≫ 

Mi nećemo tiho i u mraku nestati sa ovih prostora! Veliki protest Srba u Kosovskoj Mitrovici zbog taksi i otimanja Trepče (FOTO)

Srbi sa severa Kosmeta protestovali su zbog nastojanja Prištine da otme imovinu Trepče, opasne ideje o ujedinjenju severne i južne Kosovske Mitrovice kao i anticivilizacijske takse na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine koje su na snazi više od tri meseca.

  • 18

Predstavnici Srba sa Kosova i Metohije izrazili su danas na protestu održanom u centru Kosovske Mitrovice nezadovoljstvo zbog odluke Prištine o usvajanju i stavljanju na snagu Statuta preduzeća „Trepča“ kao i zbog najave registracije tog preduzeća u Prištini.

Govornici su još jednom iskazali negodovanje zbog kako kažu neosnovanog i dokazima nepotkrepljenih hapšenja kosovskih Srba kao i zbog taksi uvedenih na srpsku robu novembra 2018. godine.

Protest u Kosovskoj Mitrovici - Foto: Telegraf.rs

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić istakao je da se srpski narod danas okupio nikad odlučniji i istrajniji u nameri da ostane i opstane na ovim prostorima.

- Okupili smo se da sačuvamo pravo na slobodu i život nas i naših potomaka, ali da sačuvamo i našu Trepču i sve one privredne potencijale i naše ljude koji se bore da ovde život ne stane - poručio je Simić i dodao da ni mir, ali ni sloboda nemaju alternativu.

- Mi nećemo tiho i u mraku nestati sa ovih prostora, ma šta nam spremali oni sa druge strane - rekao je Simić.

Protest u Kosovskoj Mitrovici - Foto: Telegraf.rs

Član predsedništva Sindikata „Trepče“ Ratomir Milojević poručio je da radnici Trepče nemaju moralno pravo da prihvate jednostrani i kako je rekao „jednonacionalni akt Prištine“ kojim se menja budućnost ovog kombinata.

- Nikada nećemo prihvatiti primenu zakona , koji ne uvažava naše životne interese. Svesni smo da oni imaju samo političke ciljeve, od kojih je krajnji cilj ukidanje naših radnih mesta – izvora naše egzistenicije i proterivanje radnika sa ovih prostora. Ne smemo to dozvoliti - poručio je Milojević.

On je dodao da je jedini zahtev radnika Trepče Prištini da ih pusti da nesmetano rade i da za svoj rad primaju plate od kojih živi oko 2500 porodica.

Protest u Kosovskoj Mitrovici - Foto: Telegraf.rs

Dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Tanja Vujović rekla je da će se i profesori i studenti okupljati onoliko puta i onoliko dugo koliko to bude bilo potrebno da kako je rekla „pokažemo svetu da ne pristajemo na poniženja, takse i zabrane“.

Vujović je podvukla da srpski narod ne pristaje na proterivanje i hapšenje članova porodica i sunarodnika, na pritiske iz Prištine i ćutanje međunarodne zajednice.

- Ovim putem poručujemo, da biramo da živimo na zemlji naših pradedova, da se obrazujemo na srpskom jeziku, da pišemo ćirilicom i da pratimo najnovija naučna dostignuća - poručila je Vujović.

Protest u Kosovskoj Mitrovici - Foto: Telegraf.rs

Na skupu su se obratili i direktor KBC-a Kosovskas Mitrovica Milan Ivanović i predsednik Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta PU sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Luka Jovanović.

Skupu je pristvovao veliki broj građana koji su nosili srpske zastave i zastave sa grbom Trepče i transparente na kojima je pisalo: „Ne damo Trepču“, „Srbijo pomozi“, „Stranci dođu i odu, takse ostaju“ itd. Među okupljenim građanima su bili svi predstavnici lokalnih samouprava sa severa Kosova i Metohije.

I.S (Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA