≫ 

Razgovor s Grenelom, oči u oči s Kurtijem, susret sa Trampovim ljudima: Vučićevi sastanci u Minhenu

Predsednik Srbije imao je tokom jednodnevne posete Minhenskoj bezbednosnojkonferenciji niz bilateralnih susreta sa brojnim svetskim zvaničnicima

  • 21

U bavarskoj prestonici danas je počela 56. Minhenska bezbednosna konferencija koja će u naredna tri dana okupiti brojne visoke svetske zvaničnike, šefove država, među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji u Minhenu boravi samo jedan dan, pored premijera, ministara spoljnih poslova i stratega iz brojnih zemalja.

U fokusu ovogodišnje konferencije su i razgovori o "pretnjama svetskom miru" i globalnim pomeranjima u svetskim odnosima moći, navedeno je u "Minhenskom bezbednosnom izveštaju".

Predsednik Srbije uoči početka konferencije rekao je da će ovo učešće biti od velikog značaja za Srbiju "jer ćemo bolje moći da procenimo šta su dalji koraci prištinske vlade, šta su koraci Nemaca, Amerikanaca i svih ostalih u međunarodnoj zajednici".

Za kraj radne posete - čestitka vinarima

Boravak u Minhenu, posle brojnih sastanaka, predsednik je završio tako što je putem Instagram naloga "budućnostsrbijeav" uputio čestitku vinarima, koji danas proslavljaju slavu Svetog Trifuna.

- Posle radnog dana dugog petnaest sati, završavamo boravak u Minhenu, uz čašu crvenog vina i čestitke srpskim vinarima za njihovu slavu Svetog Trifuna - navodi se u čestitki.

Razgovor sa senatorom Ronom Džonsonom

Posle svečane večere, predsednik Srbije nastavio je sa sastancima, a razogvarao je sa američkim senatorom Ronom Džonsonom.

 
 
 
View this post on Instagram
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa sa senatorom @senronjohnson #Serbia #USAA post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Počela svečana večera Svetskog ekonomskog foruma

Predsednik Srbije specijalni je gost na večeri koju je za odabrane učesnike Minhenske bezbednosne konferencije organizovao Svetski ekonomski forum.

Vučić govorio o detaljima sastanka sa Kurtijem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić  preneo je večeras novinarima da je na panelu o bezbednosti Zapadnog Balkana u Minhenu, gde se prvi put susreo sa Aljbinom Kurtijem, bila žestoka debata i da je na najbolji način branio interese Srbije i srpskog naroda.

- Bilo je žestoko. Ne mogu da iznosim deltalje. Borio sam se za interese Srbije i srpski narod, što je moj posao. Govorio sam istinu i ponosan sam na to - rekao je Vučić za RTS.

Kada je reč o taksama, rekao je da svi očekuju da se ukinu, a kada pričaju o reciprocitetu "mnogi ne znaju šta pričaju. On je dodao da je mnogo toga izgubljeno zbog taksi i da bi Srbija bila prva po rastu u Evropi da nije taksi.

- Mi ne možemo da se odreknemo svog naroda zbog toga što je neko tako zamislio, mislim da će da ukinu takse i da ćemo onda da sednemo za sto. Mislim da će EU da postavi specijalnog izaslanika, videćemo ko će to da bude - rekao je on.

Potom se osvrnuo na današnje sastanke i rekao da je čuo i komentare da se nikada ni jedan predsednik nije susreo sa ovoliko lidera u jednom danu.

- To je od ogromnog ekonomskog značaja za nas, imaćemo više uspeha i više novca, veće penzije i plate. Neko kritikuje da je to priznavanje Kosova, ali to nije tačno, sve je urađeno u skladu sa našim zahtevima. Hoćemo da budem deo sveta i da napredujemo, a ne da stojimo i tapkamo u mestu - rekao je Vučić.

Okrugli sto o bezbednosti na Balkanu

Predsednik Republike Srbije Aleksandar učestvuje na okruglom stolu o bezbednosti na Balkanu: "Koordinacija, saradnja, konsolidovanje? Podsticaj napretka zemalja Zapadnog Balkana".

Sastanku prisustvuje i albanski premijer Edi Rama.

Sastanak sa Lajčakom i Georgievom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova Slovačke, Miroslavom Lajčakom. O ovom susretu on je obavestio putem svog Instagram profila @buducnostrbijeav.

- Dobra prilika da sa prijateljima Srbije razgovaram o našem evropskom putu, ali i ekonomskim reformama i novim investicijama - napisao je Vučić. On se istom prilikom sastao i sa direktorkom MMF-a, Kristalinom Georgievom.

Aleksandar Vučić i Kristalina Georgieva Direktorka MMF-a i predsednik Srbije u okviru "Minhenske bezbednosne konferencije" - Foto: Printscreen/Instagram/@buducnostsrbijeav

Vučić sa Hekerom

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa Janom Hekerom, savetnikom za spoljnu politiku i bezbednost savezne kancelarke SR Nemačke.

Sastanak predsednika Srbije i ministra spoljnih poslova NR Kine

Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić u okviru konferencije u Minhenu sastao se i sa ministrom spoljnih poslova NR Kine, Vangom Jiem.

- Uvek ćemo biti uz kineski narod i uvek ćemo biti zahvalni predsedniku Siju za sve što ste učinili za naš narod - poručio je srpski predsenik tokom ovog susreta.

Predsednik SrbIje je juče rekao da će sastanak sa ministrom spoljnih poslova Kine, u okviru Minhenske bezbednosne konferencije, biti neverovatna čast za Srbiju, pošto je Vang imao veliki broj zahteva za bilateralu.

Sastanak Vučića i Mura

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa Ričardom Murom, političkim direktorom u Forin ofisu.

 
 
 
View this post on Instagram
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa Ričardom Murom, političkim direktorom u Forin ofisu.A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Sastanak Vučića i Vilsona

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa Dejmonom Vilsonom, izvršnim direktorom Atlantskog saveta.

 
 
 
View this post on Instagram
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa @damonmacwilson, izvršnim direktorom @atlanticcouncil.A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Otvaranje konferencije

Ceremoniju je otvorio Volfgang Išinger, a potom se obratio i predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer.

Sastanak Vučića i Koena

Predsednik Srbije sastao se sa Džaredom Koenom, izvršnim direktorom Jigsaw.

Vučić je razgovarao sa Koenom u okviru Minhenske bezbednosne konferencije.

U pitanju je kompanija "Google Jigsaw".

 
 
 
View this post on Instagram
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa Džaredom Koenom, izvršnim direktorom Jigsaw.A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Vučić je još kao premijer Srbije, 2015. godine, razgovarao sa Koenom o mogućoj implementacija nekog od "Googl ideas programa", a naročito programa za otkrivanje i suzbijanje terorizma.

Jigsaw.google.com, ranije poznat kao Gugl ideje, posluje kao podružnica kompanije Alfabet.

"Nema razgovora o statusu sve dok su tu takse"

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas u Minhenu da Beograd sa Prištinom neće razgovarati o statusu sve dok ne budu ukinute takse na robu iz centralne Srbije.

- Mi možemo da razgovaramo o stvarima koje su pitanje ekonomskog napretka, nemamo problem sa tim, ali nećemo da razgovaramo o statusu dok se takse ne ukinu. To stoji i čekamo da takse budu ukinute - rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara Al Dzazire.

Vučić je rekao da mu je smešno da uopšte priča o taksama u 21. veku, jer mora da postoji slobodna trgovina, navodeći da očekuje da problem bude rešen.

Upitan da li će se sastati sa predstavnicima prištinske administracije, Vučić je podsetio da je Hašim Tači jutros prisustvovao potpisivanju dokumenta o železnici i da je video neke predstavnike njihove delegacije, ali da ne zna da li će Aljbin Kurti popodne doći u Minhen.

- Ne znam, to njih morate da pitate. Ja ću biti na sastanku u pet sati - rekao je Vučić.

Upitan šta očekuje od današnjih sastanaka, Vučić je rekao da ne bi trebalo očekivati previše.

 
 
 
View this post on Instagram
"Veliko interesovanje stranih medija za srpske stavove."A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

- Ako možemo malo da spustimo tenzije, to je uvek dobro, a mislim da su ovo konkretni koraci. Mi ćemo brzo da radimo na tome - rekao je Vučić.

On je rekao da je danas potpisano pismo o namerama o železnici i da je bilo reči o tome da je važno da se posle avio-saobraćaja na kojem se ubrzano radi, otvori i železnička linija koja će povezati Beograd i Prištinu, kao i auto-put o kojem je, podseća, još pre šest godina bilo reči sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Vučić je rekao i da je naša strana uradila sve i da će prvi radovi na ukupnoj deonici kroz centralnu Srbiju krenuti već na jesen.

Upitan koliko su važni dogovori i potpisana dokumenta, Vučih je rekao da je uvek bolje kada se razgovara, nego kada dijaloga nema.

- Dobro je sve što nije destabilizacija. Kod nas su sve usijane glave i lako je napasti nekoga i dobijati političke poene kritikom drugog, ja mislim da je važno da se sačuva mir i stabilnost - ponovio je Vučić.

On je naveo da su u Srbiji ekonomski brojevi dobri, da je država imala najveći rast u 2018. i 2019. godini ne samo u regionu, već i u jugoistočnoj Evropi, da se nastavlja niska stopa javnog duga, ali da je potrebno nastaviti i saradnju i otvarati granice.

- Samo između nas i BiH i Crne Gore gubimo godišnje najmanje dve milijarde evra samo zato što nam kamioni toliko čekaju na granicama - rekao je Vučić.

Vučić: Ogromna podrška za naš narod na KiM

Predsednik Srbije poručio je da je, potpisivanje sporazuma o uspostavljanju železničke linije između Beograda i Prištine velika podrška za naš narod na KiM. Kada je u pitanju razgovor sa predstavnicima privremenih prištinskih institucija, koji borave u Minhenu, rekao je da je njemu "važno da odredi onaj strateški pristup, a taktiku može da menja u skladu sa prilikama".

- Postizanje konačnog sporazuma Beograda i Prištine ne zavisi od političkih želja, već od političke realnosti i spremnosti Albanaca da razgovaraju o kompromisu - rekao je komentarišući izjavu Hašima Tačija da očekuje potpisivanje konačnog dogovora do kraja godine.

Sastanak sa Johanesom Hanom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavio je danas sastanke u okviru Minhenske bezbednosne konferencije razgovorom sa evorpskim komesarom za budžet i administraciju Johanesom Hanom.

 
 
 
View this post on Instagram
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa Johanesom Hanom, evropskim komesarom za budžet i administraciju.A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Razgovoru je prisustvovala i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Jedna od tema razgovora bile su i kvote za izvoz čelika.

- Sa Hanom smo imali dobar sastanak. Pošto je on sada komesar za budžet EU, molio sam ponovo za srpski čelik. Smatrao sam da je to važno za nas, to je ključna stvar, jer je smederevska Železara postala najveći izvoznik i najveća fabrika u Srbiji - rekao je Vučić novinarima.

Sastanci sa visoko rangiranim investitorima

Predsednik Srbije učestvuje na okruglom stolu sa visoko rangiranim investitorima, sa kojima, kako je ranije i najavio, razgovara o predstavljanju Srbije kao odlične destinacije za nova ulaganja.

- Cilj nam je da Srbiju predstavimo kao zemlju povoljnog poslovnog ambijenta i atraktivnu destinaciju za investitore i da napredujemo sa investicijama - naveo je u objavi na Instagramu.

Posle debate, predsednik Srbije je imao sastanak sa šefom Radne grupe za Zapadni Balkan u Bundestagu, Johanom Vadepulom.

Potpisana izjava o namerama za obnovu železničkog saobraćaja između Beograda i Prištine

U Minhenu je potpisana izjava o namerama za obnovu železničkog saobraćaja između Beograda i Prištine.

Predsednik Srbije posle potpisivanja poručio je da je srećan jer vidi veliki napredak i uputio zahvalnost predsedniku Trampu i Ričardu Grenelu.

- Ovo što je potpisano značajno je zbog slobode kretanja, protoka robe, kapitala, usluga i ljudi. Srećan sam što vidim danas napredak I mnogo hvala Trampu I Grenelu u ime Srbije, jer svi osećamo da ćemo od ovoga imati bolju budućnost I da ćemo osigurati mir za naredne decenije - rekao je po portpisivanju dokumenta predsednik Vučić.

On je takođe zahvalio predsedniku SAD i ambasadoru Grenelu na velikom inetresovanju za ovaj region.

- Ljudi žele posao, nadu, ekonomiju i bolji život. A značaj ovog što je potpisano su novi poslovi - istakao je Ričard Grenel.

Američki diplomata kaže da, kao što je predsednik SAD Donald Tramp rekao da je ponosan na američku ekonomiju, tako je i on ponosan kada se ljudima obezebedi posao.

- Želimo da unesemo energiju u ovaj rpoces, dijalog, I da ne gledamo samo politička pitanja - istakao je Grenel i još jednom konstatovao da ljudi žele posao.

Predsednik privremenih prištinskih institucija je zahvalio izaslaniku Grenelu što je učinio mogućim ovo Pismo o namerama.

- To je još jedan korak napred, posle dogovora o otvaranju aviolinije Beograd Priština. To je vrlo pozitivna poruka, da će biti više mira, posla i ekonomije - rekao je Tači i dodao da veruje da je ove godine moguće postići konačan sporazum sa Beogradom.

Razgovor sa Trampovim čovekom za Balkan

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se u Minhenu sa v. d. pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Filipom Rikerom.

- Razgovarali smo o odnosima naših zemalja, kako da poboljšamo saradnju - rekao je predsednik posle sastanka.

Predsednik Srbije juče je, po dolasku u Minhen, imao sastanak sa Ričardom Grenelom, specijalnim izaslanikom predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine, a danas ga očekuje niz bilateralnih susreta sa svetskim zvaničnicima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sloba

    14. februar 2020 | 12:37

    Kakav "konačni sporazum"? Kosovo i Metohija su oteti agresijom NATO. Mi možemo dopustiti referendum, ali tek kad budu obezbeđeni standardi. Uz to, ako se Albanci pozivaju na etničku većinu, mi moramo obezbediti da i većinski srpski delovi mogu da ostanu u Srbiji. Ako dopustimo da pregovaramo o otetoj teritoriji, ond ćemo stvarno ostati pod šljivom, sve sa soliterima i Beogradom na vodi.

  • Boban

    14. februar 2020 | 09:10

    Najveca pretnja svetskom miru su amerika i nato jer da oni ne guraju nos svugde i namecu "demokratiju" i pravdu svet bi bio bolje mesto za zivot!. Nas su npr. bombardovali, poubijali puno neduznih ljudi, bacali po nama radioaktivne i druge bombe koje su zabranjene, oteli deo drzavne teritorije (Kosovo) i sad izigravaju najveceg prijatelja Srbije a ono sto je najgore da ovi na vlasti isto narod ubedjuju da su nam ameri prijatelji i da nam pomazu a u stvari rade ono sto su oduvek radili a to je da nas unistavaju kako stignu!.

  • Jex

    14. februar 2020 | 20:31

    I sta ce biti ako ukinu takse? Sigurno cemo procvetati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA