Makedonija priznala Kosovo da bi se približila zapadu: Reakcija Dačića na prvu poruku Pendarovskog

Time su pokazali da njihova strateška orjentacija nije razumevanje problema sa kojima se Srbija suočava - naglasio je on

  • 12

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da je Severna Makedonija priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova samo da bi se približila zapadu i i da "ne stoji argumentacija" novoizabranog predsednika Steve Pendarovskog da je to učinjeno zbog Albanaca koji žive u toj zemlji.

On je za TV Pink komentarišući izjavu novog predsednika Severne Makedonije da su priznali nezavisnost Kosova "saglasno njihovoj strateškoj orjentaciji, ali imjući u vidu i stav građana albanske zajednice koja je druga po brojnosti u Makedoniji", rekao da su to uradili samo zbog strateške orjentacije, a ne zbog Albanaca.

- Ne stoji argumentacija da su priznali Kosovo zbog Albanaca, jer kako to da u Crnoj Gori priznaju Kosovo kada su Srbi druga nacionalna zajednica po brojnosti. Gde je tu princip - rekao je Dačić.

Dačić - Foto: ATA Images

On je naglasio da su sve zemlje iz okruženja koje su priznale Kosovo to učinile da bi se približili zapadu.

- Time su pokazali da njihova strateška orjentacija nije razumevanje problema sa kojima se Srbija suočava - naglasio je on i dodao da je Makedonija bila nekorektna prema Srbiji, jer je Srbija priznala Republiku Makedoniju, iako je to bilo suprotno njenim strateškim opredeljima, a to je prijateljstvo sa Grčkom.

Dodaje da Makedonija to nije dobro vratila, jer je priznala Kosovo, ali da bez obzira na to Srbija nije povukla priznanje i da je zbog toga imala "različite faze u odnosima sa Grčkom".

- Pokazalo se da smo pogrešili, jer se Makedonija sada zove Severna Makedonija. Da smo bili u pravu ostala bi Republika Makedonija - zaključio je Dačić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    7. maj 2019 | 14:31

    Haha vi ste se odrekli Kosova a sad vam kriva Makedonija dokle bre komsije

  • Тодорић

    7. maj 2019 | 13:43

    Да ли су нам Македонци за ишта дужни на територији СТАРЕ СРБИЈЕ,???Нпр за стварање државе које није било...Чији су манастири и цркве ???Е Македонци....син ти забије нож у леђа,до балчака...

  • RICINUS

    7. maj 2019 | 12:18

    Priznali Kosovo jer su banana država

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA