u Italiju.

ZORAN ZESTIC

- Ovo je veoma važna poseta jer dolazi posle mnogo godina od kad je neki italijanski premijer posetio zvanično Srbiju. Važna poseta na političkom, ali i na ekonomskom planu - napominje predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

Čadež ističe da je u proteklih šest meseci Komora organizovala četiri poslovna foruma u Italiji na kojima je bilo više od 350 italijanskih kompanija te da se rezultati ovih aktivnosti uskoro mogu očekivati - plasman smrznutog sušenog voća i povrća u velike italijanske trgovinske lance.

Srpski potencijali predstavljeni su u proteklih šest mesecu u italijanskim regijama Friuli Venecija Ðulia (grad Trst), Veneto ( Verona), Lombardija (Milano), Kampanja (Napulj).

U narednom periodu, kažu u PKS, italijanski privrednici moći će više da saznaju o Srbiji na poslovnim forumima u regionima Emilia Romanja, Pijemont, Toskana, Trentino-Alto Adiđe.

Ekonomske veze dve privrede karakteriše uravnoteženost robne razmene, objašnjava, značajni ugovori iz oblasti zajedničkih ulaganja i proizvodnih kooperacija, kao i zavidan nivo saradnje u oblasti bankarsko-finansijskih, saobraćajnih i turističkih usluga.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veljko

    4. mart 2019 | 20:25

    Svi mi dobro znamo da je Kosovo izgubljeno još pre 20 godina. Kompromis bi za nas bio premija.

  • Boban

    4. mart 2019 | 20:56

    Ova recenica vise nego sve odaje njegove namere (Ne možemo PRIZNATI Kosovo, a da ništa ne dobijemo od druge strane - rekao je Vučić)... a pre par dana se kleo da nikada nece priznati Kosovo..... Vucicu su svi prijatelji a ti isti njegovi prijatelji su i krivi sto imamo problem sa Kosovom i sto su nas bombardovali 1999 godine i poubijali neduzne ljude koji nisu nikom skrivili!.

  • caca

    4. mart 2019 | 20:52

    Kompromis je jedino prihvatljivo resenje,ali Pristina je i protiv toga!!!! Posledice mogu biti velike i katastrofalne po citav region ako se ne dodje do kompromisa!!!!A Pristina i dalje tera po svome!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA