NOVI SKANDAL: Aćif-efendija među znamenitim Bošnjacima u Novom Pazaru! (VIDEO)

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić oglasio se povodom nove provokacije vezane za Aćif-efendiju, i poručio da će "država odlučno reagovati i na ovu novu provokaciju"

  • 4

U glavnoj kancelariji Bošnjačkog nacionalnog veća u Novom Pazaru otvorena je izložba portreta znamenitih Bošnjaka, a među njima se nalazi i portret Aćif-efendije Hadžiahmetovića, saradnika nemačkih nacista koji je streljan posle rata, kao i Alije Izetbegovića.

Izložba je organizovana u sklopu proglašenja 2012. godinom bošnjačkog kulturnog nasleđa u Republici Srbiji, a na njoj su predstavljena 23 portreta znamenitih Bošnjaka koji su živeli u ovom kraju od 1180. do 2007. godine.

Predsednik BNV u tehničkom mandatu Esad Džudžević rekao je da ove 23 ličnosti iz hiljadugodišnje bošnjačke istorije nisu nikada nikoga napadale.

- Tako je bilo od našeg časnog čukundeda Kulin Bana, moćnog vladara Bosne sa kraja 12. veka preko čestitog Husein-bega Gradaščevića, pa do Hazreti Alije Izetbegovića, koji je na kraju 20. veka dao pečat toj našoj hiljadugodišnjoj istoriji. Mi danas nemamo potrebu da njih branimo niti da ih rehabilitujemo, niti je to naša nadležnost, nego oni snagom svoje ličnosti i dela brane nas od onih koji nas ne vole i jedva podnose - rekao je Džudžević.

Pored već pomenutog Aćif-efendije, izloženi su i portreti Alije Izetbegovića, kao i Bana Kulina, Huseina Gradaščevića, Kadije Gluhavičkog, Isa-beg Ishakovića, Husein-paše Boljanića, Mehmed-šejh Užičanina, Ahmed Gurbi-babe, Mehmed Vehbi Šemsikadića, Mehmet Šakir Kurtćehajića, Ali-paše Gusinjskog, Šemsi-paše Biševca, Mehmed-paše Bajrovića, Jusufa Mehonjića, Avda Međedovića, Hasana Zvizdića, Ferhad-bega Drage, Ćamila Sijarića, Rifata Burdžovića, Murata ef. Šećeragića, Ejupa Mušovića i Huseina Bašića.

Uprkos negodovanju javnosti u Srbiji, izložen je i portret Aćifa Hadžiahmetovića (1887-1945), poznatog kao Aćif-efendija. Reč je o čoveku kog je u aprilu 1941. godine komanda nemačke vojske postavila na čelnu funkciju u Novom Pazaru i koji je odgovoran za proterivanje pazarskih jevreja i likvidaciju desetine hiljada Srba.

Povodom otvaranja izložbe, juče se ponovo oglasio i potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, koji je poručio da će država odlučno odgovoriti na novu provokaciju.

(D. Z. / Izvor: Pres)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuk Mujovic

    18. avgust 2012 | 22:08

    Nisam siguran da bi komunisti streljali nekoga ko se borio protiv JVUO-a, ali dobro. Trebalo bi celu stvar bolje ispitati pa coveka rehabilitovati ili ne. Ipak, nije primereno velicati fasistu.

  • Emir NP

    18. avgust 2012 | 12:30

    Kako vas nije sramota?Mi za razliku od vas ne krojimo istoriju kako nama odgovara,mi se drzimo cinjenica.Acif efendija je heroj koji je grad spasio od chetnika,a nije protero nijednog postenog srbina,sram vas bilo.Sluzite se argumentima,a ne glupostima velikosrpskim.

  • beskoni

    18. avgust 2012 | 13:47

    Manite se vi ove ratno-huskacke politike dobro znate koliko su mediji 90-tih doprineli onoj katastrofi.Zar se nikad opametit necete?.I opasno je uporedjivat Acif Efendiju covjeka koji je odbranio i srbe i muslimane od cetnika sa monstrumom Drazom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA