• 42

1999. je leteo iznad zapaljenog Beograda na sastanak s Miloševićem: Malo poznati detalji o Lukašenku

Predsednik Belorusije će 2. i 3. decembra boraviti u dvodnevnoj poseti našoj zemlji

  • 42

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko danas stiže u dvodnevnu posetu Srbiji, tokom koje će mu domaćin biti predsednik Aleksandar Vučić.

On je izjavio da će ga sa radošću dočekati, i podsetio da predsednik Belorusije nikada nije bio protiv interesa naše zemlje. Na dobre prijateljske odnose Lukašenka i srpskog naroda podsetio je i novinar Alekander Zimovski, koji je u svojim memoarima opisao kako je 1999. godine, uprkos NATO preporukama da ne putuje u Srbiju, on ipak odlučio da dođe na sastanak sa tadašnjim predsednikom SR Jugoslavije, Slobodanom Miloševićem.

- Lukašenko je bio jedini šef države koji je tokom bombardovanja posetio našu zemlju i time pokazao ljubav prema srpskom narodu. Lukašenko jako dobro poznaje našu poziciju i stanje u Srbiji - izjavio je Vučić prilikom dvodnevne posete Belorusiji u junu ove godine.

Na to je podsetio je i novinar, jedan od nekadašnjih lidera Bel-tele-radiokompanije i voditelj programa "Resonance", Alekander Zimovski, koji je u svojim memoarima opisao svoj let za Beograd tokom vazdušnih napada 1999. godine, gde se našao u pratnji predsednika Lukašenka, koji je iz Minska odletio za Beograd kako bi se sastao sa predsednikom tadašnje SRJ Slobodanom Miloševićem.

- Kada smo poleteli iz Minska, sa čuđenjem i dozom straha smo otkrili padobrane ispod svojih sedišta. Ležali su na mestu na kom su obično smešteni prsluci u avionima. Pravi vojni padobrani, pokazali su nam kako da ih pričvrstimo - priseća se Zimovski.

NATO je i pre poletanja predsedničkog aviona javio da ne može garantovati bezbednost, navedeno je u memoarima, ali se na put ipak krenulo.

Aleksandr Zimovski, Lukašenko, Bombardovanje

Jedan od nekadašnjih lidera Bel-tele-radiokompanije i voditelj programa "Resonance", novinar Alekander Zimovski, opisao je Lukašenkov dolazak u Srbiju tokom bombardovanja 1999. godine-Foto: Privatna arhiva

Sastanak lidera održan je u rezidenciji nedaleko od Beograda. Razgovori predsednika trajali su oko tri sata, dok su se u pozadini čule detonacije, pojačane zvukom sirena.

Predsednik Lukašenko stigao je i da obiđe grad tom prilikom i vidi neke od pogođenih lokacija, naveo je novinar.

- Prilično sablasan prizor kada nema polovine zidova, i kreveta, samo fragmenata neke medicinske opreme, koji vise na ruševinama. Stvarni udar bombe ili rakete izgledao je vrlo depresivno - kaže Zimovski.

Video: Predsednici Rusije i Belorusije izašli na ski stazu

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Milorad Vujicic

    Us pomoc Lukasenka Ruske vojne baze sa najmodernijim naoruzanjem razmjestiti preko cele Srbije.

  • Petar

    Akoje on ispao covek Prema nama, mi Treba da budemo zahvalni I da budemo ijludi njemu.

  • Toni

    Lukasenku smo izgradili fabriku naoruzanja 1986/87 godine kod Lukasenka su svi zaposleni i kod njih ima srednji stalez kriminal je pod kontrolom.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima