Priština najavljuje žalbu EU protiv Beograda: Albanci besni zbog hapšenja Morine, pa pomenuli Vučića

Abelard Tahiri u pisanom obraćanju javnosti navodi da su nakon hapšenja Tomora Morine u Skoplju, srpske pravosudne vlasti pokrenule krivični postupak protiv osobe sa inicijalima H. M.

  • 40

Ministar pravde u odlazećoj vladi tzv. Kosova, obratiće se Evropskoj uniji povodom, kako kaže, "samovoljnog naloga vlasti u Beogradu za hapšenje građana Kosova".

Abelard Tahiri u pisanom obraćanju javnosti navodi da su nakon hapšenja Tomora Morine u Skoplju, srpske pravosudne vlasti pokrenule krivični postupak protiv osobe sa inicijalima H. M.

- Ni punu nedelju dana nakon pokušaja samovoljnog privođenja našeg građanina Tomora Morine, putem neracionalnih međunarodnih naloga za hapšenje koji potiču iz represivnog Miloševićevog režima, Srbija nastavlja da impresionira s grubim kršenjima ljudskih prava, crtajući presude za naše građane, bez poštovanja bilo kakvih normi i principa međunarodnih konvencija, čiji je ona deo - kaže Tahiri.

Tahiri dodaje da je H. M. poslednji slučaj protiv koje su srpski pravosudni organi sproveli krivični postupak bez njegovog znanja.

Prema Tahiriju, taj slučaj je "u potpunoj suprotnosti sa zakonom, i protiv koga danas postoji opasnost da bude uhapšen ako napušta teritoriju Kosova".

- Pravosudni sistem u Srbiji, predstavlja nastavak istog mentaliteta Miloševićevog režima. Očigledno je da Aleksandar Vučić nije odvojen od Miloševićeve zaostavštine. To su jasni signali da je Srbija daleko od političke stvarnosti, daleko od principa pravde i tako nešto ne može da bude ostavljeno bez adrese - istakao je Tahiri.

- Početkom sledeće nedelje obratiću se institucijama Evropske unije sa zahtevom da se ova neodgovorna praksa srpske države, štetna za pravdu i susedske odnose, jednom zauvek završi - zaključio je Tahiri.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VladimirBK

    1. avgust 2019 | 18:51

    Taci, Haradinaj I ostali celnici Albanaca na Kosovu su ratni zlicinci i to ceo svet zna.

  • Laki

    1. avgust 2019 | 17:59

    Teroristi i treba da budu u zatvoru, sta su drugo ocekivali

  • Nebojsa

    1. avgust 2019 | 18:23

    Pretnje i provokacije su jezik kojim Pristina jedino ume da govori.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA