• 10

Analitičari o angažovanju SAD u politici EU: Amerika dovršava posao koji je započela Evropska unija?

Prema pisanju pojedinih medija u regionu, Vašington nastoji da primora EU da ispadne iz igre i da tako preuzme rešavanje kosovskog pitanja

  • 10

Izjava američkog diplomate Metjua Palmera da je EU načinila istorijsku grešku što nije otvorila pregovore sa Skopljem i Tiranom mnoge je navela na pitanje šta SAD imaju sa evrointegracijama i politikom Unije, ali za analitičare ona i nije bila neko preterano iznenađenje, kakav god motiv da stoji iza toga.
Sve direktnije angažovanje SAD u politici EU doskorašnja generalna sekretarka Evropskog pokreta Suzana Grubješić vidi kao nastojanje Vašingtona da završi posao koji je započela EU - da se nastavi dijalog Beograda i Prištine i postigne dugoročno kompromisno rešenje kosovskog pitanja.

Prema pisanju pojedinih medija u regionu, Vašington nastoji da primora EU da ispadne iz igre i da tako preuzme rešavanje kosovskog pitanja, ne zato što mu je sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine suštinski važan, već što je to prilika da predsednik Donald Tramp u borbi za reizbor dobije svoj "Dejton".
Grubješić smatra da, iako do sada nije bilo govora o promeni formata pregovora, činjenica da su SAD delegirale dva specijalna izaslanika za Zapadni Balkan (Metjua Palmera i Ričarda Grenela), govori da Vašington nastoji da pomogne EU, da podrži sve dosadašnje napore i dovrši posao koji je počela Unija.

Snežana Grubješić

Suzana Grubješić - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ona takođe smatra da Trampu, u trci za drugi predsednički mandat, ''ne bi bilo zgoreg'' da ima neki spoljnopolitički uspeh, makar i na Zapadnom Balkanu.
Saglasna je sa ocenom Palmera da je Evropski savet pogrešio odlažući početak pregovora o pristupanju EU Severnoj Makedoniji i Albaniji, i dodaje:
- Da li je istorijska, to će se vrlo brzo pokazati, jer šansa da se ispravi postoji, možda već na samitu u Zagrebu, u maju sledeće godine.
Dodaje da na taj način jeste poslata loša poruka regionu i da se time potkopavaju napori dva američka izaslanika, kao i da opada entuzijazam za postizanje kompromisa jer je, kaže, nejasna perspektiva članstva.
- Glavna poluga koju je imala EU, i nadam se da je još uvek ima na Zapadnom Balkanu, jeste obećanje članstva. To je svim zemljama EU čvrsto obećano na Samitu u Solunu još 2003.godine. Ako se nešto u međuvremenu promenilo, a nadam se da nije, potrebno je reći svim zemljama u regionu da li imaju ili ne perspektivu članstva - kazala je Grubješić.

Izazovi i perspektive procesa normalizacije odnosa izmedju Beograda i Pristine

Dragan Đukanović - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Profesor Fakulteta političkih nauka i predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Ðukanović smatra da će SAD insistirati da EU zemljama, koje su rešile probleme, da neku vrstu podsticaja na polju evrointegracija.
- SAD će svakako probati da se na neki način izbore da pojedine države Zapadnog Balkana ubrzaju evropski put, posebno one koje su otklonile probleme sa susedima poput Severne Makedonije - rekao je Ðukanović za Tanjug.
Ðukanović kaže da će Vašington pokušati da utiče na Francusku ili na Holandiju da se ubrza proces evrointegracija Severne Makedonije i Albanije i da do promene stava EU dođe još u martu ili tokom hrvatskog predsedavanja i najavljenog samita u maju.
- Očekujem da će SAD uticati na EU da da vrstu podsticaja državama regiona kako bi se stvorio povoljan ambijent da zemlje, koje reše određene probleme, budu nagrađene u procesu EU integracija - naveo je Ðukanović.
Ocenio je da se to moglo videti iz jučerašnjeg Palmerovog govora posle razgovora sa Aleksandrom Vučićem, koji je, kako kaže, suštinski bio vezan za izostanak odluke o otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, a ne, pre svega, za dijalog Beograda i Prištine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad Vujicic

    Amerika nemoze dovrsiti nista bez nas i bez UN.

  • Pravi Analitičar

    Od te rabote nema ništa.

  • mihailovic

    I Amerikanci i EU poceli su NATO EU bombardovanjem Srbije 78 dana i noci pa potom vojno okupirali 1999-2019 i jos uvek.Unapred postavili ambasade u Pristini time pokusavaju da legalizuju albansku OVK drzavu na tlu juzne Srije Kosovo i Metohije.Aktivno od 1999-2019 i jos uvek EU i Amerika lobira u UN i u EU nezavisnost albanske OVK drzave na tlu juzne Srbije Kosovo i Metohije. I sta sada da Srbija OCEKUJE ? Resavanje Nato EU vojno okupirane juzne Srbije Kosovo i Metohije resava na isti nacin kako je NATO i EU dosao u juznu Srbiju,okupator juzne Srbije i resava se jedino Kineskom i Ruskom vojnom silom.Ko to nece da razume razumece !

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima