Godfri: Radimo na tome da stepen ekonomske saradnje Srbije i SAD bude na višem nivou

On podseća da zajednička priča Srbije i Amerike dugo traje

  • 5
Entoni Godfri, američki ambasador u Srbiji FOTO:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Entoni Godfri rekao je da nije zadovoljan stepenom ekonomske saradnje Srbije i SAD, jer želi da on bude još viši i bolji.

Entoni Godfri ističe da ga veoma raduje što će američka razvojna agencija DFC doći u Srbiju.

- Svi smo u planovima. Mnogo radimo na tome, trudeći se da sve bude spremno kako bi odmah mogli početi da rade. Ovo je nova strana u našoj istoriji saradnje - naglašava Godfri za RTS.

Podseća da zajednička priča Srbije i Amerike dugo traje.

- Počelo je sa Prvim svetskim ratom i od tada smo veoma bliski. Sledeće nedelje obeležavamo godišnjicu operacije Halijard tokom koje su srpske porodice rizikovale svoje živote da bi spasili američke pilote. I ja ću prisustvovati obeležavanju godišnjice - najavljuje Godfri.

Nada se da će i predsednik SAD Donald Tramp uskoro doći u posetu Srbiji.

Entoni Godfri Entoni Godfri - FOTO: TANJUG/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA/ OGNJEN STEVANOVIC

"Srpska vlada mora da donese mnogo teških odluka"

Entoni Godfri stiče da je još odluka predsednika Donalda Trampa da imenuje posebnog izaslanika za poboljšanje odnosa Beograda i Prištine bio jasan signal da SAD žele da pojačaju ritam kojim se stvari kreću napred i da se fokusiraju na ekonomiju i bolji život ljudi.

- Srpska vlada mora da donese mnogo teških političkih odluka. Većina tih razgovora će biti u Briselu, ali mi pokušavamo da se fokusiramo na konkretne stvari koje odmah možemo da uradimo - kaže Godfri.

"Diverzifikacija izvora snabdevanja gasom važna za sve"

Objašnjava da je diverzifikacija izvora snabdevanja gasom, koja se našla u jednoj od tačaka potpisanog sporazuma u Vašingtonu, važna za sve nas.

- Ne možemo da zavisimo od jednog izvora energije. To je značajan i politička tema. Jasno je da Rusija koristi zavisnost od samo jednog izvora energije kao instrument da postigne političke ciljeve. Za Srbiju je važno da ima slobodu izbora zasnovanu na sopstvenim interesima i ciljevima - kaže Entoni Godfri.

Ambasador SAD u Beogradu ističe da uživa u Srbiji i da je veoma fizički aktivan.

- Bili smo na Staroj planini, to je spektakularna lepota. Bili smo nekoliko puta na Fruškoj gori, a prošlog vikenda smo išli kajakom oko Velikog ratnog ostrva. Bilo je fenomenalno - kaže Entoni Godfri.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    11. septembar 2020 | 12:30

    Dobro si rekao počelo je sa Prvim svetskim ratom a zavrsilo se ratom u Hrvatskoj 1990 gde ste naoruzavali i obucavali hrvate, ratom u bosni gde ste bombardovali srpske polozaje i naoruzavali, obucavali muslimane i hrvate i bombardovanjem Jugoslavije 1999 godine gde ste obucavali i naoruzavali uck siptare i bombardovali voje i civilne ciljeve da bi siptarima mogli oteti Kosovo.

  • ČUKAM

    11. septembar 2020 | 13:54

    Radi ti na tome da deca koja obolevaju od vašeg uranijuma i plutonijuma lečite o vašem trošku.

  • navaljni srpski brat

    11. septembar 2020 | 23:08

    Konacno da imamo kontakt ponovo sa stari ratnim prijateljima sa kojima su nas komunisti posvadjali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA