≫ 

"Ne prihvatamo optužbe u kojima se odgovornost za krizu u Crnoj Gori prebacuje na zvanični Beograd"

Te izjave dolaze kroz izjave najviših državnih funkcionera i kroz organizovanje raznih peticija od strane onih koji su potpisivali peticije protiv srpskog naroda - rekao je Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić

  • 11

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore da mu se uruči protestna nota, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i istakao da je to, imajući u vidu celokupnu situaciju, pokušaj da se nađe alibi za krizu u Crnoj Gori.

- Apsolutno ne prihvatamo optužbe koje dolaze kroz izjave najviših državnih funkcionera i kroz organizovanje raznih peticija od strane onih koji su potpisivali peticije protiv srpskog naroda, a u kojima se odgovornost za krizu u Crnoj Gori prebacuje na zvanični Beograd i Srbiju. Mi još jednom izražavamo svoje protivljenje donošenju Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, jer je on uperen i usmeren protiv prava i sloboda srpskog naroda, i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori - rekao je Dačić i podsetio da Srbija ima legitimno pravo i obavezu da govori o Srbima u Crnoj Gori, u interesu njihovih prava i sloboda, jer ih u Crnoj Gori ima 29 odsto.

Kako je rečeno u Ministarstvu spoljnih poslova, rukovodstvo u Srbiji, u želji da se sačuva mir i da se dijalogom rešavaju svi problemi, od prvog dana daje takvu izjavu i ne razume ovakve stavove i napade na zvanični Beograd.

Dačić je upitao čime je to zvanični Beograd uzrokovao krizu u Crnoj Gori, da li je doneo sporan zakon ili govorio o pravima Crnogoraca koji žive u Srbiji.

Vladimir Božović Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore da mu se uruči protestna nota-Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Govore da je ugrožena nezavisnost Crne Gore. Dosta više ta priča. Od koga je ugrožena, ko je kada spomenu da ne treba da bude nezavisna država? - upitao je on.

Ocenio je da nije u interesu da se stalno zaoštrava situacija i traže veštačke teme koje nisu aktuelne.

- Mi ne govorimo o nezavisnoj Crnoj Gori, to nas ne interesuje. Interesuju nas dobri odnosi sa Crnom Gorom i pravo srpskog naroda. Kao što njih interesuje da li će prava Crnogoraca koji žive u Srbiji biti poštovana. Nismo za dalje zaoštravanje situacije - naglasio je šef srpske diplomatije.

Kada je reč o želji predsednika Srbije Aleksandra Vučića da Badnji dan provede sa svojim narodom u Crnoj Gori, rekao je da će to biti najavljeno vlastima u Podgorici, a da je poseta verskog karaktera.

2019 OCENA DACIC Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Ne radi se o zvaničnoj, radnoj poseti, već je usmerena na posetu Srbima koji žive u Crnoj Gori za Božić. Ta poseta nema nikakve negativne konotacije. Naprotiv, ako do posete dođe ona je u interesu mira - podvukao je on.

Osudio je i peticiju koja se organizuje od strane crnogorskih vlasti gde, kako je rekao, svi srpski neprijatelji potpisuju tvrdnju da navodna opasnost dolazi iz Beograda.

Dačić je rekao da je Srbija najbliža sa Crnom Gorom i da ne treba veštački praviti sukobe.

- Iz Beograda se podstiče mir i dijalog, ne sukobi. Ako neko radi protiv interesa srpskog naroda nemojte da očekujete da ćemo da aplaudiramo odavde. Sve države brane interese svog naroda. To radi i Srbija, ali ne želeći da se svađa sa Crnom Gorom - kazao je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Luka

    3. januar 2020 | 17:06

    Ista, ali bukvalno - u glavu ista, ekipa iz devedesetih, ista priča kao tada sa Hrvatima. Hoćemo li im opet dozvoliti?

  • Sajla

    3. januar 2020 | 16:52

    Zaista je više suludo objašnjavati da Srbiju ne interesuje kako će ko urediti svoju državu, ali kakav je položaj i status srpskog naroda u toj državi, itekako interesuje Srbiju, kao matičnu državu. A to što neko večito zabada trn u zdravu nogu, to govori o njemu i njegovim slabostima i kompleksima.

  • Niksic

    3. januar 2020 | 16:21

    Ako vec oce Vucic da dodje u crnu goru neka se ne zavlaci po sjeveru po manjim gradovina I povuce tamo narod da bi vlast imala slobodan put da otme cetinjski manastir ili neku drugi.Dodjite gospodine vucicu lijepo u Niksic Podgoricu ili Cetinje dje ce naroda na ulici biti ko na gori lista I da svima bude jasno da se svetinje I pravoslavlje u crnoj gori ne diraju.ako odete na sjever samo cete ostvariri sumnju da ste dosli imperiji djukanovica da pokopaju I ovo malo od Nas Sto je ostalo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA