Bivši francuski diplomata o do sada nepoznatim detaljima iz Rambujea: Ko je minirao pregovore, a ko dao zeleno svetlo za bombardovanje Srbije

Cilj bombardovanja nije bilo nezavisno Kosovo, bilo bi bolje da je to moglo da se izbegne - kaže Iber Vedrin, koji je sa tadašnjim britanskim kolegom Robinom Kukom kopresedavao neuspešnim pregovorima u Rambujeu

  • 7

Iber Vedrin, bivši šef francuske diplomatije iz vremena kada je ta zemlja učestvovala u bombardovanju Srbije i SRJ, izjavio je da je ta akcija bila neizbežna kako bi se neutralisali srpski vojni ciljevi i sprečilo delovanje srpskih bezbednosnih snaga na Kosovu, a da su konačnu odluku o tome "razumele ili odobrile sve zemlje NATO, sve zemlje EU, svi susedi Srbije".

- Cilj bombardovanja nije bilo nezavisno Kosovo. Bilo bi bolje da je to moglo da se izbegne - kaže u intervjuu za "Večernje novosti" Vedrin, koji je sa tadašnjim britanskim kolegom Robinom Kukom kopresedavao neuspešnim pregovorima u Rambujeu.

Kako podsećaju "Novosti", Vedrin je kasnije izjavljivao da su mu ti pregovori predstavljali veliku frustraciju, kao i da je njihovom neuspehu doprineo i otvoren proalbanski stav tadašnje američke državne sekretarke Medlin Olbrajt.

Na konstataciju beogradskog dnevnika da bombardovanje nije rešilo problem na Kosovu i da i dalje nije nezavisno za veliki deo međunarodne zajednice, Vedrin je rekao da je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost 2008. i da ga sada priznaje 110 zemalja članica UN.

Vedrin je izjavljivao da su mu pregovori u Rambujeu predstavljali veliku frustraciju, kao i da je njihovom neuspehu doprineo proalbanski stav Medlin Olbrajt-Foto: Profimedia/AFP

- Mislim da morate da priznate tu realnost i da se projektujete u budućnost - izjavio je bivši francuski ministar, koji je sada geopolitički analitičar, savetnik i publicista.

On je izjavio da je način na koji se danas tretiraju Srbi na KiM neprihvatljiv.

- Svestan sam toga. To je jednako za žaljenje kao i ono što je ranije činjeno Albancima na Kosovu...I američki Stejt department je zabrinut zbog toga - kaže Vedrin.

Na podsećanje lista da su Srbi bili veoma razočarani zbog učešća starog saveznika Francuske u napadu NATO i na pitanje da li je možda moglo da bude drugačije, Vedrin je rekao da savezništvo dve zemlje datira još od početka 20. veka, "ali u veoma drugačijem kontekstu", dodajući da su "konačnu odluku o upotrebi vojne sile razumele ili odobrile sve zemlje NATO, sve zemlje EU, svi susedi Srbije".

Video: Nikad objavljen snimak bombardovanja Generalštaba: Marijana je sve snimila s 200 metara udaljenosti

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Микс

    14. april 2019 | 11:45

    Француска нам никада није била савезник, своје услуге из Великог рата су редовно наплатили а пружили су је под принудом, плус помоћ екстремистима при атентату и убиству краља Александра у Марсеју...то прави савезници једни другима не раде.

  • misa car

    14. april 2019 | 12:18

    Francuski smrad ,Kosovo nikada nece biti siptararsko ,posle okupacije od strane NATO bice ponovo nase.Svet treba da zna , koje god carstvo je krenulo na nas RASPALO se . (otomansko, nemacko, austrougarsko)

  • Oleg

    14. april 2019 | 12:29

    Ti si, čoveče, dezinformisan! Vi ste šiptare pretvorili u žrtvu, iako su oni zločinci, podmukli, prevrtljivi, pa bi i tvoju naciju zarad svojih interesa stavili pod nož.Da znate šta je sramota, pokrili bi ste se po glavi, i ne bi naknadno opravdavali svoje zločine i gadosti koje ste činili srbima i onima koji su se borili protiv zločinaca-šiptara.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA