"Dok Hrvatska slavi, Srbija šalje poruku mira": Vesić o akciji Oluja

Dodao je da je poruka Srbije vrlo jasna i zapitao se gde je nestalo skoro 500.000 Srba iz Hrvatske

  • 6

Dan sećanja na prognane Srbe u Oluji obeležili smo u manastiru Krušedol na jedan dostojanstven način gde je predsednik Aleksandar Vučić poslao poruku pomirenja, ali i naglasio da se Srbija okreće budućnosti iako nikada ne može zaboraviti to što se desilo, rekao je clan Predsedništva SNS-a i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

On je na TV Pink istakao da nijednom svojom rečju Vučić nije uvredio bilo koga posebno ne iz Hrvatske i regiona.

- S druge strane, u Kninu je opet bila proslava koju organizuje predsednica i vlada Hrvatske koja je bila puna izliva nacionalizma i mržnje i gde su se naprosto utrkivali ko će da pošalje otrovniju poruku i ko će više da preti. Pretili su nekom novom Olujom i kada vidite kakvu je ko politiku poslao vidite i kakvu ko politiku na Balkanu vodi. Pokazalo se kakve su prave namere sadašnje hrvatske vlasti, a kakve su naše namere - rekao je Vesić.

Dodao je da je poruka Srbije vrlo jasna i zapitao se gde je nestalo skoro 500.000 Srba iz Hrvatske, da li su oni otišli dobrovoljno ili ih je neko naterao pod bombama i puškama i pretnjama smrću.

- To je najveće etničko čišćenje koje se dogodilo na kraju 20. veka i pitanje je da li će ikada i ko da odgovara zbog toga, jer do sada niko nije odgovarao. I sada se još slavi i ne mogu da razumem da u državi koja je clanica EU predsednica žali što nije učestvovala u operaciji čišćenja i nije ubijala Srbe - rekao je Vesić i dodao da Srbija i u takvom ludilu šalje poruku pomirenja i saradnje.

Podsetio je da predsednik Aleksandar Vučić vodi konstruktivnu politiku i da je Srbija u mnogim krizama na Balkanu dala svoj doprinos miru.

Oluja, hrvatska, izbeglice, rat u Hrvatskoj Izbegličke kolone u akciji "Oluja" - Foto: Profimedia

Prema njegovim rečima, Hrvatska je jedna od država koja je nastala na tlu bivše Jugoslavije, a koja svoj nacinalni identitet gradi na mržnji prema Srbima.

- Mi kao država moramo tome da se suprotstavimo, a to možemo samo jedinstvom svih Srba. Važnu ulogu u tome ima predsednik Aleksandar Vučić. Ranije se taj datum u Srbiji i nije posebno obeležavao i kao da se nekako krio, pa se sve završavalo liturgijom u Crkvi Svetog Marka - kaže Vesić.

Naglasio je da je tek Aleksandar Vučić kao predsednik vlade predložio da se uvede Dan sećanja na prognane Srbe i da taj dan dostojanstveno obeležavamo kako nam se ne bi nikad tako nešto ponovilo.

Podsetio je da predstavnici Srba iz čitavog regiona dolaze na obeležavanje ovog dana, te da se na taj način manifestuje jedinstvo i da svi Srbi, bez obzira gde žive, imaju zaštitu svoje matične države.

Ta jedinstvena politika je, kaže Vesić, najbolja odbrana za naš narod.

Zato je, kako je naglasio, važno da Srbija bude snažna država što, navodi, ona i jeste zahvaljujući politici Aleksandra Vučića.

- Mi smo postali ponovo najjača vojna sila na Balkanu, ali smo ponovo, zahvaljujući Aleksandru Vučiću, veoma uticajni u međunarodnim odnosima, a to je preduslov da možemo da odbranimo interese i da zaštitimo svakog Srbina, bez obzira gde živi -  rekao je Vesić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    6. avgust 2019 | 14:03

    Nije ih nikad trebalo primiti u Evropsku Uniju sve dok slave oluju i veličaju zločince

  • Jaibog

    6. avgust 2019 | 14:51

    A briga EUa za srbe...

  • MRZNJA I GENOCID

    6. avgust 2019 | 14:50

    Hrvatska predsednica juce je rekla da je Hrvatska puno toga oprostila. Sada traze da im se Srbija izvini i valjda da plati i reparacije za pokolj svoga naroda. Znaci Srbija treba da se izvini za dva miliona poklanih Srba, za vise od pola miliona prognanih Srba, za svo to mucenje i za svu tu patnju koju ste vi uradili prema jednim narodom? Srbija treba da se izvini izvrsiocima genocida za genocid izvrsen nad srpskim narodom? Oprostili ste da, " oprostili " ste najmonstruoznije moguce za manje od 100 godina dva miliona Srba od zivota. Ko je zaista trebao oprostiti? Kad je sa " srbosjekom ", poklano vise od 1 200 000 ( milion i dvesta hiljada ) Srba, kad su drali zive ljude , kad su na najgroznije moguce nacine ubijali malu decu i novorodjencadi, kad su Srbe zive spaljivali , samo zato sto su Srbi , a za to niko nikada nije odgovarao valjda bilo im je dobro. Sta jos zele nije mi jasno? Da istrebe i uniste i Srbe koji zive u Srbiji? Istina je jedna. Desio se stravican genocid i za to niko nije odgovarao. Sta se sve Srbima desavalo pre 20tak godina? Ubijani su na isti nacin kao pre 70 godina i opet za to niko nije odgovarao. Jel ste ovako " oprostili "?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA