Šta čeka novu Vladu Srbije: Tri ključna cilja na kojima će se insistirati, najveći pritisak zbog KiM

Naša je obaveza da, suočavajući se sa izazovima, razgovaramo i da postižemo kompromisno rešenje - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić

  • 29
Vlada republike srbije, zgrada Foto: Google Maps

Određivanjem imena mandatara za sastav nove Vlade, napravljen je prvi korak ka formiranju izvršne vlasti u Srbiji. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u jučerašnjem obraćanju da su ključni izazovi pred zemljom, a time i novom vladom pritisci po pitanju Kosova i Metohije, jačanje ekonomske i zdravstvene moći zemlje, te vojne i odbrambene sposobnosti.

Kao najvažniji izazov, predsednik je istakao pitanje Kosova i Metohije, oko kojeg su, kaže, najveći pritisci.

- Naša je obaveza da, suočavajući se sa izazovima, a najveći jesu pritisci oko KiM i pokušaj primoravanja Srbije da prizna nezavisnost Kosova, a da za to ne dobije gotovo ništa, uz želju da uvek iskažemo nameru da razgovaramo i da postižemo kompromisno rešenje, svakako ne prihvatamo ponižavanje građana Srbije i naših gradjana na KiM - rekao je Vučić.

Drugi izazov pred vladom je, kaže, zdravstvena situacija i kako ćemo se suočiti sa sa koronom kada dođu hladniji dani i virus bude snažnije prisutan.

- Treći izazov je kako da u vreme korone, zatvorenih granica sa Evropom i svetom uspemo da održimo ekonomski ritam koji smo imali do sada - dodao je Vučić.

Istovremeno, pred vladom su tri cilja, na čijem ostvarenju mora da radi.

Tako je glavni zadatak buduće vlade da Srbija ostane jedna od najupsešnijih evropskih zemalja, da se obezbedi dalji rast životnog standarda gradjana, uprkos činjenici da je to nemoguće u "korona krizi".

Istovremeno, važan cilj je jačanje zdravstvene moći koja postaje jedna od ključnih snaga jedne države, ukazao je Vučić i podsetio da je Srbija prethodnih nekoliko godina u zdravstvo uložila mnogo više nego u prethodnih 40 ili 50 godina.

Uz to, cilj je i jačanje vojne i odbrambene moći zemlje, snaženje armije i policije.

Video: Vučić: Čim se formira Vlada, Kosovo tema pred Skupštinom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vesna

    6. oktobar 2020 | 10:41

    Cvrsta politika mira koju vodi Srbija, cuva stabilnost citavog regiona a i sire!

  • Ivan

    6. oktobar 2020 | 10:37

    Pred novom vladom su ozbiljni zadaci i težak rad

  • Ivan

    6. oktobar 2020 | 10:39

    Verujem da će u novu vladu biti izabrani sposobni i stručni ljudi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA