• 4

Ustavni sud: Vanredno stanje proglašeno u skladu sa Ustavom

Kako je objavljeno na sajtu Ustavnog suda, odbačeni su i zahtevi za obustavu izvršenja pojedinačnih akata i radnji preduzetih na osnovu Odluke o proglašenju vanrednog stanja

  • 4
Ustavni sud

Printskrin: Google

Ustavni sud odbacio je inicijative za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o proglašenju vanrednog stanja.

Kako je objavljeno na sajtu Ustavnog suda, odbačeni su i zahtevi za obustavu izvršenja pojedinačnih akata i radnji preduzetih na osnovu Odluke o proglašenju vanrednog stanja, a još nije objavljeno šta to konkretno znači, niti o kojim i kakvim zahtevima je reč.

To praktično znači da Ustavni sud smatra da je vanredno stanje proglašeno u skladu sa Ustavom Srbije, rekao je za Tanjug profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Novom Sadu Slobodan Orlović.

Orlović je ukazao da je ovu odluku donelo Veliko veće Ustavnog suda od osam sudija, koje odluke donosi jednoglasno.

- U slučaju da je neko od osam sudija bio protiv, predmet bi išao na razmatranje pred Veliko veće II ovog suda, koje čini 15 sudija, mada ih u ovom trenutku ima 13 -
rekao je on.

Profesor očekuje da će sledeće sedmice u Službenom glasniku biti objavljeni razlozi za odbacivanje inicijativa, ali ocenjuje da su oni bili "jaki", s obzirom da je odluka doneta jednoglasno.

Ustavni sud dobio je više inicijativa za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti Odluke o proglašenju vanrednog stanja, kao i uredbi koje je donela Vlada Srbije.

Vanredno stanje u Srbiji proglašeno je 15. marta, zbog pandemije korona virusa, a ukinuto je 6. maja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Filip

    Ma sjajno! Jos samo da ukinemo Ustav jer nam, ocigledno, nije potreban.

  • Ivan

    Ustavni sud je sacekao da skupstina verifikuje odluku o uvodjenju, a potom i o ukidanju vanrednog stanja. Sve vreme dok skupstina nije verifikovala odluku, odluka je BILA PROTIV USTAVNA!

  • Sale71

    Ma znamo mi da je sudstvo nezavisno

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima