• 11

Joksimović o pozivu koji je Mogerini uputila Prištini: To je kršenje principa i dogovorenog formata

Odluka je doneta uz direktno protivljenje najmanje jedne države članice EU, čime je izraženo nepoštovanje država članica koje ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost KiM - ocenila je Joksimović

  • 11

Poziv koji je odlazeća Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini uputila Prištini za učešće na neformalnom sastanku šefova diplomatija EU (GIMNIH) predstavlja tendencioznu političku odluku, izjavila je danas ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

- Ova odluka pritom je doneta uz direktno protivljenje najmanje jedne države članice EU, čime je izraženo nepoštovanje država članica koje ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije - ocenila je Joksimović na pitanje Tanjuga da prokomentariše poziv koji je Mogerini uputila Prištini.

Ona je ocenila da se jednostranom političkom odlukom Federike Mogerini flagrantno krši dogovor iz dijaloga o regionalnom predstavljanju po kome predstavnici Prištine mogu učestvovati samo na regionalnim skupovima.

Federika Mogerini

Foto: EC - Audiovisual Service/Lukasz Kobus

- Odlukom Mogerini uspostavljen je ciljani presedan u odnosu na važeću praksu da se na sastanke Gimnih pozivaju isključivo predstavnici zemalja kandidata za članstvo u EU i takva praksa primenjivana je od osnivanja EU do danas. Na ovaj način se zemlje kandidati stavljaju u nejednak i neravnomeran položaj i svesno se odstupa od pravila da u procesu proširenja svako treba da napreduje u skladu sa individualnim zaslugama - istakla je Joksimović.

Prema njenim rečima, umesto da bude sankcionisana za svoje nekonstruktivno ponašanje, Prištini se daje povlašćeni status u odnosu na druge u regionu, a posebno zemlje koje su dosledno ispunile uslove za sticanje statusa kandidata za članstvo.

- Očekujemo da novi Visoki predstavnik EU Borel neće prihvatiti ovakvu praksu, a Srbija će adekvatno reagovati kada Borel stupi na dužnost kako bi se navedena situacija razjasnila sa predstavnicima nove EU administracije - istakla je Joksimović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Milorad Vujicic

    Joksimovicka je promasena investicija.Ruske i Kineske baze odmah na kosovo i celu Srbiju,isto i u RS-u.H I T N O

  • топлистанадреалиста

    Спрдачина!! Спрдају се људи са народом!!!

  • mihailovic

    KO VAS TERA DA UCESTVUJETE U PREGOVORIMA SA ALBANSKIM TERORISTIMA I NATO EU OKUPATOROM JUZNE SRBIJE KOSOVO I METOHIJE ? DA LI VAM TO DOZVOLJAVA POSTOJECI USTAV SRBIJE ? NE ! POSTOJECI USTAV SRBIJE JE JASAN :KOSOVO I METOHIJA JE NEOTUDJIVI DEO DRZAVE SRBIJE !, SAD STO VI VODITE OD 2012-2019 OVAKVE NELEGALNE ,NEUSTAVNE PREGOVORE TO JE STVAR USTAVNOG SUDA I SUDIJA TOG SUDA KOJI CUTI PO NAREDJENJU VASE VLADE SRBIJE PRETPOSTAVLJAM.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima