≫ 

Odluka Vlade o stavljanju pod kontrolu informisanje o korona virusu: Zašto je doneta i šta to znači?

Sve je stalo tokom vanrednog stanja i u ovoj situaciji je najbolje rešenje da građani dobijaju proverene informacije od jednog štaba koji svakako ima sve podatke - objasnio nam je izvor

  • 19
Vlada, koronavirus

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević, Printskrin: pravno-informacioni-sistem.rs

Zaključak Vlade Srbije o informisanju u vreme pandemije korona virusa, kojim se obaveštavanje javnosti centralizuje, izazvala je burne reakcije i podele u javnosti u vezi sa tim "šta se krije iza ovakve odluke".

Dok je deo njih uveren da se iza ove odluke krije pokušaj prikrivanja informacija, drugi tvrde da je reč o nameri sprečavanja širenja lažnih vesti i panike.

O čemu je zapravo reč?

 

Vlada Srbije usvojila je 28. marta zaključak o informisanju u vreme pandemije korona virusa, kojim se obaveštavanje javnosti centralizuje, a odluka je potom objavljena u Službenom glasniku. Svima koji objave informacije koje se odnose na lečenje ove bolesti, a koje su saopštila “neovlašćena lica” preti sankcijama koje važe za period vanrednog stanja.

- Obaveštenja o preduzetim zdravstvenim merama i drugim informacijama koje se odnose na lečenje bolesti COVID- 19 izazvane virusom SARS- CoV-2, data javnosti od strane neovlašćenih lica, ne mogu se smatrati tačnim i proverenim, uz mogućnost primene propisa koji se odnose na odgovornost i pravne posledice za širenje dezinformacija u periodu vanrednog stanja - navodi se u zaključku i dodaje da je za obaveštavanje o stanju i posledicama zaraze zadužen isključivo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID- 19, na čijem je čelu predsednica Vlade ili lica koja ovlasti Krizni štab.

Kako Telegraf saznaje, od izvora iz Vlade, odluka je doneta u cilju sprečavanja nastanka konfuzije i dodatnog uznemiravanja građana i odnosi se isključivo na komuniciranje svega oko Covid19.

- Niko ne ruši demokratiju, niti se uskraćuje pravo govora. Jednostavno, sve je stalo tokom vanrednog stanja, pa tako i standardan protok informacija između lokalnih samouprava, zdravstvenih centara... Situacija se menja iz minuta u minut i u ovoj situaciji je najbolje rešenje da građani dobijaju redovne i proverene informacije od jednog štaba koji svakako ima sve podatke - objasnio nam je izvor.

Vlada republike srbije, zgrada

Foto: Google Maps

Proteklih dana bilo je slučajeva pojave neusaglašenosti izjava zbog čega su se u javnosti stvorile različite teorije.

- Dešavalo se da mediji pozovu načelnika neke bolnice za izjavu i on da informaciju "iz prve ruke" o nečemu što se upravo desilo. Za to vreme, drugi pozovu recimo nekog načelnika okruga koji još nije dobio nov presek stanja i on da stari podatak. Nenamerno, na taj način se šire različite informacije i nastaje haos, jer se u javnosti pojavljuju različite vesti - dodaje izvor.

Prema Vladinoj odluci, gradonačelnici, predsednici opština i lokalni štabovi za vanredne situacije zadužuju se da sve informacije u vezi stanja i posledica zarazne bolesti na svojim teritorijama “usmeravaju isključivo” ka Vladinom Kriznom štabu, koji će “obezbediti da se izvrše neophodne provere i preduzmu odgovarajuće mere na pravovremenom i tačnom informisanju javnosti”.

Ka Vladinom Kriznom štabu se, takođe, “usmeravaju” i “sve medicinske informacije u delu mera koje sprovode zdravstvene ustanove, zdravstveni radnici ili pravna lica koja obavljaju zdravstvenu delatnost”, i to posredstvom instituta i zavoda za javno zdravlje.

Zaključak Vlade o informisanju stanovništva, koronavirus

Printskrin: pravno-informacioni-sistem.rs

I v.d. direktorka Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević na redovnoj konferenciji, sa koje se od početka uvođenja vanrednog stanja u Srbiji saopštavaju najnoviji podaci u vezi sa korona virusom, potvrdila je da je cilj ove odluke da se na jedno mesto "skupe svi podaci, odakle bi se sinhronizovano slali nadležnima".

- Postoje mesta gde se skupljaju svi ti podaci i ideja nam je da se oni sinhronizovano šire dalje. Nikome nije zabranjeno da prenosi bilo kakve informacije - izjavila je ona i naglasila da je primarno da imamo tačne podatke i izbegne širenje panike među građanima.

Lažne poruke o nestašici goriva, policijskom času...

 

Od proglašenja vanrednog stanja u Srbiji, bilo je nekoliko slučajeva širenja lažnih vesti u vezi sa situacijom u zemlji.

Putem društvenih mreža, ali i putem aplikacija “Viber”, “WhatsApp” i SMS poruka sinoć se širila lažna informacija da od srede u ponoć počinje policijski čas u trajanju od 24 sata na teritoriji naše zemlje u sklopu mera za suzbijanje korona virusa.

U poruci se nalazila i informacija da se pušta u rad sotfver preko koga će građani slati SMS-ove u kojima će tražiti odobrenje da napuste domove, a zatim u odgovoru dobijati dozvolu, te će u slučaju kontrole policiji pokazati tu poruku.

Reč je o lažnom obaveštenju, a to su potvrdili i ministar policije Nebojša Stefanović i Vlada Srbije u odvojenim saopštenjima.

korona sms poruke

Lažna poruka o uvođenju karantina od 24 h u Srbiji koja se širila putem društvenih mreža i aplikacija-Foto: Telegraf

Nekoliko dana ranije, na sličan način proširila se informacija da će biti zabranjeno točenje goriva za fizička lica, zbog čega su se na pumpama stvorile neverovatne gužve.

Kako je Telegrafu istog dana potvrđeno, jedina izmena koja se ticala benzinskih stanica bila je ona o promeni radnog vremena, u skladu sa odlukama nadležnih institucija Republike Srbije povodom vanrednog stanja.

Predsednik Aleksandar Vučić demantovao je tada navode o nestašicama goriva i poručio da će odgovorni za izmšljanje ovih vesti ići u zatvor.

Video: Vozači čuli da će nestašica goriva pa pohrlili na pumpe, morala je da reaguje policija

(J.N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA