≫ 

Kurti "dao" više ministarstava DSK-u, iz Samoopredeljenja poručili: Ako odbijete, slede novi izbori

Ova Kurtijeva ponuda je u DSK stigla kasno sinoć

  • 1
Aljbin Kurti, Mustafa Foto: Tanjug/AP, YouTube/Gazeta Express

Demokratski savez Kosova (DSK) Ise Mustafe, potvrdio je danas da je od lidera Pokreta "Samoopredeljenje" Aljbina Kurtija dobio novu ponudu, koja se u prištinskim medijima tumači i kao poslednja, za postizanje postizbornog koalicionog sporazuma i formiranje nove vlade.

U toj poslednjoj Kurtijevoj ponudi, piše portal "Insajderi", "Samoopredeljenje" predlaže da buduća prištinska vlada ima 14 umesto 12 resora, kako je bilo predviđeno preliminarnim sporazumom. Kurti predlaže da DSK dobije šest minisarstava, "Samoopredeljenje" da ima pet, dok bi tri ministarstva bila dodeljena manjinskim zajednicama.

Ova Kurtijeva ponuda je u DSK stigla kasno sinoć, a portparol te stranke Besian Mustafa, ne ulazeći u detalje ponuđenog, kaže da će to biti tema jednog od stranačkih sastanaka narednih dana. On u saopštenju navodi da je najnoviji predlog "Samoopredeljenja" vrlo sličan onom koji im je predstavljen i na prošlonedeljnom sastanku.

Prema najnovijem predlogu, prenosi "Insajderi", Pokret "Samoopredeljenje" bi u novoj vlasti imalo premijera, predsednika parlamenta, pet ministarstava, a DSK-u je ponuđeno da ima zamenika premiijera, prvog zamenika pedsednika parlamenta, dva zamenika ministara više od "Samoopredeljenja" i šest ministarstava.

"Samoopredeljenje" je, prema poslednjoj ponudi, konačno prihvatilo da DSK predloži kandidata za predsednika, koji bi nasledio aktuelnog Hašima Tačija po isteku mandata a koji bi, kako se navodi, trebalo da ispunjava sve uslove i sve ustavne kriterijume.

KOSOVO TACI NZ Z "Samoopredeljenje" je, prema poslednjoj ponudi, konačno prihvatilo da DSK predloži kandidata za predsednika, koji bi nasledio aktuelnog Hašima Tačija po isteku mandata - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Ako iz bilo kojeg razloga kandidat za predsednika ne bi dobio saglasost "Samoopredeljenja", DSK bi u tom slučaju preuzeo još jedno ministarstvo - navodi se u predlogu.

Inače, Kurti i Mustafa su se do sada sastali osam puta bez uspeha u pregovorima o sporazumu. Poslednji susret je bio u četvrtak prošle nedelje, nakon kojeg se lideri nisu obraćali medijima.

Nakon jučerašnjeg razgovora rukovodstva DSK sa američkim ambasadorom Filipom Kosnetom u sedištu tre stranke, koji je pozvao lidere da vladu formiraju u najkraćem roku, Mustafa je rekao da je "rešenje u rukama Samoopredeljenja".

Predstavnica "Samoopredeljenja" Albulena Hadžiju, izjavila je juče za "Insajderi" da nema garancija da će postizborni koalicioni sporazum sa DSK-om biti postignut.

Aljbin Kurti Politički analitičar Ramuš Tahiri smatra neprikladnim ponašanje Kurtija, i kaže da bi lider "Samoopredeljenja" trebalo da obavesti Tačija da odustaje od premijerske funkcije - Foto: Tanjug/AP

U međuvremenu Tači je pozvao Kurtija da što pre dostavi ime mandatara za sastav nove vlade s obzirom na to da je od vanrednih parlamentarnih izbora prošlo duže od tri meseca. Najavio je i da će se obratiti Ustavnom sudu radi dobijanja nekih tumačenja, između ostalog, i koji je rok u kojem prvoplasirana partija treba da dostavi ime mandatara, kao i šta sledi ako stranka odustane od te funkcije.

Politički analitičar Ramuš Tahiri smatra neprikladnim ponašanje Kurtija, i kaže da bi lider "Samoopredeljenja" trebalo da obavesti Tačija da odustaje od premijerske funkcije.

Tahiri smatra da činjenica da Kurti, kao lider prvoplasirane stranke na proteklim izborima, ne ispunjava svoju ustavnu dužnost i da je ime mandatara mogao da dostavi u roku od 15 dana od potvrđivanja izbornih rezultata.

Ističe da je u Prištini na delu institucionalna kriza, a da Kurti traži od Tačija da čeka iako ne funkcioniše ni vlada, ni parlament, dok se situacija za građane pogoršava.

Jasan stav bi, prema Tahiriju, trebalo da saopšti i DSK.

Hadžiu: DSK je dobio novu ponudu, ako je odbije slede izbori

Potpredsednica Pokreta Samoopredeljenje Aljbuljena Hadžiu izjavila je da su vanredni izbori jedina opcija ukoliko koalicija sa DSK ne bude napravljena i naglasila da je pred DSK sada nova ponuda odbivši da iznese više detalja o njoj, prenosi Gazeta ekspres.

- DSK nikada nije potvrdio da im pripada i mesto predsednika parlamenta, naprotiv, rekli smo da zbog saradnje možemo razgovarati o tome da ta pozicija bude predložena iz redova DSK-a. Ali, DSK je želeo i mesto predsednika Skupštine i predsednika i tako smo dospeli u ovu situaciju - pojasnila je funkcionerka PS.

Dodala je da se sve promenilo zbog insistiranja DSK-a za mesto predsednika zbog čega je izostao dogovor sa PS.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mića-još uvek iz Metohije

    14. januar 2020 | 20:42

    Šipci namerno razvlače i odugovače.Do kada-dok ima se može?Kad ne budu mogli a daj Bože, onda sledi beganje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA