Albanci povratak Srba podržavaju teoretski, u praksi je drugačije: Jevtić poručio da izveštaj Stejt departmenta ukazuje na prave probleme

U Izveštaju su, kaže Jevtić, izneti realni problemi sa kojima se srpska zajednica na KiM suočava, a na koje su, podseća, njegove kolege i on ukazivali duže vreme

  • 23

Godišnji Izveštaj Stejt departmenta koji se odnosi na Kosovo i u okviru njega na položaj Srba i pitanje povratka, konačno je ukazao na istinske probleme u ovim segmentima i prikazuje realnost problema, izjavio je danas zamenik premijera i ministar za zajednice i povratak u ostavci, Dalibor Jevtić.

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, Jevtić kaže da su konačno u jednom tako važnom dokumentu stvari nazvane pravim imenom.

U Izveštaju su, kaže Jevtić, izneti realni problemi sa kojima se srpska zajednica na KiM suočava, a na koje su, podseća, njegove kolege i on ukazivali duže vreme.

- Preko 100 incidenata, nedovoljna podrška procesu povratka u najkraćem opisuju sve ono što danas predstavlja problem opstanka i povratka Srba na Kosovu - naveo je Jevtić.

U Izveštaju Stejt departmenta, kaže Dalibor Jevtić, izneti su realni problemi sa kojima se srpska zajednica na KiM suočava, a na koje su njegove kolege i on ukazivali duže vreme-Foto: Tanjug/Rade Prelić

Nedvosmisleno je, ističe, potvrđeno da se povratak podržava samo deklarativno, a da konkretno lokalne većinske zajednice kao i institucije zadužene za vladavinu prava i zakona čine vrlo malo ili gotovo ništa u podršci procesu povratka raseljenih ali i opstanku nevećinskih zajednica na Kosovu.

Imovina, ukazao je, kao jedan od ključnih pitanja ne samo kada je o povratku i opstanku reč, već i osnovnih ljudskih prava, je kao problem jedna od najvećih prepreka u rešavanju ovih problema.

Nada se, kaže, da će ovaj izveštaj uticati na delovanje i predstavnika međunarodne zajednice na Kosovu da po ovim pitanjima urade više i imaju veći uticaj na institucije koje treba da urade svoj posao u skladu sa zakonima.

- Na kraju želim da izrazim lično zadovoljstvo zbog činjenice da su diplomatske aktivnosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića, direktora Kancelarije za KiM Vlade Srbije Marka Ðurića, mojih kolega političkih predstavnika Srba sa Kosova i mene lično dale rezultate i da sve ono što sam prezentovao o ovim pitanjima i problemima tokom sastanaka sa predstavnicima Stejt departmenta i na Kosovu ali i tokom moje posete Vašingtonu su prihvaćene i ozbiljno razmatrane - istakao je Jevtić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ema

    14. mart 2019 | 12:12

    Notorna laz Albanaca kao i sve drugo. Ne podrzavaju oni povratak Srba vec rade na tome da se i ovih preostalih otarase.

  • Marta

    14. mart 2019 | 12:14

    Haradinaj je zbog taksi ušao u rat sa svima ali će mu se to na kraju obiti o glavu

  • Mirko

    14. mart 2019 | 12:13

    Napokon se u ovom Izvestaju moze cuti prava istina, kao i realni problemi sa kojima se srpska zajednica svakodnevno na KiM suocava.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA