≫ 

1999. je leteo iznad zapaljenog Beograda na sastanak s Miloševićem: Malo poznati detalji o Lukašenku

Predsednik Belorusije će 2. i 3. decembra boraviti u dvodnevnoj poseti našoj zemlji

  • 42

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko danas stiže u dvodnevnu posetu Srbiji, tokom koje će mu domaćin biti predsednik Aleksandar Vučić.

On je izjavio da će ga sa radošću dočekati, i podsetio da predsednik Belorusije nikada nije bio protiv interesa naše zemlje. Na dobre prijateljske odnose Lukašenka i srpskog naroda podsetio je i novinar Alekander Zimovski, koji je u svojim memoarima opisao kako je 1999. godine, uprkos NATO preporukama da ne putuje u Srbiju, on ipak odlučio da dođe na sastanak sa tadašnjim predsednikom SR Jugoslavije, Slobodanom Miloševićem.

- Lukašenko je bio jedini šef države koji je tokom bombardovanja posetio našu zemlju i time pokazao ljubav prema srpskom narodu. Lukašenko jako dobro poznaje našu poziciju i stanje u Srbiji - izjavio je Vučić prilikom dvodnevne posete Belorusiji u junu ove godine.

Na to je podsetio je i novinar, jedan od nekadašnjih lidera Bel-tele-radiokompanije i voditelj programa "Resonance", Alekander Zimovski, koji je u svojim memoarima opisao svoj let za Beograd tokom vazdušnih napada 1999. godine, gde se našao u pratnji predsednika Lukašenka, koji je iz Minska odletio za Beograd kako bi se sastao sa predsednikom tadašnje SRJ Slobodanom Miloševićem.

- Kada smo poleteli iz Minska, sa čuđenjem i dozom straha smo otkrili padobrane ispod svojih sedišta. Ležali su na mestu na kom su obično smešteni prsluci u avionima. Pravi vojni padobrani, pokazali su nam kako da ih pričvrstimo - priseća se Zimovski.

NATO je i pre poletanja predsedničkog aviona javio da ne može garantovati bezbednost, navedeno je u memoarima, ali se na put ipak krenulo.

Aleksandr Zimovski, Lukašenko, Bombardovanje Jedan od nekadašnjih lidera Bel-tele-radiokompanije i voditelj programa "Resonance", novinar Alekander Zimovski, opisao je Lukašenkov dolazak u Srbiju tokom bombardovanja 1999. godine-Foto: Privatna arhiva

Sastanak lidera održan je u rezidenciji nedaleko od Beograda. Razgovori predsednika trajali su oko tri sata, dok su se u pozadini čule detonacije, pojačane zvukom sirena.

Predsednik Lukašenko stigao je i da obiđe grad tom prilikom i vidi neke od pogođenih lokacija, naveo je novinar.

- Prilično sablasan prizor kada nema polovine zidova, i kreveta, samo fragmenata neke medicinske opreme, koji vise na ruševinama. Stvarni udar bombe ili rakete izgledao je vrlo depresivno - kaže Zimovski.

Video: Predsednici Rusije i Belorusije izašli na ski stazu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toni

    2. decembar 2019 | 09:51

    Negde sam procitao kako je Gosp, Vucic izjavio da nas nemci nisu bombardovali nemoj tako Vucko procitaj malo vise o tome procitaj izjavu Maas sta je proletos izjavio da smo spravom Srbiju bombardovali samo nije me cudilo sto je Joska Fischer ministar inostranih poslova potpisao bombardovanje jer generali fasisti vode glavnu rec kao i u ameriki.

  • Toni

    2. decembar 2019 | 08:45

    Treba jos pisati o coveku iz istocne nemacke koji je takodje bio za vreme bombardovanja u Beogradu koji se svemu ovome zlu protivio.

  • Zakopavanje sjenke

    2. decembar 2019 | 09:41

    Kako vrijeme odmice sve jasnije se vidi da je Milosevic bio u pravu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA