• 2

EU usvojila sporazum o graničnoj saradnji Froteksa i Srbije

U Savetu EU objašnjavaju da će ovaj sporazum omogućiti Froteksu da pomogne Srbiji u upravljanju njenim spoljnim granicama, obezbediti sproveđenje zajedničkih operacija i raspoređivanje timova u delovima zemlje koji graniče sa EU

  • 2
Migranti Turska granica

Foto: Tanjug/AP

Savet EU usvojio je danas sporazum o saradnji u upravljanju granicama imeđu Srbije i Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Fronteks).

U Briselu navode da je u pitanju važan deo ukupne strategije EU upravljanja granicama koja za cilj ima borbu protiv ilegalne imigracije i kriminala.

Predsedavajući Saveta EU i ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović navodi da je isti sporazum potpisan i sa Crnom Gorom.

- Bliska saradnja sa našim partnerima na Zapadnom Balkanu je od suštinskog značaja ako se želimo pozabaviti zajedničkim migracionim izazovima sa kojima se suočavamo - kaže Božinović.

U Savetu EU objašnjavaju da će ovaj sporazum omogućiti Froteksu da pomogne Srbiji u upravljanju njenim spoljnim granicama, obezbediti sproveđenje zajedničkih operacija i raspoređivanje timova u delovima zemlje koji graniče sa EU.

Naglašava se da su ove aktivnosti usmerene na rešavanje problema ilegalne imigracije, posebno naglih promjena migracijskih tokova i prekograničnog kriminala i da mogu uključivati pružanje povećane tehničke i operativne pomoći na granici.

Zaključuje se da će sporazum stupiti na snagu čim se završe potrebne procedure u Srbiji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    Границе могу само да буду спољне ... ове унутрашње су по Србији цртали комунисти.

  • Miki

    Kakav fronteks pustite migrante da idu svojim putem, nismo im mi porusili domove nego su najvise ameri i eu krivi za to pa nek idu sad njima.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima