≫ 

Porazgovaraću sa njim o tome: Dačić progovorio o Palminom predlogu i kandidaturi za premijera

Pojašnjava da je Marković rekao ono što se od svih stranaka uvek očekuje da imaju svoje kandidate kada izlaze na izbore

  • 2
Ivica Dacic Foto: Tanjug/Tanja Valič

Potpredsednik Vlade Srbije i šef srpske diplomatije, Ivica Dačić, izjavio je danas da je prerano govoriti o kandidatima za premijera SPS na predstojećim izborim, te da po pravilu mesto mandatara pripada stranci koja osvoji najviše glasova.

Komentarišući raniju izjavu predsednika Jedinstvene Srbije, stranke koja je tradicionalno u koaliciji sa SPS, Dragana Markovića Palme, da će kandidat za mandatara te koalicije na predstojećim izborima biti predsednik SPS, Dačić ističe da to nije bilo usmereno protiv bilo koga, ali je u šali dodao da će, svakako, sa njim morati da porazgovara o tome.

Pojašnjava da je Marković rekao ono što se od svih stranaka uvek očekuje da imaju svoje kandidate kada izlaze na izbore.

- Da rasčistimo. Mi smo uvek imali kandidate kada smo nastupali na izborima i normalno je da svoje predloge iznesete pred javnost. Nismo mi naivni da smatramo da ćemo da osvojimo najveći broj glasova. Ona stranka koja osvoji najveći broj imaće mandatara - rekao je Dačić u izjavi za Prvu TV.

"OD DECEMBRA INTENZIVNIJI RAZGOVORI O KOSOVU I METOHIIJI"

Nije realno očekivati neke velike napretke u dijalogu Beograda i Prištine, ali bi od decembra mogli da počnu malo intenzivniji razgovori, izjavio je prvi potpredsednik vlade i šef diplomatije Ivica Dačić, koji se u utorak na Bledu sastao sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Metju Palmerom.

Dačić je za televiziju Prva rekao da očekuje da će SAD izvršiti dodatni pritisak na novu prištinsku vladu da ukine takse i tako stvori uslove za nastavak dijaloga.

Sa Palmerom je, kaže, najviše razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine.

- Njihova su očekivanja da će ti razgovori biti intenzivirani. Čeka nas jedan period tranzicije u EU, od Federike Mogerini ka Đozepu Borelju, a posle su izbori u Srbiji - podsetio je ministar.

Podsetio je i da je Palmer dugo godina prisutan na Balkanu, te pojasio da on ostaje na funkciji zamenika pomoćnika državnog sekretara, a biće zadužen i za region Zapadnog Balkana.

Palmer ga je, ističe, informisao o svojim prioritetima koji nisu vezani samo za dijalog Beograda i Prištine, nego i za BiH, kao i za pitanje da li će Severna Makedonija i Albanija otvoriti pretpristupne pregovore.

Ivica Dacic Ivica Dačić - Foto: Tanjug/Tanja Valič

"MEDIJI SU SKRATILI MOJU IZJAVU UPUĆENU PALMERU"

Dačić je pojasnio i svoju izjavu kada je Palmeru u šaljivom tonu rekao da od njega ne očekuje ništa, ali da očekuje od njegove supruge koja je Beograđanka.

Neki mediji su, kaže Dačić, tu njegovu izjavu skratili pa je ona kao takva na društvenim mrežama karikirana tako da se može steći utisak da je njegova namera bila da napravi neku neumesnu primedbu.

- Naprotiv. Rekao sam da očekujemo od njegove supruge više zato što je rođena u Beogradu, a kod nas postoji izreka da si "ti odante, odakle ti je supruga'' - precizirao je Dačić napominjući da taj deo njegove izjave mediji nisu objavili.

Upitan kakva je bila reakcija Palmera na tu njegovu šalu, Dačić je rekao da se samo nasmejao.

Ne razume, kazao je, zašto su neki mediji skratili tu njegovu izjavu i time izmenili njen smisao.

Ukazao je da ne misli da je prednost Srbije to što je Palmerova žena Beograđanka.

- On (Palmer) će morati sada da se dokazuje da nije pristrasan, odnosno da nije na našoj strani. Očekujem da Beograđanka uradi nešto - rekao je Dačić.

Upitan o još jednoj u nizu nezgoda ezgodi koja je zadesila njegov avion na putu ka Sloveniji i da li će ubuduće promeniti prevozno sredstvo, ministar kaže da generalno voli taj avion jer je njime leteo u mnoge zemlje, pre svega zemlje Afrike i Kariba, da bi neke od njih povukle priznanje tzv. Kosova.

- Nije bilo prijatno - rekao je Dačić i dodao da je to bio prvi put da avion u kojem se nalazi pogodi grom.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BG 1

    4. septembar 2019 | 10:02

    Dogovorite se što pre jer je Palmin predlog vredan pažnje a u interesu naroda RSrbije.

  • Mira😇

    4. septembar 2019 | 21:48

    Ivice pravi si politicar i zasluzujes takvo mesto a za Srbiju je pod hitno bitna cvrsta volja da se spasi sto se spasiti moze od zla koje traje dugo a Palma je dobro to rekao

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA