≫ 

U Beogradu održan protest "Jedan od pet miliona": Građani šetali pod parolom "Isti zahtevi - nema povlačenja" (FOTO)

Ovo su prvi protesti u Beogradu posle prošlonedeljnog upada dela demonstranata u zgradu RTS-a

Protest opozicije, jedan od pet miliona Foto: Marko Jovanović

U Beogradu su održani 16. po redu građanski protesti "Jedan od pet miliona", iza kog stoji i deo opozicije. Građani su se okupili na platou ispred Filozofskog fakulteta, odakle su, posle obraćanja govornika, pod parolom "Isti zahtevi – nema povlačenja", krenuli u protestnu šetnju centralnim ulicama.

Okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo "Ne damo Kalemegdan", "Ne dozvoli da strah bude profesija", "Šojiću sidji sa belu ladju - Gorcka", "Reci ne čiki sa sendvičima" i "Pričaju nam da je bolje, a u Pošti nikad gore", a sa razglasa je puštana pesma Momčila Bajagića Bajage "Pada vlada".

Građanima su se obratili glumac Branislav Lečić i general u penziji Sreto Malinović, iače članovi Demokratske stranke.

Lečić je sa govornice poručio da postoje tri zahteva koja su postavljena pred vlast, i da oni ne odustaju od toga.

Branislav Lečić je sa govornice poručio da postoje tri zahteva koja su postavljena pred vlast, i da oni ne odustaju od toga-Foto: Marko Jovanović

- Juče u Lazarevcu mi je prišla zena i donela novine, pokazala mi članak za koji sam govorio još pre 28 godina i u kome sam naveo svoje razloge sto podržavam proteste. Razlozi se nimalo nisu promenili, a moja borba traje vec 28 godina. Već tri meseca traju protesti, a imamo tri zahteva - ostavke državnog vrha, ostavke članova rukovodstva RTS i REM, i treći je mogućnost održavanja fer izbora. Ukoliko ovi zahtevi ne budu ispunjeni, cela Srbija ce se okupiti 13.aprila da pokaže ovim uzurpatorima šta misli o nihovoj vlasti - rekao je Lečić.

Sa razglasa je puštena himna "Bože pravde", a potom održan minut ćutanja za žrtve bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine.

Sa razglasa je puštena himna "Bože pravde", a potom je Branislav Lečić pozvao okupljene da minutom ćutanja odaju poštu nastradalima u NATo bombardovanju-Foto: Marko Jovanović

Posle toga, Lečić je pročitao govor koji je general Sreto Malinović održao svojim vojnicima 24.marta 1999.godine, a onda se sam Malinović obratio građanima i rekao da oseća veću tremu večeras, dok stoji pred okupljenim građanima nego 1999. godine kada je išao protiv NATO aviona.

Poručio je da neke rane ne mogu da zacele i da je tada državnom rukovodstvu predstavljeno kakav je odnos sanga i način na koji NATO ratuje, ali i moguće posledice. Uprkos tome, kako je dodao, ušlo se u rat da najjačom silom.

- Hvala vam što ste mi inspiracija da se borim na neki drugi način. Hvala vam što postojite - poručio je građanima i podsetio da je potpisan "nekakav sporazum kojim su žrtve i traume naroda učinjene uzaludnim, a sada državu vode isti ljudi koji poturaju tezu da su njihovi prethodnici izgubili Kosmet".

Hvala vam što ste mi inspiracija da se borim na neki drugi način, hvala vam što postojite, rekao je general Sreto Malinović-Foto: Marko Jovanović

Posle obraćanja govornika, protestna šetnja je krenula od Studentskog trga, kroz Makedonsku i Svetogorsku ulicu, do zgrade RTS-a.

Protestna kolona stigla je ispred RTS, gde je situacija bila mirna. Na plato ispred zgrade Javnog servisa stigli su i Marinika Tepić, Borko Stefanović, Dragan Đilas, Boško Obradović, Janko Veselinović, Zoran Lutovac.

Oni su stajali okrenuti ka okupljenim demonstrantima i tako branili da neko eventualno uđe u zgradu.

Marinika Tepić, lider Saveza za Srbiju, Dragan Đilas, kao i Borko Obradović stoje okrenuti ka okupljenim demonstrantima i tako brane da neko uđe u zgradu RTS-a-Foto: Marko Jovanović

Ulaz iz Takovske ulice bio je ograđen trakom, kao i stepenište koje vodi ka ulazu iz Aberdareve ulice.

Đilas je kazao novinarima da građani zahtevaju da se mediji oslobode i da je neophodno da vlast prestane da pokušava da deli narod.

- Nepohpodno je da vlast shvati da ne može da ne razgovara sa svojim građanima - rekao je Đilas i pozvao građane da polože cveće na ulaz RTS-a za nastradale novinare u bombardovanju.

Foto: Marko Jovanović

Učesnicima je podeljeno cveće, kao i sveće, koje će biti upaljene za pokoj duše za sve nastradale tokom NATO bombardovanja, a mnogi su upalili sveće za poginule novinare, ali i za, kako je rečeno "skidanje medijskog mraka jednom zauvek".

Posle toga je počeo "Dnevnik slobodne Srbije".

Učesnicima je podeljeno cveće, kao i sveće, koje će biti upaljene za pokoj duše za sve nastradale tokom NATO bombardovanja-Foto: Marko Jovanović

U "živom programu dnevnika" ispred zgrade RTS-a okupljenima su se obratili Krsta Tomković, Stefan Simić i Uroš Savić, koji su bili privedeni tokom prošlonedeljnih protesta u Beogradu, kada su demonstranti upali u zgradu RTS-a.

Posle završetka "Dnevnika slobodne Srbije" učesnici protesta su se uputili do zgrade Vrhovnog kasacionog suda kako bi podržali građane zadužene u švajcarskim francima koji štrajkuju glađu ispred te institucije.

Kada su stigli ispred, demonstranti su počeli da skandiraju "Gotov je", a sa razglasa je puštana pesma Đorđa Balaševića, "Živeti slobodno". Njima se obratila i jedna od građanki koja ispred Kasacionog suda štrajkuje glađu zbog kredita uzetog u švajcarskim francima. Nakon toga, jedna od organizatorki protesta, Jelena Anasonović, poručila je građanima da se vide sledeće subote, na istom mestu u isto vreme, posle čega su demonstranti polako krenuli da se razilaze.

PRVI PROTESTI U BEOGRADU POSLE PROŠLONEDELJNOG UPADA DELA DEMONSTRANATA U ZGRADU RTS-A

Podsetimo, tokom protesta 16. marta demonstranti su, predvođeni opozicionim liderom Boškom Obradovićem, upali u zgradu RTS i tražili gostovanje u informativnom programu kako bi izneli zahteve onih koji protestuju od decembra prošle godine.

Upad u RTS tokom prošlonedeljnih protesta "Jedan od pet miliona"-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

U nedelju 17. marta Savez za Srbiju je organizovao protest ispred Predsedništva Srbije tokom održavanja konferencije za novinare predsednika Srbije Aleksandra Vučića kada je probijena metalna zaštitna ograda postavljena oko zgrade i kada se dogodio veći broj incidenata.

Video: Demonstranti upali u zgradu RTS- a

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    23. mart 2019 | 18:17

    SAMO MIRNO NEKA SETAJU I ONDA JE TO DEMOKRATIJA!!!!! DIVLJASTVO NAM NETREBA!!

  • Lola

    23. mart 2019 | 19:38

    Roditelji ne dozvolite da zloupotrebljavaju vašu decu i zavode ih praznim parolama. Ne dajte da oni popunjavaju broj tzv demonstranata.

  • Kiki

    23. mart 2019 | 20:04

    Setajte do Kosova ako imate...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA