≫ 

Predstavnici SzS-a pokušali upad u Skupštinu grada, žene iz gradske uprave ih sprečile: Pretnje šamarima, intervenisala Hitna pomoć, nasilni protest završen ispred REM-a (FOTO) (VIDEO)

Ispred zgrade Gradske uprave Beograda za 10 sati bila je najavljena konferencija za novinare SzS, o, kako su najavili, sprečavanju projekata koje grad planira

  • 99

Sednica Saveta za ravnopravnost u Skupštini grada prekinuta je nakon što su lideri Saveza za Srbiju pokušali nasilno da uđu u zgradu Starog dvora.

Ispred Starog dvora bili su lideri SzS Boško Obradović, Nikola Jovanović, Marko Bastać, Janko Veselinović, Borko Stefanović, gde je u 10 sati trebalo organizuju konferenciju za novinare, o, kako su najavili, sprečavanju projekata koje grad planira.

14:35 - POSLANICE SNS: ONO ŠTO SE DESILO JE SKANDALOZNO

Potpredsednica Glavnog odbora Srpske napredne stranke Marija Obradović na današnjoj konferenciji je rekla da je incident ispred Skupštine grada pokazao da je SNS bila u pravu kada su govorili da opozicija neće stati sa nasiljem, jer je agresija njihov politički program.

14:30 - PALMA OSUDIO NAPAD NA ŽENE

-  Država više ne sme tolerisati maltretiranje naroda, zaposlenih u institucijama, bahato vređanje novinara i napade na žene od strane siledžija iz redova opozicije - upozorio je on i dodao da su opoziciji smetali čak i radnici koji rade na rekonstrukciji Trga, saobraćajni znaci i bezbednosne ograde.

13:15 - OVO SU ŽENE KOJE SU SPREČILE DA OBRADOVIĆ UĐE U SKUPŠTINU

- Beskrajno hvala ženama za lekciju održanoj Srbiji, za osmehe koje su imali kada su ljude koje su predvođene fašistom isterale iz skupštine grada. Andrea, Maša i Nataša, tri devojke, žene isterale su fašistu iz Skupštine grada, gde nije ni smeo da bude - podvukao je ranije Vučić.

12:55 - PREMIJERKA PORUČILA: GRAĐNID A NE BRINU, VLADA ČE SAČUVATI MIR

- U trenutku kada imamo regionalni samit i goste iz regiona, cele Evrope i celog sveta, više od 4.000 učenika, oni na taj dan žele da pokažu taj lik Srbije. To je njima na čast - poručila je Brnabić i dodala da će Vlada Srbije sačuvati mir i bezbednost i umeće da odbrani demokratsku volju građana.

12:50 - DVE ŽENE PREBAČENE U URGENTNI CENTAR

Dvema ženama pozlilo je danas prilikom pokušaja predstavnika Saveza za Srbiju da uđu u zgradu Starog dvora i one su prebačene u Urgentni centar, saznaje Tanjug.

Jedna od njih, Ðurđina Ljubenović (69) prebačela je u Urgentni centar sa hipertenzivnom krizom.

Takođe, u bolnicu je prevezena i Svetlana Tašljarević (61) zbog bola u grudima.

12:30 - "BEOGRAD PUT" UKLONIO OGRADE ISPRED REM-A

Ograde koje je opozicija u znak protesta ostavila ispred grade REM-a, zaposleni u JKP "Beograd put" ubrzo su uklonile.

12:00 - VANREDNO OBRAĆANJE ALEKSANDRA VUČIĆA

Pozivam građane Srbije da ne brinu zbog poslednjeg fašističkog upada Boška Obradovića u Skupštinu grada - rekao je Vučić na početku obraćanja.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Želeo sam da se zahvalim našim ženama koje su uspele da odbrane Skupštinu od Boška Obradovića, stale su u odbranu svoje zemlje, zaslužuju divljenje i to je najlepša slika Srbije.

12:20 -  SPS OSUDIO POKUŠAJ UPADA

Lider SPS Ivica Dačić najoštrije je osudio nasilje pristalica Saveza za Srbiju.

11.55 - OPOZICIJA DOŠLA ISPRED REM-a

Kako su ranije najavile, zaštitne ograde koje su odneli sa Trga republike na kom se odvija druga faza rekonstrukcije, doneli su ispred Saveta Regulatornog tela za elektronske medije REM-a.

Boško Obradović je rekao da su ispred Skupštine grada naišli na nedolično ponašanje zaposlenih, koji nisu u stanju da prime običan zahtev za prijem gradonačelniku Beograda.

- Doživeli smo krajnje nedolično ponašanje i poniženje. One su naterane, prisiljene, ucenje da rade neprimerene i nedolične stvari, da pokušavaju da isceniraju nasilje - rekao je on i pitao da li je gradonačelnik Zoran Radojičić uopšte na poslu, postavio pitanje zašto se razara gradsko jezgro i zašto se zatvaraju Plato ispred Filozofskog fakulteta i Kolarčeva i pretpostavio da je to zbog protesta "1 od 5 miliona" koji su tu održavaju.

Obradović kaže da su došli pred REM jer je i to "mesto zločina", "“epicentar medijskog zla koje se danas dešava u Srbiji” i dodao da su ih blokirali , jer onaj koji treba da se rekonstruiše nije Grad Beograd, niti gradsko jezgro, već REM, jer dozvoljava neobjektivno informisanje i medijski mrak i nasilnički obračun sa svima koji drugačije misle.

- Mi smo zato došli do Kolarčeve i skinuli sve ograde koje su tu stajale, kao što su opozicionira na čelu sa patrijarhom Pavlom probili Kolarčevu ulicu 1997. godine tako smo i mi sada probili ove kordone i oslobodili Kolarčevu za normalan saobraćaj. Mi samo tražimo slobodu medija i slobodne izbore, zar je to mnogo? - pitao je predsedavajući savezom i dodao da neće odustati dok ne oslobe Srbiju.

11:30: SzS KRENULI KA TRGU REPUBLIKE

Oni su zatražili da im se obrati gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, a posle razmene ružnih reči, meteža i živog zida žena zaposlenih u Skupštini, predstavnci SzS i okupljeni građani uputili su se ka Trgu republike.

Printskrin: Telegraf.rs

Kako su rekli, tamo su se uputili kako bi uklonili "nelegalne ograde" "nelegalnih radova".

10:40 - ŽENE BRANE SKUPŠTINU

Umesto toga, pojavile su se žene koje su učestovale na sastanku Saveta sprečavaju predstavnike opozicije da uđu u zgradu, javlja izveštač Tanjuga. Neke od njih su u jednom momentu sele na stepenice ispred Starog dvora.

Printskrin

Zaposlene u Skupštini Bošku Obradoviću i okupljenima uzvikuju: "fašisti, fašisti" i "stop nasilje". Okupljeni domonstranti skandirali su "Onesvesti se!", na šta su im žene okupljene ispred skupštine uzvratile sa "Sram vas bilo!" i "Ovo je vaš obraz".

U jednom momentu Miloš Pavlović, odbornik stranke Vuka Jeremića u gradskoj Skupštini, zamahnuo je i rukom ka jednoj od zaposlenih u gradskoj upravi.

Ispred ulaza u Skupštinu grada nalazi se i vozilo hitne pomoći.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Jednoj od žena je pozlilo, zbog čega je morala da interveniše ekipa Hitne pomoći. Okupljene žene tvrdile su da je pozlilo jednoj starijoj ženi, jer joj je navodno Bastać uperio megafon u uvo, zbog cega se onesvestila.

Takođe, pozlilo je još dvema učesnicama sastanka, prenele su njihove koleginice.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Jedan od lidera SzS i šef odbornika u Skupštini grada Nikola Jovanović rekao je da je ušao u Stari dvor i da je razgovarao sa predstavnicima Gradske uprave i pitao da li je gradonačelnik na radnom mestu, jer kao odbornih želi da razgovara sa njim.

Kaže da je dobio obećanje da će gradonačelnik izaći i obratiti se okupljenima.

Takođe, tvrdi i da je video zamenika gradonačelnika Gorana Vesića u zgradi, koji je “poslao žene da brane zgradu Starog dvora”.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Marko Bastać rekao je da nisu najavili dolazak ispred Starog dvora, ali da on kao predsednik opštine Stari grad i gradski odbornik svakog trenutka ima pravo da razgovara sa gradonačelnikom Beograda.

- Želimo da se prekinu nelegalni radovi u centrru grada i zahtevamo hitno razrešenje zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, jer je očigledno da je kidnapovao Zorana Radojičića - rekao je Bastać i pozvao sve ljude na Trga republike da mu se pridruže u šetnji ka "nelegalnim radovima" koji se Vesićevom samovoljom dešavaju u centu grada i zagorčavaju život Beograđanima.

On je građane pozvao da uklone "nelegalne" ograde koje blokiraju gradske ulice i da ih odnesu ispred REM-a.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA